Gelezen

Snow Flower and the Secret Fan

1103Ik heb zo het gevoel dat ik Snow Flower and the Secret Fan van Lisa Lee al een miljoen keer in mijn handen heb gehad, klaar om te lezen, maar dat het er nooit van kwam wegens god-weet-wat. De cover kwam me dan ook zeer bekend tegen toen ik het boek tegenkwam op Goodreads en deze keer ging ik er gewoon voor.

Snow Flower en Lily zijn allebei zeven als hun voeten ingebonden worden volgens de Chinese traditie. Maar daarbovenop worden ze ook laotongs. Ze vormen een emotionele band voor het leven en worden hierdoor praktisch zussen. Dankzij haar piepkleine voetjes en het werk van de koppelaarster wordt er voor Lily een geweldige echtgenoot gevonden. Snow Flower heeft door omstandigheden iets minder geluk. Maar in goede en in slechte tijden blijven de twee elkaar trouw en blijven ze met elkaar communiceren in de geheime vrouwentaal nu shu.

Ik kus mijn twee pollekes dat ik nooit in China in de negentiende eeuw werd geboren als meisje. Mijn twee pollekes en doe mijn niet-ingebonden voeten er ook maar bij. De pagina’s waarin het proces werd omgeschreven van het voetbinden deden me behoorlijk ongemakkelijk voelen en uiteraard kon het dan ook niet laten om er foto’s van op te zoeken. Zo ben ik dan weer wel, ja. Man, man, man. Iedere cultuur heeft waarschijnlijk wel een vorm van lichaamsmodificatie en er zijn verschillende culturen die er extreme praktijken op na houden, maar voetbinden moet toch wel een van de ergere zijn. Ook de manier waarop een jonge vrouw werd behandeld door haar eigen familie en haar schoonfamilie bezorgden me kriebels, maar dat is natuurlijk een deel van de cultuur en traditie.

Maar afgezien van die omschrijvingen die me ietwat ongemakkelijk maakten, vond ik het een prachtig boek. De relatie tussen de twee meisjes en later vrouwen is echt knap opgebouwd en wordt zeer sierlijk omschreven. Ja, sierlijk. Het is geen boek vol spanning en avontuur en er zijn geen wereldschokkende plotwendingen. Nee, het draait allemaal rond deze twee personages en hun relatie. Soms werkt dat in een boek, soms ook niet. In dit geval was het perfect uitgevoerd.

Voor de geïnteresseerden, ik ging de websites van een paar boekhandels af, maar kon het boek niet in het Nederlands vinden. Ik vond het wel terug op verschillende tweedehands websites en ik vermoed dat het ook te krijgen is in uw plaatselijke bibliotheek.

You Might Also Like

 • Maartje

  Ik werk in een boekhandel, ik bekeek net de boekenbank – het wordt in het Nederlands niet meer gedrukt.
  Beroepsmisvorming.

 • Kathleen

  @Maartje Aha! Bedankt om het even na te kijken. Zo is het meteen duidelijk voor iedereen. ­čśë

 • Maai

  Hmm ben toch wel nieuwsgierig naar het hele boek. Ik zet hem op mijn bieb lijstje, thanx

 • Bieke

  Ik heb het boek in het Nederlands liggen, ooit eens gekocht op het Boekenfestijn.

 • Pin It on Pinterest