Gebeurd

YNAB: vier maanden later

Begin december vertelde ik jullie over YNAB oftewel You Need A Budget. Deel één van dat verhaal kan je dan ook hier lezen, dan weet je meteen ook wat YNAB is en wat hun vier regels zijn. Allez kom, het is goed, ik zal dat intro filmpje hier nog eens zetten. Gewoon omdat het zo leuk is en omdat het alles goed uitlegt.

Een gewaarschuwde vrouw is er tienduust waard
We werden meteen in het diepe gegooid met onze eerste maand YNAB in december. Veel van de verzekeringen die te maken hebben met ons huis werden in die maand afgesloten, dus moesten dan ook betaald worden. Jikes! En natuurlijk is december ook kadootjesmaand. Ah ja. Dat allemaal samen deed ons toch wel even slikken.

Maar nu weten we dat die laatste maand van het jaar een maand is waarin er zoveel kosten samen komen en kunnen we ons daarop voorbereiden. Pfoeh. We hebben praktisch alle bedragen die we moeten betalen voor de verzekeringen gedeeld door twaalf. Iedere maand zetten we dus voor iedere verzekering een aantal euro’s opzij en op het einde van het jaar, kunnen we het gehele bedrag gewoon van onze rekening plukken. Hetzelfde doen we ook alvast voor de eindejaarsfeesten. Iedere maand worden er een paar euro’s opzij gezet specifiek voor de kadootjes met kerstmis en nieuwjaar.

Ik denk dat dit de grootste verandering is in het omgaan met onze financiën sinds we begonnen zijn met YNAB. Daarvoor betaalden we de rekeningen die binnen kwamen met het geld dat voorhanden was. Er werd niet echt naar de toekomst gekeken. Weten dat dat geld nu klaar staat tegen dat we het nodig hebben, geeft toch wel een gevoel van rust.

Hebbeuh!
Ik ben me ook een pak bewuster geworden van wat ik allemaal uitgeef. Zoals ik in het vorige YNAB bericht schreef hebben Het Vriendje en ik een gemeenschappelijke rekening en nog elk een aparte rekening. Ik stond er van te kijken hoeveel geld ik zelf nog uitgaf aan eten terwijl de wekelijkse inkopen gedaan worden met het gemeenschappelijke budget. Etentjes met vriendinnen, een paar Project Brooddoos uitspattingen,… Dat loopt snel op, zo blijkt.

Idem met hobbyspulletjes. Door te zien hoeveel ik eigenlijk uitgeef ben ik mezelf beginnen af te vragen of ik dat wel allemaal nodig heb (correcte antwoord: nee). Ik heb geen twee meter nieuwe stof nodig als ik er nog tientallen, misschien zelfs honderd, thuis heb liggen. En serieus, hoeveel knutselboeken heb ik al niet en uit hoeveel daarvan heb ik al iets gemaakt? Het antwoord op die vraag is ronduit schaamtelijk. Dus… Alle projectjes die ik op het naaiweekend heb gemaakt, kwamen dan ook braafjes uit de stash. Buiten ééntje. Soit. Ik doe mijn best. 😉

Die drommelse vierde regel
Ik denk dat we momenteel al vrij goed bezig zijn met de eerste drie regels van YNAB en we zijn langzaam maar zeker bezig aan de vierde regel: leven op de inkomsten van de vorige maand. Maak jullie geen illusies, al onze onkosten betalen met de inkomsten van de vorige maand, daar zijn we nog LANG niet. Maar hier en daar een factuur die we niet meer betalen met het loon van deze maand dat zie ik de komende maanden wel gebeuren.

De eerste regel van YNAB is om elke euro een functie of een doel te geven. Dus ik ben nu begonnen met euro’s zonder functie, zonder doel, toe te kennen aan kleinere maandelijkse uitgaven zoals bijvoorbeeld de internetfactuur. Hierdoor bouw je langzaam een buffer op en op een bepaald moment ga je zelfs niet meer moeten nadenken of er genoeg geld voor die factuur op je rekening staat. Door die buffer is er altijd genoeg geld om die rekening te betalen. Dat concept van financiële buffers vind ik zo ontzettend interessant, maar het is niet evident. Daarmee dat klein beginnen mij het beste leek. Daarna kunnen we langzaam maar zeker de grotere facturen beginnen opbouwen.

