Gebeurd

Een vat vol heimwee

Afgelopen zaterdag tijdens het middagmaal produceerde mijn slimme telefoon meerdere keren een hele kakafonie van geluidjes. Berichtjes via de Facebookchat. Ik ging er vanuit dat ik weer in een of andere groepschat terecht was gekomen, maar nee hoor. Het bleken berichtjes te zijn van mijn oudste gastbroer uit IJsland. In het IJslands. Ah ja.

Na tien jaar nauwelijks iets met die taal te hebben gedaan, is het wel duidelijk dat het allemaal een beetje roestig is, maar ik verstond wat hij schreef. Dat hij voor zijn werk in Brussel was de komende dagen en of ik in de buurt woonde. Na een paar berichtjes over en weer werd er ad hoc afgesproken (in het Engels. Ah ja). Hij zou zondagmiddag tot bij ons komen en dan zouden we een beetje gaan wandelen in de buurt en wat bijpraten.

En boy oh boy, heeft dat bezoekje een vat vol heimwee geopend. Miljaar. Ik dacht dat ik het al erg had toen ik vorig weekend in die schapenstallen stond, maar dit… Ja. Nu is het hek helemaal van de dam. Het was tien jaar geleden dat ik hem nog had gezien en buiten enkele berichtjes op Facebook had ik niet echt met hem gesproken. En toch, toch voelde het als een echt familiebezoek aan, alsof er niet zo heel veel was veranderd. Er werd bijgepraat over de rest van de familie, over wat er allemaal gebeurd is tijdens die tien jaren en er werd gepraat over België en IJsland, over de verschillen en de gelijkenissen,…

En nu, lieve mensen, wil ik echt gewoon het eerste, het beste vliegtuig richting IJsland opstappen en de rest van dat geweldige gastgezin nog eens opnieuw zien. Alleen was de afspraak dat ik pas terug mocht komen als ik drie kinderen heb, omdat mijn gastmoeder hetzelfde deed bij haar gastgezin in de USA. Ja. Het was lachend afgesproken, maar toch… Iemand die z’n ukken een week of twee wil uitlenen? 😉

You Might Also Like

 • Liesbeth

  Ik heb er drie, maar je moet mij er dan wel bijnemen want ik kan ze niet lang missen! 🙂

 • Wapiti

  Oh, wat jammer dat ik te oud ben voor kleine kindertjes.

 • Linsey

  Mijn twee jongens mag je alvast lenen, op voorwaarde dat ik ook mee mag! 😉

 • Melissa

  Oh ik ken het gevoel. AFS heeft voor mij een nieuwe wereld geopend. Mijn beste vriendin is Deens en mijn gastgezin Pools. Kon ik maar de wereld rondreizen zonder te betalen. Prachtig

 • Pin It on Pinterest