Gelezen

Where’d you go, Bernadette

Where'd you go, BernadetteSoms zoek ik mijn boeken op genre. Zeer specifieke genres zoals briefromans. Ik hou van briefromans. In dit soort romans wordt het verhaal opgebouwd aan de hand van, je raadt het nooit, brieven. Of e-mails in deze digitale tijden, dat kan ook. Gooi bovenop die brieven en e-mails een paar geweldige personages en een overdreven gevoel voor humor en je hebt Where’d you go, Bernadette van Maria Semple.

Bee is vijftien wanneer haar moeder Bernadette, die toevallig ook haar beste vriendin is, opeens verdwijnt. Aan de hand van verschillende documenten die op zeer mysterieuze wijze in haar bezit komen probeert Bee wat aan de verdwijning vooraf ging te reconstrueren om zo uit te zoeken waar haar moeder is. Zo leert ze dat haar moeder een zeer befaamd architecte was in Los Angeles zo’n twintig jaar geleden en dat ze helemaal niet meer dezelfde persoon was als ze toen was. Intussen woont Bernadette in Seattle en daar moet ze constant haar gal spuwen over Microsoft, waar haar echtgenoot werkt, de helicopter ouders aan de poort van haar dochters school, Canadezen, het weer en wat nog allemaal niet. Omdat ze niet graag buiten komt en al helemaal niet graag met mensen communiceert face to face heeft ze een virtual assistant onder de arm genomen die helemaal vanuit India allerhande zaken voor haar regelt. Zoals bijvoorbeeld het gezinsuitstapje naar Antarctica.

De eerste drie hoofstukken bestaan uit alle documenten die Bee verzameld heeft: brieven, e-mails, faxen,… Ze zijn geschreven door haar vader, de buurvrouw, de admin van haar vader, haar moeder, de virtual assistant en nog een handvol mensen. Aan de hand van die uitwisselingen krijg je een duidelijk zicht van de personages, wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft. Bernadette springt er echt uit met haar ietwat sarcastische humor. Het laatste hoofdstuk wordt verteld door Bee zelf. Omdat het een briefroman is en omdat de schrijfsel zo geweldig geschreven zijn, leest het boek echt als een trein. Ook het mysterie, de grote vraag waar Bernadette nu eigenlijk is, deed mij steeds meer en meer willen lezen tot ik het boek écht niet meer kon neerleggen. En ik moet zeggen dat Bernadette op zeer korte tijd een van mijn favoriete personages is geworden.

Where’d you go, Bernadette is een zeer fijn boek. Wie eens goed wil lachen of gewoon wat ontspannend literatuur zoekt, moet hier zeker z’n tanden in zetten. Wie genoten heeft van Mr. Penumbra’s 24 Hour Bookstore, moet hier ook zeker z’n tanden in zetten. Het boek is ook in het Nederlands te verkrijgen onder de titel “Waar is Bernadette?” en het heeft dezelfde geweldige covers als de Engelse versie.

You Might Also Like

  • Elisse

    Een genre dat ik nog nooit geprobeerd heb, maar ik heb ‘m op mijn lijstje gezet! Ben heel benieuwd 🙂

  • Pin It on Pinterest