Gelezen

Fangirl

FangirlIn ver vervlogen tijden was ik een zeer grote Fantasy geek. Ik deed niets liever dan rondhangen op een bepaald forum waar alles draaide rond Fantasy, ik las voornamelijk fantasy boeken en ik schreef behoorlijk wat verhalen. De fanfic las ik wel, maar schreef ik niet, want ik verzon liever mijn eigen personages en mijn eigen werelden. En dan heb ik het nog niet over mijn eigen talen. Ahum. Soit.

“Fanfic? Wa’s dat dat voor een beest?” hoor ik jullie denken. Fanfic, lieve mensen, is wanneer een fan fictie begint te schrijven op basis van een bestaand boek. Zo is er Harry Potter fanfic, Lord of the Rings fanfic,… Regelmatig werden er in die fanfics relatie gevormd waarvan in de orginele boeken geen sprake was. Ik herinner mij vaag verhalen over Legolas en Aragorn die opeens behoorlijk amoureus met elkaar omgingen en hetzelfde geldt voor verhalen over Harry en Ron of soms zelfs Draco. En die achtergrondhistorie moeten jullie even kennen voor ik vertel over Fangirl van Rainbow Rowell.

Cath is een Simon Snow fan in hart en nieren. Haar kamer hangt vol met posters en ze draagt maar al te graag t-shirts met verwijzingen naar deze geweldige reeks boeken. Zelf kruipt ze regelmatig achter haar computer om Simon en Baz fanfic te schrijven. Haar tweelingszus Wren heeft haar altijd geholpen met het schrijven of nalezen van de verhalen, maar nu de twee naar de universiteit gaan, is er behoorlijk wat veranderd. Wren wil nieuwe mensen leren kennen en ze wil dus geen kamer delen met haar tweelingszus. En dus moet Cath een kamer delen met Reagan, een oudere studente die niet opgezet is met haar. Maar gelukkig heeft Reagan wel een heel fijn lief, Levi. Hij zorgt er voor dat Cath toch een beetje minder last heeft van bezorgdheid en benauwdheid. Langzaam maar zeker lijkt Cath haar plaatsje te vinden op de universiteit, terwijl ze toch kan doen wat ze het liefst van al doet: Simon Snow fanfic schrijven.

Ik heb verdacht veel gegrinnikt bij dit boek en dat is uiteraard een goed teken. In haar nawoord schreef Rainbow Rowell dat ze héél veel fanfic heeft gelezen en dat dat haar inspireerde om dit boek te schrijven. Je merkt dat ze haar “research” heeft gedaan, want af en toe verschijnt er een stukje van de fanfic die Cath schrijft tussen het gewone verhaal in. Die stukjes zijn de perfectie omdat het verhaal van Simon Snow een mix is tussen Harry Potter en iets met vampieren. Maar wel echte vampieren, niet van die vampieren die beginnen te schitteren als ze in zonlicht komen. Er komt een grote magiër in voor, een shape-shiftende vijand en meerwolven (dat is geen typefout, nee). Het is duidelijk dat ze die populaire boeken zeer goed heeft bestudeerd om er dan haar eigen ding mee te doen. Daarvoor alleen al: respect, Rainbow. Respect.

Daarnaast is ze er opnieuw in geslaagd om personages te vormen die écht zijn. Cath met haar anxiety, Nick die in het begin een lieverdje lijkt, maar dan toch achteraf een zelfingenomen, egoïstische zak blijkt te zijn en Levi die gewoon de beste boyfriend ever is. Moest ik een zestien-jarige dochter hebben, dan zou ik haar verplichten dit boek te lezen. Niet die boecht waarin vampieren iedere nacht inbreken om naar een meisje te kijken of zo. Nee. Dit. Realistische personages, realistische situaties en een goed voorbeeld van hoe een lief moet zijn. Die Rainbow Rowell, ze kan er wat van. Meer van dat!

Maar nu is de vraag: zou er iemand fanfic schrijven over Fangirl?

“No,” Cath said, “seriously. Look at you. You’ve got your shit together, you’re not scared of anything. I’m scared of everything. And I’m crazy. Like maybe you think I’m a little crazy, but I only ever let people see the tip of my crazy iceberg. Underneath this veneer of slightly crazy and socially inept, I’m a complete disaster.”

You Might Also Like

 • Evi

  Ik ben het ook beginnen lezen dankzij jou (goodreads) en het leest echt als een trein! Ben al tweederde ver op twee of drie dagen… Ik vind het ook echt super!

 • Nele Caluwé

  Och, dat heeft een naam! Ik heb zelf nooit fanfic geschreven, maar mijn zus heeft echt hele Harry Potter boeken verzonnen :).

 • Michel Vuijlsteke

  En slash? 🙂

  • Kathleen

   @Michel: er wordt verwezen naar slash in het boek, ja. Zelfs dat. 😛

 • meike

  Beetje off topic, maar…Team confetti heeft je genomineerd voor een liebster award!
  Voor meer info zie: http://www.teamconfetti.nl/week-doodle-38-liebster-award-editie/

 • Pin It on Pinterest