Uncategorized

Geef om haar

Eigenlijk geef ik maar weinig om mijn eigen haar. Dat staat op mijn hoofd en dat groeit. Einde verhaal. Aangezien ik een serieuze kappersfobie heb, ga ik zo weinig mogelijk naar de kapper en dan komt het perfect uit dat ik weinig om mijn eigen haar geef.

Maar een tijdje geleden vertelde vriendin M. over haar zus die borstkanker had en dus door een zware behandeling moest. Uiteraard viel haar haar daardoor uit en werd dat op een bepaalde moment kort geschoren. Daarna trokken M. en haar zus naar een pruikenwinkel om daar een toffe pruik te kiezen. Tot hun grote verbazing waren daar geen rosse pruiken en dat terwijl de zus van M. ros was. Dan ga je al door zo’n zware behandeling en dan moet je opeens kiezen voor een haarkleur die niet de jouwe is? Ik zou zelf behoorlijk kwaad zijn. Ik ben niet extreem ros, maar ik ben wel rossig en hoewel ik daar véél mee ben gepest geweest, ben ik best wel blij met mijn haarkleur. Het is een deel van wie ik ben.

Nadat ik dit superschattige filmpje zag, besloot ik dat als kleine Emily zoiets kon doen, dat ik dat ook kon doen. Na wat research kwam ik uit bij het initiatief Geef om Haar van Pantène. Zij verzamelen paardenstaarten van minstens 20cm lang om daaruit pruiken te maken voor vrouwen met borstkanker. Op de site van Geef om Haar vond ik een lijst met deelnemende kappers en bij een van die kappers, Haïti’s Hairgarden, had ik een paar jaar geleden een goede kapperservaring gehad. Dat, mijn beste mensen, is niet zo evident bij mij met mijn kappersfobie en zo. Dus ik besloot dat ik daar mijn haar zou laten knippen en mijn paardenstaart zou doneren aan Geef om Haar.

Geef om Haar

En dus vandaag stapte ik bij de kapper binnen. Zenuwachtig, dat spreekt voor zich. Hartkloppingen. Zweten. Veel te snel praten. Heel de reutemeteut. Ik zever niet als ik het over een kappersfobie heb. Soit. Ik denk dat ik met mijn gat in de boter ben gevallen met de kapster die me werd toegewezen. Een vriendelijke jongedame die ALLES uitlegde wat ze deed. Ik ben niet iemand die op regelmatige tijdstippen is terug te vinden in een kapperszaak. Termen als “uitdunnen” en “opknippen” zijn eigenlijk gewoon Chinees voor mij. Plus ik kreeg de tijd om af en toe mijn bril op te zetten. Zonder mijn bril ben ik stekeblind, dus ik zie helemaal niets. Zo’n kapster hebben was een waar godsgeschenk. Ze knipte mijn paardenstaart af (ik denk dat er in totaal iets van een 25cm is afgegaan, misschien zelfs wat meer!), mijn haar werd gewassen en ik kreeg een zalige hoofdmassage (bye bye koppijn waar ik al twee dagen mee rondloop) en daarna werd mijn haar schoontjes bijgeknipt.

Oh en het beste van het hele verhaal? Ik had voor dit kappersbezoek een som geld gebudgeteerd in YNAB. Zeer flink van mij. U herinnert zich misschien vaag nog dit blogbericht waarin ik mopperde over hoe duur het is om naar de kapper te gaan. Dus ik had de prijzen van dat kapsalon opgezocht en ik had mij er mentaal keihard op voorbereid. Blijkt dat je niet moet betalen als je je haar doneert aan Geef om Haar en laat knippen bij een Geef om Haar kapper. Ha! Voor de geïnteresseerden: deze actie loopt nog tot 8 mei! Niet meer zo heel lang dus.

Het eindresultaat is dik in orde. Het gaat weer even wennen worden, maar ach, het is haar en dat staat op mijn hoofd en dat groeit. Ik hoop vooral dat ik een mede-rossekop blij ga kunnen maken met een rossige pruik. Go rossekes!

You Might Also Like

 • Riet

  Zo moedig van jou maar ook: I luuuuve het resultaat! Zowel het gedoneerde als het overblijvende!

 • Ilse

  waw, respect!

 • Elke

  Mooi! En natuurlijk ook veel respect dat je dat hebt gedurfd voor zo’n mooi goed doel 🙂

 • co²

  wow Kathleen! Toffe zomersnit :-).
  Eigenlijk een goed plan om je haar zo lang te laten groeien en dan telkens te doneren, niet ?
  Je bent goed voor euhm.. 20 maanden zeker ? 1 cm per maand komt erbij, zeggen ze toch ? 🙂 )

 • Elisse

  Hoera! Goed gedaan! 🙂

 • Janina Modaal

  Supertof van je en die nieuwe “lengte” staat je heel erg goed!

 • Kelly

  Oh, dat gaat je goed af! Goed gedaan!

 • gerhilde maakt

  Ik deed dat enkele jaren geleden ook. Momenteel laat ik mijn haar groeien, maar ik denk dat ik volgend jaar ook opnieuw ga doneren. Je nieuwe kapsel staat je goed!

 • An

  Super gedaan! En nu kan je er weer even tegen!

 • Marleen

  Mijn jongste dochter heeft onlangs haar blonde paardenstaart gedoneerd. Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat maar ben allang blij dat er een vrouw een mooie pruik aan overhoudt!

 • Wapiti

  Goed zo! Proficiat voor het overwinnen van je fobie én voor het doneren!

 • nobutterfly

  schitterend! Ik vind je nieuwe coupe wel tof en het is leuk iemand er blij mee te kunnen maken

 • Annelyse

  Als ik dat eerder had geweten had ik Liv haar haar ook bij een geef om haar kapper laten knippen. Wij hebben immers wel de staart gedoneerd, maar er ook volle pot voor mogen betalen.

 • M

  Merci Kathleen, you made my day ( understatement )!!! En die van veel andere vrouwen…

 • Ariadnesdraad

  Bravo voor je actie en je nieuwe coupe !

 • An

  Ik heb jammer genoeg niet de lengte om te doneren. En sta ook niet met lang haar, dus sparen zie ‘k ook niet zitten. Maar ik ben altijd blij als ik zie dat anderen dit doen. Knap! Je kortere kopje staat je goed en is nog niet eens zo kort vind ik. (An)

 • Bloem

  Ik ben ook aan het sparen … maar heb nu al een beetje schrik om het echt te laten knippen. Ik hecht me aan mijn lange haren 🙂

 • evelien

  Waw, das echt super Kathleen! Een heel mooie daad. En ik vind dat je echt goed staat met je nieuwe kapsel :-)!

 • De la Meringe

  Chic, maar ik wed dat je nu al een speldje in de linker helft geschoven hebt ! Niet veel zien, en dan nog 1 oog bedekken, het is een beetje tegenstrijdig 😉 Een kappersfobie bij God ! Die kortgeknipte madam op die TV is precies aan het zeggen : k Ga je pakken !

 • Pin It on Pinterest