Gelezen

You can buy happiness

You can buy happinessIk ben wel fan van Flow magazine. Meestal blader ik er graag door. De artikels zijn soms een beetje té veel van het goede voor mij, maar er zijn maar weinig magazines die grafisch zo aantrekkelijk zijn. Het thema van het tweede nummer van 2014 was “wachten” en voor hun grote artikel aan het begin van het magazine hadden ze het over Tammy Strobel en hoe zij stopte met wachten en begon te doen.

Dat artikel resoneerde met mij en toen ik op het einde van het artikel zag dat Tammy Strobel een boek had geschreven met de behoorlijk lange titel “You can buy happiness (and it’s cheap). How one woman radically simplified her life and how you can too“, kocht ik het meteen aan op mijn Kindle. Zo gaat dat dan.

In het boek zelf vertelt Strobel over haar avonturen in minimalisme en hoe ze bij die levensstijl is terecht gekomen. Ze vertelt hoe ze steeds meer en meer kocht omdat ze dacht dat ze daardoor gelukkig ging zijn, maar het zorgde eigenlijk alleen maar voor meer en meer schulden. Op een bepaald moment besloten Tammy en haar vriend dat ze graag van die schulden af wilden en toen begonnen ze te kijken naar de spullen rondom hen. Er werd gedownsized, nog gedownsized en dan nog meer gedownsized tot ze uiteindelijk besloten in een tiny house te wonen, een huisje van twaalf vierkante meter. Met andere woorden: een huisje dat waarschijnlijk in de gemiddelde slaapkamer past.

Het leuke aan dit boek vond ik uiteraard dat Strobel zeer eerlijk over haar ervaringen schreef. Het is niet makkelijk en je moet dingen opgeven. Punt. Daarnaast is het boek helemaal niet belerend. Je wordt als lezer zelf niet op je vingers getikt omdat jij geen minimalist bent. Er worden geen preken afgestoken dat jij ook zo moet leven want dat dat de enige manier is waarop we de volgende generaties ook kunnen laten genieten van onze Moeder Aarde. Nee. Geen geitenwollensokken. Gewoon: “Dit is mijn ervaring, als je er zelf iets aan wil doen, hier zijn wat suggesties,”. Aan het einde van ieder hoofdstuk staan er “actions” die je kan ondernemen om zelf te downsizen of om gelukkiger te worden met minder.

Zelf vond ik het een inspirerend boek. Ik zou wel wat van mijn spullen kwijt willen. We hebben bijvoorbeeld best nog wat onuitgepakte dozen staan van onze verhuis (januari 2013, mind you). De inhoud van die dozen hebben we dus al meer als een jaar niet bekeken. Missen we die? Nope. Hebben we die dan nodig? Waarschijnlijk niet. Zelf zijn we hier ten huize Verbeelding al met behoorlijk wat van de actions die in het boek staan bezig, zelfs al van voor ik dat boek las. We wonen sowieso in een kleiner huis, dus we moeten wel, maar er is nog altijd plaats voor meer. Of uhm… minder?

In ieder geval. Dit boek is een aanrader voor iedereen die wat meer te weten wil komen over leven met minder en hoe dat een mens gelukkig kan maken.

You Might Also Like

 • Wapiti

  Goed idee! Telt dat ook voor stofjes en boeken?

 • Els

  Lijkt me inderdaad een zeer interessant boek. Je weet toevallig niet vanbuiten of er ook een Nederlandstalige versie bestaat?

 • Annelyse

  awel, ik heb het boek meteen in mijn goodreads “want to read” list geplaatst

 • Ellen

  Oh, dat klinkt interessant! Ik zou nooit in een tiny house kunnen wonen, maar een beetje minimalisme kan nooit kwaad. Ik ga even mijn Kindle pakken :). Bedankt voor de tip!

 • Pin It on Pinterest