Gebeurd Uncategorized

De wonderlijke wereld der podcasts

Het voordeel aan werken als grafisch vormgeefster is dat je voornamelijk je ogen moet gebruiken en in iets mindere mate je hoofd. Te veel nadenken bij grafisch vormgeving leidt toch alleen maar tot de ene catastrofe na de andere. Dus kan ik mijn oren en het stukje hoofd dat ik niet gebruik tijdens het werken, gebruiken om naar podcasts te luisteren.

Aangezien ik soms naar een van die podcasts verwijs, dacht ik dat het misschien leuk was om hier een lijstje met mijn favoriete neer te pennen.

 • This American Life.
  Ik denk dat dit de podcast is waarmee het allemaal is begonnen voor mij. Iedere week kiezen ze een thema en dat kan ongeveer alles zijn. De ene keer gaat het over geheime identiteiten, de andere keer over kalkoenen. Het zijn altijd de meest geweldige verhalen van gewone en iets minder gewone mensen.
  Aanrader: Aflevering 361: Fear of sleep waarin Mike Birbiglia zeer hilarisch verteld hoe hij zichzelf bijna doodde door te slaapwandelen. Yup.
 • Radiolab.
  Dit is mijn favoriete podcast, vermoed ik. Ik ben sowieso fan van allerhande vreemde feitjes en vertelseltjes, maakt niet uit rond welk onderwerp. Radiolab focust zich op vreemde feitjes en vertelseltjes rond wetenschap. Jawel. Wetenschap. Hadden mijn leerkrachten chemie, fysica en biologie in het middelbaar mij bepaalde zaken op deze manier uitgelegd, dan was ik waarschijnlijk een pak meer geïnteresseerd geweest in wetenschappen.
  Aanrader: Unraveling Bolero over een brilliante biologe die opeens helemaal geobsedeerd raakt met de Bolero.
 • Back to work.
  Toen ik na This American Life en Radiolab méér podcasts wou, hoorde ik eens bij wat vrienden. Zij stelden mij Back to Work voor. In deze podcast doen Dan Benjamin en Merlin Mann iedere week een praatje dat meestal ietwat gerelateerd is aan productiviteit en werk. Daar heb ik dus Getting Things Done leren kennen.
  Aanrader: She’s five for a living, de eerste aflevering van drie rond Getting Things Done.
 • The Moth.
  The Moth is eigenlijk een live event waarbij mensen op het podium een verhaal mogen komen vertellen rond een bepaald thema. Alleen dat concept al is geweldig, want iedereen heeft een verhaal. Enkele van die verhalen worden dan in podcast vorm online gegooid. Alle verhalen zijn zo verschillend, de ene keer verteld er iemand over zijn of haar moeder, de andere keer krijg je het verhaal te horen van een drenkeling die enkele dagen in een kleine bootje op zee overleefd.
  Aanrader: Lost at Sea, het verhaal van die drenkeling dus. Eén van The Moth verhalen dat ik nooit meer vergeet. Misschien niet voor gevoelige luisteraars.

Als er iemand nog tips heeft voor goede podcasts, laat gerust iets weten. Ik kan er altijd nog wat meer gebruiken. 😀

You Might Also Like

 • Karel

  Aangezien ik naar bovenstaande ook luister, misschien een aanvulling … 🙂

  99% Invisible, over alles wat architectuur en design is.
  Freakonomics Radio, vooral over maatschappelijke vraagstukken en de verborgen kant van alles.
  In Our Time, over om het even wat met een bende professoren op een hoopje.
  Hardcore History, als het even in het lang en breed over geschiedenis mag gaan.

 • Jan

  Die eerste 2 kende ik nog niet, ook eens in mijn lijstje zetten 🙂

 • A-C

  Ik ben zelf wel fan van ‘Thrilling Adventure Hour’. Het zijn eigenlijk live shows in L.A. en het is geïnspireerd op de verhalen die je vroeger wel op de radio had en waar om de zoveel tijd een nieuwe aflevering van was. Ideaal dus ook om niet live te zien en gewoon te horen (geluidseffectjes en al namelijk). Het bestaat uit verschillende verhalen met elk hun eigen personages en ik ben al wat meer fan van het ene dan het andere, maar best wel leuke humor vind ik. Dus valt zeker niet onder het nuttige, maar wel onder het aangename.

 • Kathleen

  @Karel: oeeeeh… geschiedenis in het lang en in het breed, yes please!
  @A-C: ik ga het eens checken

 • Les Mademoiselles

  Eerlijk? Ik dacht dat podcasts helemaal passé en raté waren. Niet dus, lang leve jouw lijstje!

 • hivernale

  Ik luister naar:
  *Stuff Mom Never Told You: een beetje een mix van vanalles waarbij vrouwen centraal staan, het gaat bijvoorbeeld over vrouwelijke wetenschappers, vrouwen in de wielersport, enzoverder.
  *Welcome to Night Vale: podcast over een fictief stadje in de VS waar de meest bizarre dingen gebeuren, en het wordt in een soort nieuwsuitzending verteld alsof die bizarre dingen de meest normale zaak van de wereld zijn. De twitterpagina van de podcast schrijft daarnast echt pareltjes van tweets, maar die zijn wel niet echt bevorderlijk voor de nachtrust.

 • Pin It on Pinterest