Gebeurd

De Do’s en Don’t’s van Doelstellingen

Ik maak al een hele tijd doelstellingen. Geen voornemens, doelstellingen! Meestal gebeurt dat aan het begin van het jaar, maar afgelopen jaar maakte ik een mooie lijst doelstellingen onder de noemer 28 before 29. De laatste tijd zie ik hier en daar wat mensen aan doelstellinglijstjes beginnen en misschien kunnen deze tips helpen als je van plan bent zelf zo’n lijstje op te stellen.

 • Stel een doel binnen een afgebakende tijdspanne
  Doelstellingen maken aan het begin van het jaar is ideaal, maar er zijn ook andere momenten om er aan te beginnen. Je kan bijvoorbeeld een lijst maken met een aantal items dat je voor je volgende verjaardag wil realiseren (28 before 29) of een life list (te realiseren voor je dood). Je kan ook een lijst doelstellingen maken aan het begin van een maand of aan het begin van een seizoen. Maar zorg dat je duidelijk afbakent binnen welke tijdspanne je je doelen wil verwezenlijken. Voor mijn negentwintigste verjaardag wil ik deze lijst van achtentwintig items afwerken, dat geeft mij dus een jaar de tijd. Ideaal.
 • Hou het haalbaar
  Je mag eens goed zot doen doen met je doelstellingen. Absoluut. Maar als je lijst helemaal bestaat uit dingen die onrealiseerbaar zijn, dan ga je behoorlijk gefrustreerd rondlopen na een tijdje en je lijst gewoon ritueel verbranden. Het mag een uitdaging zijn, daar niet van, maar het moet ook plezant blijven. Als je op je lijst zet dat je honderd boeken wil lezen op een jaar tijd, ja, dat is in principe haalbaar, maar is het haalbaar voor jou? Wil je echt iedere week twee boeken verslinden? Is dat mogelijk? Waarom niet beginnen met veertig? Misschien is dat al moeilijk genoeg.
 • Maak het duidelijk
  Eén van de doelstellingen op mijn 28 before 29 lijst waarop ik zeer hard aan het vloeken ben is nummertje 21: af en toe eens iets proberen met mijn uiterlijk. Serieus? Wat wil dat zelfs zeggen “iets doen met mijn uiterlijk”? Hoe kan ik in godsnaam weten dat ik dat item heb gedaan? Ik heb intussen tientallen keren mijn haar gedroogd met een haardroger, wat daarvoor nooit gebeurde, ik draag mijn haar ook anders, ik heb tijdens de solden de Body Shop praktisch leeggekocht,… Maar ik weet niet of dat genoeg is. Misschien moet ik mijn nagels eens laten lakken bij zo’n nagelstudio? Of misschien is naar de kapper gaan al meer als genoeg? Om maar te zeggen, als je zelf niet weet wat de doelstelling inhoudt, dan zit je met een probleem. Daarom werkt een doelstelling als “afvallen” niet, maar “vijf kilo afvallen tegen de gouden jubileum van ons bomma” wel.  Een doelstelling als “meer foto’s trekken” werkt niet, maar een doelstelling als “tweehonderd foto’s trekken dit jaar,” wel. Een werkwoord verwerken in je doelstelling is een must, want daardoor verduidelijk je meteen het een en het ander!
 • Buiten de lijntjes kleuren
  Eén van de items op mijn lijstje bezorgt me al enige tijd kopzorgen. Nummertje 17: een illustratie gepubliceerd zien in een magazine. Binnengeraken als illustrator bij een mainstream magazine is niet eenvoudig. Ik heb een paar connecties binnen het wereldje dankzij mijn opleiding, maar pfff… Begin er maar eens aan. Maar moet het persé een print magazine zijn, is dan de vraag. Waarom niet eens polsen bij wat kleinere digitale magazines? En… Zijn blogs eigenlijk ook niet een soort magazine? Een magazine is per slot van rekening een tijdschrift en een tijdschrift is een periodieke uitgave en een blog is dat eigenlijk ook. Als je het wat draait en keert. Een beetje spelen met de omschrijving van de doelstellingen moet kunnen. Creatief buiten de lijntjes kleuren en zo, dat mag. U krijgt daarvoor hierbij officieel mijn toestemming. 🙂
 • Maak je lijstje zichtbaar
  Het klinkt stom, hang je lijstje ergens zichtbaar op. Mijn 28 before 29 lijst hand bijvoorbeeld naast mijn computer. Zo wordt ik iedere dag met de harde realiteit van de lijst geconfronteerd. Als ik weer doelloos voor me uit aan het staren ben, dan werp ik een blik en weet ik dat eigenlijk beter iets zou doen dat op die lijst staat.
 • Deel je doelstellingen
  Een lijstje maken met doelstellingen en dat voor jezelf houden, is één ding. Een lijstje maken met doelstellingen en dit delen met de wereld op je blog of via Facebook, dat is iets helemaal anders. Er zullen dan namelijk altijd wel mensen zijn die vragen hoe het nu gaat met je lijst en hoeveel je nog moet doen. Dat zorgt voor een beetje druk en dat mag al eens. Of er zullen mensen zijn die zich spontaan aanbieden om te helpen met een bepaald item op je lijst en zo’n duwtje in de rug, dat is goud waard. Ik heb al twee items van mijn Life List kunnen schrappen dankzij mensen die besloten hadden geweldige kado’s te geven.

Maar het allerbelangrijkste aan zo’n doelstellingenlijstje is uiteindelijk dat je je er mee amuseert. Ik begin steeds meer en meer te denken dat er misschien een vervolg zal komen op mijn 28 before 29 lijstje, want ik heb met mijn huidige lijst net iets te veel plezier. En dat terwijl er op mijn doelstellingenlijstje voor 2014 stond dat ik geen nieuwe projecten zou beginnen. Ha! Maar ik probeer er nieuwe dingen door en durf er af en toe zelfs eens voor uit mijn comfortzone te stappen. En dat is uiteraard hetgene wat het leven net dat tikkeltje interessanter maakt (en wat er ook voor zorgt dat ik hier leuke blogberichten kan schrijven 😉 ). Dus… Hoera voor doelstellingen!

You Might Also Like

 • Elisse

  Ja, goeie tips! Hoera voor doelstellingen! Ik ben echt een lijstjesnerd aan het worden… Alles moet in lijstjes en doelstellingen gegoten worden. Zorgt voor zoveel rust en orde in m’n hoofd!

 • Wapiti

  En je hebt blijkbaar in een luchtballon gezeten!!! Was dat niet één van je doelstellingen?

 • Ellen

  Misschien moet ik dat ook eens doen, doelen stellen en lijstjes maken. Het is een beetje een chaos hier :).

 • Pin It on Pinterest