Gebeurd

Orde in de chaos: YNAB

Vorig jaar schreef ik enkele blogberichten over orde in de chaos. Daarin ging ik op zoek naar systemen die voor mij werkten zodat ik wat een overzicht kon vormen en wat meer rust kon brengen in het koppeke. Het zoeken naar systemen is eigenlijk nooit echt gestopt. Het is de laatste maanden zelfs terug erger geworden. De laatste toevoeging is You Need A Budget, YNAB voor de vrienden.

Financieel gezien hebben Het Vriendje en ik niet te klagen. We zwemmen niet in het geld, maar we moeten ook niet echt eindjes aan elkaar knopen. We proberen bewust om te gaan met onze centjes. Er wordt gespaard en er wordt aan de toekomst gedacht, maar een uitspatting af en toe moet kunnen zolang het niet té zot is. Tot nu toe was er niet echt een duidelijk systeem. Er was geen spreadsheet waarin nauwlettend iedere inkomende en uitgaande euro werd bijgehouden of iets dergelijks. We hebben elk onze eigen rekening en dan een gemeenschappelijke rekening en dat leek allemaal goed te gaan zo.

Toen een Facebook vriendinnetje een tijd geleden lovende woorden schreef over YNAB raakte ik gefascineerd door het systeem. Ik keek alle mogelijke Youtube filmpjes over de software en las praktisch de hele blog. De grote gedachte achter YNAB bestaat uit vier regels. Regel één: iedere euro moet een doel krijgen. Regel twee: een appeltje voor de dorst. Regel drie: spelen met de kaarten die je gedeeld worden. En regel vier: leven op het loon van vorige maand. Maar uiteraard leggen de makers van deze software die regels een pak beter uit in hun promo-filmpje. Dat spreekt voor zich.

Zelf vond ik het de moeite waard, maar Het Vriendje stond er ietwat sceptisch tegenover. “We kunnen dat toch ook gewoon in een spreadsheet doen, niet?” werd er gezegd. Allebei vonden we zestig dollar net iets te veel om zomaar uit te geven aan software ook al lazen we overal dat dat zichzelf wel terugverdiende, maar toch… We maakten een spreadsheet, maar die was niet meteen een groot succes te noemen. Gelukkig was het de laatste vrijdag van november Black Friday en kon je YNAB kopen aan de helft van de prijs. Dertig dollar. Ietsje meer als twintig euro. We besloten het een kans te geven.

Intussen hebben we onze budgetten opgesteld. Er is een budget voor de gemeenschappelijke rekening en ik maakte alvast ook een budget aan voor mijn persoonlijke rekening. Hetgeen mij na een kleine week al opviel is hoeveel geld ik uitgeef aan eten. Man. We zetten maandelijks een bedrag op de gemeenschappelijke rekening voor eten en toch gaat er van mijn persoonlijke rekening ook nog wat geld naar eten: Project Brooddoos, etentjes met vriendinnen, meidenlunch met de vrouwelijke collega’s op vrijdag,… Miljaar seg. Eten.

Soit. We zijn er net mee begonnen, dus veel meer kan ik er nu nog niet echt over zeggen, maar ik beloof over een maand of drie nog eens een update te doen. Ik vermoed dat ik tegen dan een beter zicht zal hebben over wat YNAB nu echt met je financiën kan doen. Ik ben er alvast zeer benieuwd naar.

You Might Also Like

 • meike

  oeh, ik ben erg benieuwd! Ik moet ook op de centen letten, dus als het echt handig is, wil ik het ook! Zelf ben ik bezig met een jaarplanner te maken voor mijn financiën, zodat ik al mijn uitgaven iedere week kan opschrijven en dus kan zien hoeveel geld ik heb, beetje oldskool misschien, maar voor nu werkt dat voor mij het beste.

 • Sven

  Lijkt handig! Ikzelf doe dat nu met Google Docs waarbij ik de eindbalans van vorige maand incalculeer in de spreadsheet van de nieuwe maand, waar dan automatisch vaste kosten en spaardoelen al afgetrokken worden zodat ik perfect weet hoeveel ik die maand aan persoonlijke uitgaven kan doen.

  Ik zie dat het cloud syncing heeft, maar is het dan werken met 1 account voor jou en het vriendje, of ondersteunt het shared bank accounts? Ik zie het niet meteen staan op de site..

  Want mijn vriendje hoeft niet (“meteen”) te weten dat ik eens op een avond 20 euro aan café avond heb gespendeerd, zolang het maar niet raakt aan de gemeenschappelijke uitgaven of spaarprojecten .. 😉

 • la merlette blanche

  Wij houden al 4 jaar alles bij, in een spreadsheet. Ik begrijp de reactie van Het Vriendje dus wel 😉 Wel benieuwd naar jouw ervaring 🙂
  Oh, en ik verschiet soms nog als ik zie hoeveel geld we weer aan eten hebben uitgegeven… Maar goed, eten is belangrijk he! 😉

 • admin

  @Sven: je kan meerdere “budgets” aanmaken in YNAB. Wij hebben dus nu een budget voor de gemeenschappelijke rekening, een voor mijn rekening en een voor de rekening van Het Vriendje. Die syncen allemaal met YNAB en in principe kan Het Vriendje mijn budget zien als hij het YNAB bestand van mijn budget opent. Maar soit, dat maakt eigenlijk niet echt iets uit. Hij mag met zijn geld doen wat hij wil, ik doe met mijn geld wat ik wil. We hebben er allebei hard genoeg voor gewerkt. 😉

 • Sara

  Ha, leuk dat jullie het proberen! 🙂 Wij hebben dezelfde opzet, 3 budget files voor ons tweetjes, en dat werkt erg goed. Het resultaat na bijna 15 maand YNAB’en is hier dat we nooit meer voor verrassingen komen te staan. Mazout op en 2000 liter nodig? Geen probleem. Onroerende voorheffing die hoger is dan verwacht? No prob, we hadden al wat gebudgetteerd en we sluizen wat over van een andere categorie waarin we deze maand wat over hebben, etc.

  Het brengt rust en zorgt ervoor dat we de energie die anders naar geldzorgen zou gaan veel beter kunnen inzetten in positieve dingen in ons leven.

 • Ilse

  merci voor de tip! we gaan het hier ook aankopen

 • LJ

  Oeioei klinkt als echt iets voor mij. Ik houd elke euro bij in een spreadsheet, ik heb het nogal voor gedetailleerde dinges, voor de formulekes ben ik bij Excel-Expert het lief moeten gaan aankloppen, de Excel voor het nieuwe jaar 2014 ziet er fantastisch uit, ik kan niet wachten om ‘m te gaan gebruiken 🙂 Ben ik nu raar?
  Anyways ik werk ook met budgetten. Met een stuk of 10 verschillende zelfs :p Maar we houden er ons niet altijd even flink aan. Oeps. Maar in 2014 gaat dat met de vernieuwde sheet nog eens zo goed gaan, jaja ben al bezig met mijn goede voornemens!

 • 1 maand YNAB later. | Missy N.

  […] Lilith Kathleen volgde in haar enthousiasme wat dat ingewikkeld programma betreft, downloadde ik de boel, we […]

 • Pin It on Pinterest