Gebeurd

Brussel met het boekske

Afgelopen zaterdag had ik afgesproken met mijn IJsland-maatje. Vorig jaar kwamen we via good ol’ Facebook terug in contact met elkaar en af en toe proberen we nu toch eens af te spreken. We wonen allebei in de buurt Brussel en dat leek ons dus de ideale plek om nog eens af te spreken. L. had er ook geen bezwaar tegen om een wandeling uit het boekske 100% Brussel te doen, want zelf kende ze Brussel eigenlijk niet zo goed. We spraken af aan Brussel Centraal en van daaruit trokken we naar het toeristische centrum. Ah ja, want we gingen zelf ook een beetje toerist spelen, dus dat was the place to be voor ons.

Aangezien de buiken toch al een beetje knorden besloten we meteen een leuke plek te zoeken om te lunchen. Onze eerste optie was een suggestie uit het boekske, maar dat zag er nogal fancy schmancy uit en mjah. De tweede optie was een kleine soep/boterham/sapjes-bar die ik had opgezocht in de Steenstraat. Hun website verzekerde me dat ze open waren op zaterdag, het briefje op de deur liet iets anders weten. Mopper. Gelukkig was er aan de overkant op de hoek het retro-restaurant Les gens que j’aime. Een blik op het menu dat bij de deur hing, het woord “baconburger” dat daar op stond en we waren verkocht.

Brussel - Les gens que j'aime

Dat die baconburger smaakte, dat moet ik jullie natuurlijk niet vertellen. Het was misschien niet de beste burger die ik ooit had gegeten, maar het viel zeker wel te pruimen. Nadat we onze buikjes rond hadden gegeten en veel te veel hadden gebabbeld, vervolgden we de wandeling langs de Kolenmarkt, Manneke Pis, de Grote Markt, de Gallerij die ik superprachtig vind, maar waarvan ik de naam altijd vergeet en de Rue des Bouchers. Uiteraard. En zo kwamen we uit op de Nieuwstraat. In IJsland hebben mijn IJsland-maatje en ik uren en uren en uren doorgebracht in Kringlan en Smaralind, de twee shoppingcenters in en rond Reykjavik. Praktisch iedere zaterdag waren we daar te vinden. Niet omdat we keigraag shoppen of zo, maar gewoon omdat er daar voor de rest nogal weinig te doen was. Het shoppingcenter was echt onze hangplek. En hoewel we niet zo’n shoppers zijn, kwam het shopgedrag toch even terug naar boven, maar er werden vooral toffe spulletjes gekocht voor het zoontje van L. Zo gaat dat dan.

Brussel

De grootste verrassing voor mij was om een Waterstones te vinden in Brussel. Een bezoekje aan Londen gaat bij mij altijd gepaard met een bezoekje aan Waterstones. Vorige keer toen ik er met mijn zus was hebben we vermoedelijk een dik uur doorgebracht bij de naai- en knutselboeken. Dus ja, ik waande me even in Londen en aangezien IJsland-maatje ook een behoorlijke boekenwurm is, hebben we daar toch even rondgedwaald. Ik vermoed dat als ik binnenkort nog eens terug naar Brussel trek ik zeker nog eens een bezoekje ga brengen aan Waterstones.

Brussel - Maison des crêpes

Hoewel de burger nog niet helemaal was verteerd, was het toch tijd voor een vieruurtje. We kwamen niet meteen iets tegen waar we konden gaan zitten en iets kleins konden eten dus besloten we terug naar de buurt rond de Beurs te trekken en verder te slenteren naar de Kolenmarkt. Misschien dat we daar op een klein, niet al te toeristisch plekje zouden stoten waar we een brownie of een cakeje konden eten en iets drinken. Uiteindelijk kwamen we uit aan de andere hoek van de Steenstraat, tegenover Les gens que j’aime, bij Maison des crêpes. De keuze was dus snel gemaakt, want tegen een crêpe zeggen wij geen “nee”. Ik koos voor de pannenkoek met choco (doh), een bol ijs (doh) en kokos. Ja. Die 2,5kg die ik kwijt was, die heb ik er zaterdag terug bij gegeten, denk ik. Jikes. De vloer had ook zeer interessante tegeltjes waar ik alleen maar lichtelijk jaloers op was.

En na nog meer gebabbel, trokken we met overvolle maag en opgezwollen buiken terug naar het Centraal waar we elk onze trein terug huiswaarts namen. Het was een toffe middag die zeker voor herhaling vatbaar was.

You Might Also Like

 • Elke

  Dat zag er gezellig uit! Van al dat eten gaat mijn buik wel rommelen hoor.

 • nobutterfly

  Waterstone’s valt wat tegen op vlak van creatieve boeken, maar wel leuk om af ten toe eens langs te lopen voor een paperback

 • nobutterfly

  Allez, Waterstones in Bxl dan bedoel ik

 • Wapiti

  gezellig zo’n vriendinnen-namiddag!

 • Vee

  Ik heb in Brussel altijd het gevoel dat ik in het buitenland ben geweest !

 • Plutomeisje

  Plezant, zo eens de toerist uithangen in eigen land! Bij mij staat dat op de planning voor tijdens de herfstvakantie. Brussel lijkt mij nog wel eens leuk om te doen. 🙂

 • Kapucijnaap

  tof!! En mooie foto’s! Ik was zondag ook nog Londengevoel aan het opsnuiven bij Waterstone’s, aan de Wolvengracht zit ook nog Sterling Books – doet ook perfect dienst voor Engelstalige naai- en knutselboeken. (oh, en de Sint Hubertusgallerijen?)

 • LJ

  Brussel is best een fijne stad he… ik kom er wel eens graag, af en toe. De Waterstones had ik daar idd ook al ontdekt. Nu ge het zegt, ik zou er nog eens naartoe moeten!

 • Janina Modaal

  Hopla, de tips zijn gepind!

 • hivernale

  Die 100% boekjes zijn de max (dat wordt toch nog gezegd hé, door de jonge mensen?)! En Waterstones in Londen is awesome, maar in Brussel ga ik liever naar Sterling Books, dat is een onafhankelijke Engelse boekhandel waar ik al veel te veel geld heb uitgegeven.

 • Nike

  Ik heb u gezien! Ik was met mijn lief in Brussel, een kinderloos weekendje. ‘t Was aan de Munt dat ik je zag voorbij wandelen. Was je niet zo druk in gesprek geweest, dan had ik misschien een voorzichtig zwaaitje geprobeerd 😉

 • Pin It on Pinterest