Gemaakt

De maakplannen

Ik begin steeds meer en meer te beseffen dat een goede planning het begin is van alles. Dat is waarschijnlijk dé les die ik heb geleerd in 2013. En daar moet je dan achtentwintig voor zijn. Djees. Maar goed, er is dus wel degelijk een maak-planning voor naaiprojectjes. Er zijn geen deadlines, alleen een planning. Alles op z’n tijd, dus.

Ik probeer tegenwoordig ook wat realistischer te zijn in mijn projectkeuze. Jurkjes zijn geweldig, maar zo vaak doe ik ze niet aan, vooral niet tijdens de winter. En als ik ze aandoe, dan grijp ik nog het meest naar de eenvoudige modellen met sobere prints. Onlangs wierp ik een blik op de inhoud van mijn kleerkast en besloot ik aan de hand daarvan welke projecten te kiezen. Wat draag ik veel en wat heb ik nodig? Het antwoord? Eenvoudige bloesjes, trui-achtigen en broeken.

 • De hoodie van Schnipp Schnapp afwerken
  Dit project ligt waarschijnlijk al een jaar klaar. Het heeft de verhuis meegemaakt en al. Ik zette er pas een paar maanden geleden mijn tanden in. Toen de hoodie bijna volledig in elkaar stak en ik hem over mijn kop trok om te zien hoe de trui zat, viel het me op dat het onding een maat of twee te groot was. Booyah. Germanische maten. Ideaal voor Helga en de hare, ietsje te groot voor deze struise doch kleine Vlaamsche boerendochter. Soit. Voor diegene die het écht niet zien: de schoudernaden hangen een vijftal centimeter van mijn schouders op de foto hierboven. Op de foto lijkt het allemal wel mee te vallen, maar nee. Nee.
  Het is de bedoeling om de hoodie af te werken en er een “thuis-trui” van te maken. Cocooning kledij zoals dat hip heet. Of zoals ik dat net heb gedoopt. Und for de liebhebsters, ja der Schnittmuster is in Deutsch aber das ist gans verstehnbar zenne. Allez, als Sie einen beetchen Deutsch op z’n Pfaff-isch kunnen verstehen, dan kunst Sie auch deze Schnittmuster verstehen. En Google Translate to the rescue wanneer het echt niet lukt.
 • Nog een Renfrew top van Sewaholic
  De vorige is al een paar keer aan gedaan en zit in de kleding-circulatie. Ik blijf het een zalig shirtje vinden. Tijdens het vorige Stiksel knipte ik nummertje twee, maar uiteraard zat ik die avond meer te klooien met de overlock dan er mee te werken. Dus de geknipte stukken liggen hier nog steeds mooi te wezen, maar goed, ze zijn toch al geknipt geraakt. Dat is al iets.
 • Een Juniper broek van Colette Patterns
  Ik heb een drastisch tekort aan broeken, dus besloot ik er zelf een paar te maken, want naar een winkel gaan en er een kopen, dat is te veel moeite. Ahum. Kuch. Samen met Kir begin ik er binnenkort aan en hopelijk zijn die Juniper broeken even geweldig als de Renfrew topjes zodat ik er ook een hele reeks van kan maken. Ik heb er een heel klein beetje schrik voor omdat het laatste patroon dat ik maakte van Colette (het Laurel bloesje) zo tegen viel. En komaan, het is een broek. Broeken zijn des duivels om te maken. Iedereen weet dat.
 • Een Coppélia cache coeur van Papercut Patterns
  Na héél lang twijfelen tussen deze cache coeur (blijft een van mijn favoriete woorden voor een kledingstuk) van Papercut Patterns en deze van Cake Patterns, besloot ik toch voor de Coppélia te gaan. Met andere woorden, ik kocht een nieuw patroon, ja. Ik ben echt super benieuwd naar wat het gaat geven. Ik wil er eigenlijk vrij snel aan beginnen, maar de komende weken gaan behoorlijk druk zijn met de eindejaarsfeesten en ik weet niet of ik dit er nog bij ga krijgen. Hun packaging is trouwens subliem. Echt. Op de verpakking waarin het patroon verstuurd wordt, staat bijvoorbeeld “Lovingly made in New Zealand” en je ziet ook dat er veel liefde in die patronen zit. Zalig vind ik dat.
 • Een nieuwe zak
  Ergens in 2010 maakt ik een kringloopzak volgens de instructies van Eloleo. Zalige zak. Echt waar. Ik gebruik die letterlijk dagelijks. Zeggen dat die smerig is, is een understatement. Hij is al een paar keer de was in gevlogen, maar sommige vlekken zijn nu echt permanent (fietskettingolie is niet zo evident om uit stof te krijgen). Dus een nieuwe tas in een gelijkaardige formaat met een tof stofje, ja, dat zie ik wel zitten, ja.

En als ik al die dingen al afkrijg, dan zijn we weer zes maanden verder, denk ik. Of een jaar. Het motto is nu echt “alles op z’n tijd”. Laat anderen maar iedere week een nieuw kledingstuk maken, ik doe het wel als ik er zin in heb en tijd voor kan maken. Yup.

Met dank aan Margot voor de inspiratie voor deze blogpost. Zij vroeg wat er nog op mijn knutsel to-do lijst stond. Veel andere knutsels dan dit staan er momenteel niet echt op mijn lijst, maar goed, hiermee ben ik ook weeral een tijd zoet.

You Might Also Like

 • nobutterfly

  De juniper is fantastisch, de testversie ligt hier al een tijdje (kuch, maand of 7) te wachten op aanpassingen. Of misschien sla ik die stap over en knip ik meteen in goede stof uit? De pijpen vallen wel wijd, dat lees je ook wel op blogs, maar zo af en toe vallen de foto’s wel nog goed mee zonder dat ze iets over aanpassingen zeggen.

 • Ilse

  De hoodie moet je zeker afwerken want ik vind het een geweldig mooie kleurencombinatie en heel tof model!

 • WAHMama

  Net dankzij deze blogpost Juniper en Renfrew gekocht, jij bent een perfecte economie-stimulator! 🙂
  Nu nog tijd vinden..

 • Nele

  Kath, bedankt voor je regelmatige blogposts hier. Je bent en blijft een zalige madam, vooral omdat je zo echt bent! Woehoe. Je inspireert door ook alles te benoemen dat niet meteen goed gaat. Je bent een voorbeeld! Liefs,N

 • Piepow

  Lijstjes maken helpt! Ik heb op mijn blog ook een geheugensteuntje gezet, en heb toch het gevoel dat ik sedertdien minder in het wilde weg bezig ben. En die trui, echt afwerken hoor, ik vind de kleuren echt top!

 • Margot

  Graag gedaan Kathleen! Ik zou zelf ook echt zo’n lijstje moeten maken en het is altijd leuk om te zien dat anderen ook lange (en misschien onhaalbare) lijstjes hebben 🙂

 • Pin It on Pinterest