Gelezen

Hoe ik mijn boeken kies

Af en toe krijg ik de vraag hoe ik mijn boeken kies en waar ik ze toch blijf vinden. Ik ben tegelijk zeer kieskeurig en absoluut niet kieskeurig in mijn boekenkeuze. Vreemd, ja. Er zijn toch een paar criteria die ik gebruik als richtlijn. Als ik mij halvelings aan die criteria hou, dan komt er altijd wel een boek uit dat ik weet te appreciëren.

En dat is mijn Kindle in z’n natuurlijke habitat namelijk mijn bed. 🙂

Goodreads
Al mijn boekenkeuzes beginnen eigenlijk bij Goodreads. Die site is echt fantastisch. Moesten jullie er nog nooit van gehoord hebben: Goodreads is een social media platform voor boekenwurmen. Je kan er zien welke vrienden welk boek aan het lezen is en bij ieder boekdetail staan er gelijkaardige suggesties. Je kan er een lijst samenstellen met boeken die je nog wil lezen en bijhouden welke boeken je al hebt gelezen. Ieder boek kan je een aantal sterren geven en zo heeft ieder boek een gemiddelde score waar je ook op kan afgaan. Als die score hoger is als 3,50 dan zit je meestal wel goed. Door rekening te houden met die score, door te klikken op suggesties en door de boeken die mijn vriendjes lezen in het oog te houden ben ik al op heel wat toffe boeken gestoten die ik anders nooit zou hebben gevonden. Uiteraard mogen jullie me altijd toevoegen als vriendje op Goodreads. Ah ja!

Humor
Ik lees om te ontspannen. In lezen vind ik mijn zen. Dus een hele tijd geleden besloot ik voor mezelf welke boeken ik wel en welke boeken in niet wilde lezen. Het zijn niet altijd de bestsellers of de boeken waarmee je über-intelligent overkomt, maar het zijn het soort boeken waardoor ik ontspan. Thrillers en horror, dat zegt me bijvoorbeeld weinig. Geschiedenis, wat romantiek, fantasy en familieverhalen, dat zijn dan weer dingen die ik wel fijn vind. Het belangrijkste element voor mij is en blijft eigenlijk humor. Een boek waar geen greintje humor in zit, dat vind ik altijd een beetje moeilijk. Daarom dat ik bepaalde klassiekers gewoon nog niet heb gelezen, omdat ze te serieus zijn en omdat ik daar geen zin in heb. Punt.

Budget
Ik heb een Kindle en ja, ik zou schaamteloos mijn boeken illegaal kunnen downloaden, maar ik doe dat niet. Ik betaal braaf voor de boeken die ik lees op mijn Kindle omdat ik door een aantal jaar deel te nemen aan NaNoWriMo besef wat voor werk een auteur steekt in die boeken die ik verslind. Kindleboeken zijn goedkoper dan de papieren versies, dus ik vermoed dat een auteur er al wat minder aan overhoudt, maar een beetje is beter dan niets natuurlijk.

Ik heb een boekenbudget van €25 per maand wat al behoorlijk wat is, maar waardoor ik geen twee bestsellers op een maand kan lezen. Daardoor kies ik vaak wat onbekendere boeken die goedkoper zijn. Kindleboeken zijn gelukkig ook een pak goedkoper dan papieren boeken waardoor ik er meer kan lezen. Woehoe! Daar waar The Middlesteins bijvoorbeeld €19,90 kost in de betere boekhandel betaalde ik er op mijn Kindle $5,12 (net geen €4).

