Gebeurd

De nieuwe tweewieler

Een paar weken geleden kocht ik een nieuwe fiets. Jawel. Er werden knopen doorgehakt en zware beslissingen gemaakt. Uit het lijstje van nieuwe kleren, een nieuwe fiets of een nieuwe fototoestel bleek de fiets hetgene te zijn dat ik echt echt écht wilde.

In eerste instantie wilde ik een Trek 7.4 kopen, een sporthybride voor dames. Bij Fiets konden ze me een zeer goede uitleg geven en werd mijn binnenbeenmaat opgenomen. Daaruit bleek dat ik een 16 inch kader nodig had. Klein probleempje. De fiets die ik wou wordt dit jaar enkel met een 15 inch kader of een 17,5 inch kader gemaakt. Te klein of te groot dus met andere woorden en daardoor zou je wel wat ongemakken kunnen tegenkomen. Zucht. Dus ging ik terug aan het researchen.

De fiets
Ik had mijn zinnen gezet op een sporthybride en de grootste troef aan de 7.4 was dat de fiets was ontworpen met een vrouwenlichaam in het achterhoofd. Women Specific Design zoals dat in het schoon Engels heet. Met andere woorden het zadel is breder omdat vrouwen nu eenmaal bredere heupen hebben en het kader is korter omdat vrouwen vaak kortere bovenlichamen hebben. De remmen staan anders gepositioneerd zodat kleine, poezelige vrouwenhandjes er makkelijk bij kunnen en nog een paar van dat soort zaken. Ik moest niet lang zoeken om nog een handvol van die Women Specific Design sporthybride fietsen te vinden. Mijn oog viel uiteindelijk op de Specialized Vita Elite.

Intussen ben ik er al twee keer mee gaan rijden. Jawel. De volle twee keer. De eerste keer was het plan dat Het Vriendje mee zou gaan, maar zijn fiets moet blijkbaar toch even onderworpen worden aan een groot onderhoud. Dus fietste ik alleen. En uiteraard begon het toen ik de straat uit was ijzig koude regen te miezeren. En uiteraard had ik geen handschoenen aan. Mijn inwijdingsrit werd dus maar 4km.

Vandaag zag ik mijn kans schoon om de oorspronkelijke rit die ik in gedachten had te maken: tot aan het volgende treinstation en terug. En boy oh boy, deed dat even deugd. Hoewel er belachelijk veel wind stond, bolt mijn nieuwe stalen ros gelijk geen ander. In no time had ik de volle 8.7km gefietst. Ik leerde intussen mijn versnellingen ook wat beter kennen, want die zijn helemaal anders dan bij mijn vorige fiets. En het zijn er zeven keer zoveel. Dat ook. Het meeste dat ik er tot nu toe heb gehad waren er drie. Drie!

De plannen
Ik wil iedere week een station verder fietsen ofwel op mijn vrije woensdag ofwel tijdens het weekend. Op die manier kan ik mijn conditie wat opbouwen, de weg leren kennen (inclusief putten) en mijn fiets leren kennen. Op termijn is het de bedoeling om dus helemaal tot aan mijn werk te fietsen. Om te beginnen een keer per week. Of maandagochtend oprijden met de fiets, maandagavond de trein terugnemen, dinsdagochted de trein nemen, dinsdagavond terug fietsen. Zoiets. Beginnen met één keer per week lijkt me al meer als genoeg. Volgens Google Maps is het van deur tot deur 16.2km. Dat maal twee (heen en terug), dan krijg ik in totaal het aantal kilometers dat ik reed op een week tijd toen ik nog op het appartement woonde en iedere dag naar het werk bolde.

Dus. Ja. Wilde plannen. Ja.

You Might Also Like

 • la merlette blanche

  Oh, ik ben zo blij voor jou! Ik fiets enorm graag, maar mijn wrak bezoedelt toch regelmatig mijn fietslust. Fiets ze!

 • wapiti

  Proficiat en veel geluk met je nieuwe blinkende stalen ros!

 • gerhilde maakt

  Ziet er goed uit. Ik kocht enkele maanden geleden ook een nieuwe fiets om mee naar het werk te kunnen, maar ging voor een standaard van den Decathlon. Die fietst goed, maar minder goed dan mijn ‘slechte’ fiets, die ik aan het station laat staan. Ik had beter ook wat langer nagedacht over mijn aankoop (en er wat meer geld tegenaan gegooid, misschien).
  Ik woon op 12 kilometer van mijn werk, maar met die koude en die regen, merk ik dat ik toch vaker voor de trein (en 4 km fietsen) kies dan voor de volledige rit met de fiets. Chapeau met je wilde plannen. Ik kijk vooral uit naar de lente en zomer om weer de volledige ritjes te doen.

 • Vee

  laat hem niet pikken hè…ik kreeg op mijn 12de mijnen eerse fiets, echt ne goeie, een toereke mee gaan doen, bij ons naast het huis tegen de muur gezet, vijf minuten binnen en fiets weg…dat was slikken….

 • Vee

  ik bedoelde: eerste nieuwe fiets…

 • Eline

  Nice! Ik fiets sinds begin dit schooljaar iedere dag 14km en ‘k heb het vreemd genoeg gemist tijdens de examens. ‘t Zou wel mooi zijn om (als ik ooit stop met studeren ;))later naar mijn werk te kunnen fietsen altijd. Zoveel minder stress dan de bus halen of in de file staan met mijn auto.

 • Kapucijnaap

  Cool!! Ik fiets hier in Brussel enkel op die superzware Villo-fietsen, maar zo’n halve sportfiets ziet er echt zalig uit. Zou ik misschien eindelijk de Kunstberg kunnen opfietsen 🙂 Succes met het fietsplan!

 • Nele

  Hey, dat is echt de max! Ik had al een goeie hybride, 14 jaar oud intussen maar bolt nog goed, maar kocht mezelf afgelopen zomer een koersfiets. Ik begrijp dat een betere fiets kopen de goesting echt verhoogt. Maar aangezien ik op 300m van mijn werk woon is sportief woon-werkverkeer beperkt (maar die afstand heeft uiteraard ook voordelen). Enjoy the new bike! En veel succes met de training! Sterk plan om telkens een stationnetje verder te rijden! Wat een goeie motivatie en duidelijk doel.

 • Pin It on Pinterest