Gegeten

Foccaccia/witte pizza

foccacciaDonderdagavond stond ik even met de handen in mijn haar. Ik had afgesproken met een collega dat ik tijdens de lunchpauze met haar zou meegaan om een gaatje in haar oor opnieuw te laten openen. Dat wilde dus zeggen dat ik een “wandelbare” lunch nodig had, zo eentje dat je niet met een vork moet eten en waarbij je jezelf ook niet onder smost. Vooral dat laatste is een beetje moeilijk, mezelf kennende.

Een slaatje was dus niet echt een optie, maar ik wilde ook geen gewone boterham, anders zou ik te snel terug in oude gewoontes hervallen en ik was nu net zo goed bezig. Ik opende alle keukenkasten, stak mijn hoofd eens in de koelkast en zuchtte diep. Tot ik de yoghurt zag. We hebben tegenwoordig praktisch altijd een grote pot yoghurt in huis en we hebben ook altijd zelfrijzende bloem in huis. Herinnert u zich dit poepsimpele pizzarecept? Een klein halfuur later had ik dus een foccaccia/witte pizza met kerstomaatjes en feta voor de volgende dag.

Benodigdheden

 • Yoghurt (nature)
 • Zelfrijzende bloem
 • Kerstomaatjes
 • Feta
 • Olijfolie
 • Italiaanse kruiden (basilicum, oregano,…)

Hoe ga je te werk?

 • Meet met een koffiekopje of een andere “eenheid”, twee eenheden zelfrijzende bloem en een eenheid yoghurt af. Ik gebruikte de 1/2 cup van mijn maatpopjes. Doe deze in een kom en meng. Als het geheel wat consistenter wordt, dan gooi je het uit op een proper oppervlak dat je bestrooit met extra bloem.
 • Kneed het deeg verder tot het de juist vorm en een stevige consistentie heeft.
 • Wrijf het deeg in met olijfolie. Bestrooi je deeg met in kwartjes gesneden kerstomaatjes en in gebrokkelde fetastukjes. Strooi er vervolgens wat zout en italiaanse kruiden over en misschien ook wat zout, als je toch bezig bent.
 • Bak je deeg op 210°C gedurende 10 à 15 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Dit recept biedt tal van mogelijkheden. Je kan de feta bijvoorbeeld makkelijk vervangen door mozarella of je kan voor een volledig andere topping gaan. Het lijkt me bijvoorbeeld heel lekker om zo’n witte pizza te maken met wat geroosterde groentjes er op (courgette! aubergine! paprika!) of met wat anjovisjes of iets dergelijks. Dit is zonder twijfel een receptje dat ik nog ga gebruiken. Eenvoudig, maar oh zo lekker!

En dat uitstapje met die collega, daar kwam ik lichtelijk getraumatiseerd van terug. Lichtelijk. Oorbellen? Nee, ik dacht het niet, nee. Dank u wel.

You Might Also Like

 • Jessi

  Met yoghurt? Nog nooit gezien. Nu ben ik wel benieuwd hoe dat smaakt!
  Leuk, die receptjes 😉

 • Les Mademoiselles

  Meteen gepind, ziet er superlekker uit!

 • Mama saartje

  Zal ik eens testen in onze pas verworven pizzaoven 😉 als het eens mooi weer is…

 • Olga

  Dit hebben we ook gewoon in de kast staan! Minus de feta (beschimmelt) en de kerstomaatjes. Maar ik vind vast wel een andere topping. Morgen heb ik een lunchafspraakje in de stad, maar donderdag ga ik dit proberen 🙂

 • Caro

  Ziet er heel lekker uit, maar kun je dit echt wandelend eten, zonder te smossen?

 • Demoiselle Do

  Oh ja, ik zie dit helemaal zitten met aubergines, feta en wat kruiden… Straks eens proberen. 😉

 • Weekmenu februari | Le petit requin

  […] Zelfgemaakte vegetarische pizza (met deze bodem; Johan at de linkse met rucola, champignons en ham, ik de rechtse met […]

 • Weekmenu februari 2015 – Le petit requin

  […] vegetarische pizza (met deze bodem; mijn vriend at de linkse met rucola, champignons en ham, ik de rechtse met […]

 • Pin It on Pinterest