Gebeurd

Filofax madness!

Ik heb het de afgelopen weken een paar keer over mijn Filofax gehad en hier en daar werd me de vraag gesteld wat dat nu eigenlijk is, zo’n Filofax. Dat is toch gewoon een agenda, niet? Niet? Nope. Het is zoveel meer.

Het Vriendje bekeek me een beetje raar toen ik dolenthousiast vertelde over een agenda. Een agenda, godbetert. Ik ben verschrikkelijk als het op plannen aankomt. Ik noem mezelf een chaoot en dan overdrijf ik voor een keer echt niet. Een agenda bijhouden en dingen plannen in die agenda is dus een ware klucht voor mij. Helaas is het ook echt nodig dat ik dingen plan, want er gebeurd behoorlijk wat in mijn leven.

Toen ik op Pinterest andere mensen op een creatieve manier hun agendapagina’s zag invullen met de nodige stickertjes, washi tapejes en post it notes in leuke vormpjes was ik verkocht. Iets combineren wat ik belachelijk graag doe (creatief bezig zijn en papierverslavingdingetjes) met iets wat ik absoluut haat (plannen) zorgt er voor dat het gedeelte dat ik verafschuw leuker vind. Dat begreep Het Vriendje dan weer wel en hij moedigde me zelfs aan om mijn Filofax meer te gebruiken ook voor huiszaken en zo.

FilofaxAan het begin van de week ziet het er allemaal nog wat leeg uit, maar wacht maar!

Er zijn verschillende soorten Filofaxen, in alle maten en vormen en kleuren. Je kan naar de zeer high end agenda’s gaan in echt leer of je kan naar de goedkopere versies gaan met vinyl of stofbekleding. Je kan kiezen tussen een A4, een A5, personal size, pocket en mini. Momenteel heb ik een Saffiano Aqua in personal size, een van de goedkopere Filofaxen. Volgens mij heb ik nog nooit zoveel tijd doorgebracht met één agenda. De agenda werd geleverd met een weekoverzicht tot eind 2014, een handvol notitieblaadjes (wit, roze, lichtblauw en groen, geruit, gelijnd en blanco) en to-do-lijst-papiertjes. Allemaal handig. Allemaal zeer handig zelfs. Standaard worden er ook zes tabbladen bij geleverd zodat je zelf je onderverdelingen kan maken, maar aangezien ik die niet zo heel mooi vond, heb ik er maar zelf een paar gemaakt. De bedoeling is dat daar op termijn ook leuke tekeningen op komen. Ah ja.

11-filofax2

Ik heb de afgelopen weken serieus geprutst met Indesign om allerhande templates voor mij persoonlijk te kunnen maken. Zo gebruik ik deze Filofax nu ook als project management tool voor Fanny&Laura. Ieder project krijgt twee pagina’s toegewezen waar ik de naam van de klant, de contactgegevens, de next action etc. kan opschrijven. Zo kan ik die altijd makkelijk terugvinden, want tot nu toe had ik daar nog geen geschikt systeem voor gevonden. Ja. Een Google Spreadsheet, maar dat was het nu toch ook weer niet.

Filofax

Er is uiteraard ook een onderdeel voor mijn persoonlijke projecten. Hierin zit onder andere een template voor naaiprojectjes zodat ik in een oogopslag kan checken of ik alle benodigdheden heb en aan welke stap ik zit in de instructies. Zo weet ik wanneer ik wil beginnen aan een nieuw naaiprojectje of ik alles in huis heb en anders moet ik eerst nog even snel langs de winkel.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn mensen die hun hele leven in zo’n Filofax proppen. Ze tracken er hun gewicht in als ze op dieet staan, ze plannen er hun weekmenu in, ze houden er hun financiën in bij, ze maken er lijstjes allerhande in, ze houden bij wat ze waar hebben besteld en of ze bepaalde pakketjes al hebben toegekregen en zoveel meer. Zelf heb ik nog wel wat onderdeeltjes in gedachten, maar uhm… mijn Filofax zit intussen behoorlijk vol (ook al haalde ik er al wat van de maanden van het kalender gedeelte uit), maar ik denk wel dat ik er nog wat extra bij gepropt krijg.

FilofaxDe kleur van de Aqua Saffiano in deze foto lijkt het meest op de kleur in het echt. Nogal moeilijk om op foto te laten pakken, blijkbaar. Grrr…

“Maar dat kan toch ook allemaal in een schriftje?” hoor ik jullie denken. Ja. Maar nu heb ik alles bij de hand. Al-les. Aangezien ik mijn Filofax standaard op het weekoverzicht open heb liggen op mijn bureau, is de rest ook binnen handbereik. Alles op één plek. Niet een app’je daar, een website hier, een lijstje op een velletje papier daar en dan nog een daar en daar en misschien staat er ook nog iets belangrijks in dat schriftje. Nope. Alles mooi op één plaats. Als ik gedaan heb met een F&L project, kan ik die papiertjes er dankzij het ringsysteem van de Filofax makkelijk uithalen zodat er weer plaats is voor wat anders, want uhm… Ja. Die Filofax van mij, die zit al behoorlijk vol. Voor iemand die zo graag met papier bezig is als ikzelf en zo visueel is ingesteld is dit systeem echt fantastisch.