Is YNAB z’n geld waard?
Een volmondige “ja”. We kochten het dan ook nog eens met een stevige korting door Black Friday. Woehoe! Sinds we met YNAB werken heb ik precies een beter overzicht op onze financiën en dat zorgt in mijn hoofd voor heel wat rust. Ik ben zo iemand die zich zeer snel zorgen maakt om geld ook al besef ik dat er daartoe meestal geen reden is. Een overzicht en een budget, ja, dat doet mij en mijn hoofd goed.

In het begin is het even slikken om te zien hoe weinig je eigenlijk écht hebt nadat je al die verborgen kosten er af trekt (verzekeringen, kerstmis,…). Maar als je slim omgaat met uw euro’s, dan kan het allemaal alleen maar in jouw voordeel spelen. In het begin is het serieus puzzelen en schuiven en nadenken over welke hoeveelheid je aan welke categorie kan of wil toekennen. Het begint nu, na een paar maanden, pas echt duidelijk te worden dat we sommige categorieën te hoog of te laag hadden ingeschat. Ik denk dat we nu ongeveer alles juist hebben ingeschat en daardoor kunnen we ons nu focussen op de buffer of een alternatief: alle overschotjes opzij zetten om verbouwingen te sponsoren. Ha!

Het mag misschien een investering zijn, dit programma, maar serieus, het is het waard.

Wil je YNAB uitproberen? Dat kan. Je kan het programma 34 dagen testen. Als je het daarna wil aanschaffen dan krijg je door het gebruik van deze link $6 korting. Het programma kost dan $54 (ongeveer €40) in plaats van $60. Hey. Tien procent korting. Alle beetjes helpen. 😉

You Might Also Like

 • Hilde

  Ik heb al gemerkt dat er echt een groot verschil bestaat tussen hoeveel je dénkt uit te geven aan een bepaalde categorie, en hoeveel je er werkelijk aan besteedt. Ik hou dat bij in een excel en voor mij werkt dat eigenlijk wel goed!
  Ivm die “vierde regel”: voor zover ik het begrijp bedoelen ze er mee dat je op elk moment minstens 1 maandloon als (liquide) financiële buffer moet hebben. Dat lijkt me eerlijk gezegd nog behoorlijk minimaal, een veelgebruikte vuistregel is om een 6-tal maanden loon als buffer aan te houden.

 • Leen

  Ik hou dat allemaal bij in een Excel… Ik ben een klein beetje zot van Excellekes met kleurtjes en grafiekjes. Wij sparen ook vooruit, dwz als bv het kadaster komt dan moeten wij dat geld in principe ook gewoon van de rekening plukken. Voor Kerstmis sparen we niet maar nu ge het zegt dat is eigenlijk wel een idee. (Nu sparen we gewoon niet in december…) Maar leven op de inkomsten van vorige maand euhm nee ik zou niet weten hoe eraan te beginnen.
  Als ik eens wat meer tijd heb ga ik die free trial eens proberen!

 • As we speak #8 | Tales from the Crib

  […] dat ondertussen al weer uit een ver verleden lijkt en een paar enthousiaste blogposts zoals bij ons Kathleentje heb ik een trialversie gedownload. Die ik nu probeer te doorgronden. Ik heb nog dertig dagen, als […]

 • You need a budget. Yes you do. | Tales from the Crib

  […] dat er dus echt compleet niet toe doet. Ik gebruik YNAB ondertussen een goede maand (het was een enthousiaste post van Kathleen die me de gratis trialversie deed installeren, en daarna heel snel de echte versie, omdat ik zelf […]

 • 1 maand YNAB later. | Missy N.

  […] YNAB: vier maanden later. […]

 • Pin It on Pinterest