Aantal pagina’s
Dikke boeken zijn eigenlijk niet zo mijn ding, ik geef dat grif toe. Ik weet van mezelf dat ik heel veel moeite heb met mij lange tijd met hetzelfde bezig te houden. Dus een boek van 600 pagina’s, dat gaat mij gewoon vervelen. Ik wil veel verschillende boeken lezen. Ik wil zoveel mogelijk verschillende verhalen ontdekken en verschillende personages leren kennen. Het liefst van al lees ik boeken met om en bij de 350-400 pagina’s. Dat is gekomen omdat ik vroeger een handtas had waarin die boeken perfect pasten en boeken met meer pagina’s… sja… dat ging niet. 😛

De auteurs watch-list
En uiteraard zijn er ook auteurs die ik in het oog hou. Als zij iets nieuws uitbrengen, dan wil ik dat wel lezen omdat ik in het verleden al boeken van hen heb gelezen waarvan ik volop heb genoten. Die lijst wordt steeds langer en langer, maar dat geeft helemaal niets. Op die lijst staan onder andere mensen als Juliet Marillier (doh), Sarah Addison Allen, Rainbow Rowell, Neil Gaiman, Jojo Moyes,… Auteurs die een trilogie hebben geschreven waarvan ik nog maar een deel heb gelezen komen ook automatisch op deze lijst te staan. Om de zoveel tijd ga ik de auteurspagina’s op Goodreads eens af om te checken of er iets nieuws zit aan te komen van deze mensen.

En dat is het! Hoe kiezen jullie jullie boeken? Doelloos door de bib slenteren tot er een boek in het oog springt of gaan jullie puur af op de suggesties van vrienden?

You Might Also Like

 • Wapiti

  Jij leest veel Engelse boeken en dan kan goodreads je helpen. Ik lees Nederlandstalige of Duitse (of Italiaanse) boeken en dan is deze website niet echt een hulp. Ik baseer me dikwijls op de Standaard der Letteren of op namen van auteurs of op tips van anderen. Wij hebben geen Kindle en zijn dus aangewezen op papieren boekengeluk.

 • Irene

  Ik slenter, zoals je het zegt, doelloos (wat ook niet helemaal waar is, ik wil een boek!) door de bib op zoek naar boeken waar een smileysticker opkleeft. Next step: ziet de kaft er leuk uit? Nee? SKIPPEN! Tenzij de titel me aanspreekt. Next: korte inhoud lezen en dan meenemen of niet. Eigenlijk vind ik dit hele proces soms al bijna leuker dan het boek lezen zelf 😀 Hihi. Maar ik lees wel echt heeeel erg graag!
  Ik ga niet af op suggesties van vrienden om de simpele reden dat mijn vrienden amper boeken lezen.
  Oja, als ik een film heb gezien die ik G E W E L D I G vond, ga ik 9 / 10 het boek ook lezen om dan tot de conclusie te komen dat het boek stukken beter is!

  Ik heb een periode gehad dat ik amper boeken kocht omdat ik ze zelden meer dan 1x lees maar nu ben ik daar weer helemaal overheen. Het liefst zou ik er zoveel mogelijk hebben (liefst stuk voor stuk zelf gelezen natuurlijk!) maar dat laat mijn bescheiden studentenbudget niet toe 😉

 • Linda

  Het doet me intens goed te horen dat er ook nog mensen zijn die gewoon boeken kópen. Niet alleen voor de auteurs helpt het, maar ook voor de boekhandels die overeind moeten blijven en de uitgeverijen die de boeken moeten uitgeven. Er zit zoveel meer achter dan mensen soms weten. Die onwetendheid (en onwil soms ook) hebben veel grotere gevolgen dan mensen zich realiseren. Daarom: go Kathleen!

 • R

  Hoi,
  om een boek te kiezen ik baseer me op … jouw reviews! Je leest superveel boeken, dus daar zit sowieso wel iets bij dat me ook ligt. Bovendien lees ik ook om te ontspannen: geen te serieuze boeken graag. En verder: via m’n zus of eens een boek cadeau krijgen.
  Aanrader: ‘voor ik ga slapen – SJ Watson’ (of de originele in’t Engels) Heel goede beschrijving van hoe iemand met geheugenverlies leeft. Ook wel een beetje een thriller, maar als zelfs ik dat aankan, kan iedereen dat aan.

 • Bieke

  Ik kies mijn boeken ook grotendeels aan de hand van jouw reviews 🙂 Ik denk dat we ongeveer dezelfde smaak hebben! Dus de lijst die ik meeneem naar de bib is eigenlijk de Verbeelding-lijst 🙂

 • Pin It on Pinterest