De bedoeling is dat ik er nadat ik Getting Things Done uit heb (als ik mij ooit door dat boek geworsteld krijg) het systeem in mijn Filofax ga verwerken: een gigantische inbox, projecten,… Maar nu ga ik nog even verder met deze setup, want vreemdgenoeg werkt het en maakt het mij kalm. De afgelopen maand heb ik maar twee zware insomnia nachten gehad. Dat is voor mijn normen zéér weinig en ik vermoed echt wel dat deze planner daar voor iets tussenzit, want er is orde en overzicht. Aaah… *zucht van opluchting*

You Might Also Like

 • Emma

  Filofax <3 Ik wacht met smart op mijn Domino A5 en mijn Pocket agenda is al zeer geliefd in mijn handtas. Ik snap helemaal wat je bedoelt met bovenstaande tekst.

 • Ollie en Wallie

  super! ik heb dat ook nodig, want nu heb ik verschillende boekjes voor vanalles, dus ik hoop dat mijn nieuwe agenda er binnenkort ook zo uitziet zodat ik agenda, boekhouding en werkuren,… allemaal op 1 plekje heb en het zo ook echt ga gebruiken

 • Elke

  Wauw, wat fantastisch! Nu heb ik al helemaal spijt dat ik die mooie Flow-agenda gekocht heb (ahum, gekregen voor mijn verjaardag). Een goed ideetje voor 2015 dus! Of misschien het nieuwe schooljaar. Ik krijg al zin om er aan te beginnen. Bedankt voor de fijne inspiratie!

 • Elisse

  Ik vind een Filofax zo fantastisch! Op Pinterest al veel schone en toffe en handige exemplaren tegengekomen. Maar man, ik krijg het niet over mijn hart – of beter, mijn portefeuille laat het niet toe – om me er één aan te schaffen…

 • De Martelaere Nathalie

  Heel leuke website/winkeltje. Ik heb veel dezelfde dromen als jij, al sta jij wel al wat stapjes verder… Ik zou ook wel graag een boek uitgeven en illustreren. Inspiratie zou natuurlijk ook welkom zijn maar die blijft voor het moment weg. een webshop daar droom ik van maar “the guts” to do it blijft weg… Ik kan je wel helpen met een item van je lifelist! Ik ben namelijk leerkracht 🙂 Kom een kinderworkshop doen zou ik zeggen en je mag meteen een weekje juf spelen voor de kinderen aan wie je deze geeft. Wij hebben nl. van elke klas 3 stuks. 🙂 Op het moment zijn wij wel bezig met muzische vorming dus… Laat maar iets weten en dan kan je dat ook weer schrappen van je lijstje. 😉 Groetjes, en euh… steeds welkom op mijn blog, ik ben er net mee begonnen en ik zou wel wat volgers kunnen gebruiken. Doei!!!

 • meike

  Mijn moeder was ook Filofax verslaafd, puilde altijd helemaal uit met papiertjes en andere dingetjes, haha!

 • jackie

  Ik kwam opeens zomaar op je blog, en ik vind hem leuk…
  Ik houd ook van mijn agenda (moliskine) en sjouw ik ook overal mee naartoe, en ziet er met alle stickertjes en blaadjes zo gezellig uit..
  Heel veel plezier met je Filofax

 • Plutomeisje

  Oh, zo geweldig! Ik ben alleszins grote fan van uw filofax madness, dus ge moet u niet inhouden met posts als deze. 😛 Ik ben ook nog altijd op zoek naar een organisatiesysteem dat werkt, momenteel zeul ik altijd een agenda, een noitieboekje en een schetsboek mee, wat veel is, maar de ideale combi tussen de drie heb ik nog niet gevonden…

 • Lieve Mariën

  Zeg stop daar eens mee. Door jou hen ik net het GTD boek gekocht (en er ook al volop in bezig). Nu begint ge mijn hoofd ook al zot te maken met zo een super schone filofax. En die stickertjes en papiertjes, oooohh.
  Nee, Lieve ge gaat er gene kopen…

 • lielebeesje

  Al een portemonneetje genaaid om erin te stoppen?
  Kwam ik net tegen: http://patternpile.com/sewing-patterns/filofax-or-planner-wallet-free-sewing-pattern/

 • LJ

  Zo verleidelijk… Ik ben een enorme agenda- en planningfan, momenteel gebruik ik Google Calendar, een papieren agenda en een schriftje allemaal door elkaar, niet erg handig.

 • Flexje

  Verkocht! :p Ziet er superhandig uit. Ik ben ook niet zo voor het ‘mijn gsm is mijn agenda’-principe. Toch maar eens gaan neuzen voor een exemplaartje… 🙂

 • Plannen voor-lijstje // Plans for- list | Plutomeisje

  […] kon natuurlijk geen extra pagina’s in mijn agenda aanbrengen. Zo een handig ding als die van haar is mijn Moleskine niet, dus besloot ik om gewoon losse blaadjes toe te voegen. Om te beginnen een […]

 • Hobonichi | In woord en beeld

  […] maar wel omwille van wat de gebruikers er, in Japan meestal, mee doen. Hoewel de Filofax ook door heel wat mensen op een creatieve manier wordt gebruikt (zie Pinterest) – door het kleven van stickers, […]

 • Pin It on Pinterest