Gelezen

I just like to make things

I just like to make thingsAf en toe moet je een keer een boek lezen dat géén fictie is. Ik ben van nature een nieuwsgierig en leergierig iemand en bijleren doe ik graag. De naam Lilla Rogers zal bij vele lezers geen belletjes doen rinkelen tenzij je bezig bent met illustratie. Dan is het een behoorlijk grote naam en als zo’n grote naam een boek schrijf, dan wil ik dat wel even lezen.

Lilla Rogers is een agent die een dertigtal artiesten/illustratoren vertegenwoordigd met haar Lilla Rogers Studio. Dit houdt in dat zij op zoek gaat naar werk voor hen en dat zij er voor zorgt dat hun illustraties op dekbedden, borden, in kinderboeken, op postkaartjes, op stofjes,… verschijnen. Niet gewoon homemade. Nope. Massaproductie. Zij zorgt er voor dat een illustrator stofjes mag ontwerpen voor Michael Miller of Robert Kaufman. Zij zorgt er voor dat een illustrator een reeks textielwaren mag ontwerpen voor een internationaal grootwarenhuis of dat een illustrator kaartjes mag ontwerpen voor Hallmark. Dat soort zaken. En het zijn niet zo maar een paar kleine artiestjes hier en daar die ze vertegenwoordigt. Nope. Helen Dardik, een van mijn favoriete illustratoren, zit bij Lilla Rogers Studio. Ook de Nederlands Silvia Dekker en andere getalenteerde ontwerpers zoals Jillian Phillips, Adolie Day, Sarah Walsh, Allison Cole, Mike Lowery,… De namen zeggen je misschien niets, maar de kans is groot dat je ergens wel al een keertje hun werk hebt gezien.

In “I just like to make things” legt Lilla Rogers beknopt uit in welke markten je allemaal kan doorbreken als illustrator, waarop je moet letten bij elke markt, hoe je moet omgaan met bepaalde psychologische aspecten van het werk (jaloezie, inspiratie,…) en meer van dat soort zaken. Regelmatig komen er ook een paar van haar illustratoren aan het woord, wat ook altijd interessant is. En op zich is het een ongelofelijk fijn boek om door te bladeren, vol met kleurtjes en uiteraard voorzien van allemaal geweldige illustraties van de Lilla Rogers Studio artiesten.

Uiteraard is dit boek niet voor iemand die in het geheel niet bezig is met illustreren. Het is een niche boek. Het heeft een zeer bepaald en uitgesproken doelpubliek. Maar als je er wel mee bezig bent, dan is het een dikke dikke dikke aanrader. Het is niet dat Lilla Rogers je handje vastneemt en zegt: “Nu moet je dit doen, nu dat,”. Nee. Ze biedt je een overzicht van de mogelijkheden die er zijn en als er iets voor jou uitspringt, dan is het aan jou om je daar verder in te verdiepen. Ik vind dat persoonlijk een geweldige aanpak. Ik ben niet meteen van plan om mijn portfolio naar agents te sturen. Daarvoor ben ik belange nog niet goed genoeg en is mijn stijl niet uitgesproken genoeg. Maar het boek gaf me heel wat nieuwe ideeën. Ideeën die ik zelf op beperkte schaal kan uitwerken en verkopen in de Fanny&Laura webshop. En dat allemaal onder het motto: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerdt.

You Might Also Like

 • Karoeza

  Wow, dit lijkt mij een heel tof boek! Dank voor de tip, ik ga dit zeker even nader bekijken.

 • Eefje

  OH! Dat is er eentje om toe te voegen aan mijn verzameling van illustratie-gerelateerde boeken. Bedankt voor de tip!

 • An

  moet ik ook eens gaan bekijken 🙂
  ik ging donderdag en vrijdag nog naar de studiedagen voor illustrators bij Clavis, ook zeer interessant! kga ook nog een paar jaartjes moeten oefenen voor ik ooit goed genoeg ben om aan hun wedstrijd mee te doen

 • Pin It on Pinterest