Gelezen

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

The Unlikely Pilgrimage of Harold FryEr zijn momenten dat ik perfect weet welk boek volgend is op mijn lijstje en dan zijn er ook momenten dat ik doelloos zit rond te surfen op Goodreads op zoek naar een boek dat mijn aandacht trekt. De ene keer loopt die zoektocht op niets uit, de andere keer vind ik een pareltje van een boek. Zo was het dus ook met The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry van Rachel Joyce. Alleen al door de titel wist ik dat het goed zat.

Harold Fry is intussen een paar jaar op pensioen als hij een brief krijgt van een ex-collega. Ze schrijft dat ze kanker heeft en bedankt hem in haar brief voor hun tijd samen. Harold Fry, de brave, beleefde Brit die hij is, schrijft een brief terug en besluit die op de post te doen. Zo gaat dat met brieven. Je doet die op de post. Ah ja. Wanneer Harold bij de eerste brievenbus komt, besluit hij toch nog maar wat verder te wandelen tot de volgende brievenbus en daar aangekomen besluit hij verder te wandelen tot aan het postkantoor, maar dat is uiteraard gesloten dus wandelt hij nog wat verder. Na een ontmoeting met een meisje in een tankstation besluit hij dat hij van het zuiden van Engeland, waar hij woont, te wandelen naar het noorden van Engeland, waar zijn ex-collega op haar ziekenbed ligt. Op die manier wil hij haar redden, stapje voor stapje. Hij is op niets voorzien. Hij heeft geen kompas, geen wandelschoenen en zelfs geen mobiele telefoon. Voor hem ligt een geweldig avontuur vol mooie en wonderbaarlijke ontmoetingen.

Ik las in een recensie van iemand dat die dit boek toch niet zo goed vond omdat het zo traag ging. Het is inderdaad een traag verhaal, maar dat is net het mooie er aan vond ik. Het volgt het tempo van Harold zijn wandeltocht en zijn gedachten. Het is een rustig tempo waar je zelf ook rustig van wordt. Wandelen, jong, dat is gewoon de max. En dit, mijn beste mensen van de Flow redactie, is een écht Flow boek in plaats van die boecht van “De lijst van al mijn wensen”. Dit verhaal gaat over geluk vinden en het ook daadwerkelijk vinden door eerst alles eens serieus onder ogen te komen. Daar kan het hoofdpersonage van dat ander boek nog wat van leren, als je het mij vraagt. Echt een aanrader voor wie eens een mooi, rustig boek wil lezen over de ups en downs van een mensenleven.

Dit boek is ook beschikbaar in het Nederlands onder de titel De Onwaarschijnlijke Reis van Harold Fry. Te koop in de betere boekhandel voor €12,50 of uhm… €19,90. Er zijn blijkbaar twee versies van, maar dat moet u zelf maar eens verder uitpluizen als u het boek wil lezen. 😉

You Might Also Like

  • Wapiti

    Dankjewel voor de tip! Ik denk dat dit boek nu precies bij ons past: we zijn vanavond juist thuis gekomen van ongeveer 400 km stappen/wandelen op de Camino del Norte langs de Spaanse noordkust richting Santiago de Compostela. We kijken al uit naar de rest van de tocht volgend jaar. Stappen maakt je hoofd leeg en je hart vol!

  • Pin It on Pinterest