Gelezen

Longbourn

LongbournIedere maand selecteert A Beautiful Mess een boek voor hun bookclub. Het was daar dat ik Longbourn van Jo Baker ontdekte. Een Jane Austen gerelateerd boek, en dan vooral een Pride and Prejudice gerelateerd boek, daar zet ik maar al te graag even mijn tanden in.

Terwijl de Bennett meisjes door het leven huppelen en hun avonturen beleven, zorgt huismeid Sarah met de andere bedienden dat het huishouden op rolletjes verloopt. Ze doet de was, de plas, kookt, dient op en helpt de meisjes bij het kleden. Het leven gaat z’n gewone gangetje tot er opeens een nieuwe, geheimzinnige bediende arriveert. Sarah vertrouwt hem voor geen meter, maar blijkbaar zijn de andere bediendes, de mensen die Sarah als haar eigen familie ziet, helemaal weg van hem. Ze moet en zal zijn geheimen ontmaskeren en de anderen laten zien wie hij echt is. Voor ze het goed en wel beseft zet hij haar leven ook helemaal op z’n kop.

Het concept van het boek sprak me ontzettend aan. In de boeken van Jane Austen krijg je inderdaad altijd de kant van de jongedames van goede komaf te zien. De bediendes spelen hier en daar een kleine rol, maar ze komen niet uitgesproken in de spotlight. Dus ik was benieuwd hoe het er in de keuken aan toe ging en welke rol de bediendes speelden in die romans waar ik zo van hou en hoe hun leven er uit zag.

Helaas bleef ik heel hard op mijn honger zitten. Het plot en de personages van Pride and Prejudice worden door het hele verhaal gewoven, wat wel hier en daar voor een interessante passage zorgt. Ik denk dat je het orginele verhaal goed moet kennen om mee te zijn met dit boek. Maar voor de rest is het boek te chaotisch, alsof Jo Baker té veel in een keer wil vertellen over té veel verschillende personages. Ze wil van ieder van hen hun achtergrond en motieven duidelijk maken en dat is helemaal niet nodig. Sarah is het hoofdpersonages, maar regelmatig wordt het verhaal ook vanuit het standpunt van een ander personage vertelt en dat is behoorlijk verwarrend van tijd tot tijd.

Dus jammer maar genoeg was dit ook een boek waar ik mij behoorlijk heb moeten door worstelen. Het tweede op rij. Volgende keer beter.

Mensen die zich er toch aan willen wagen: het boek is intussen verkrijgbaar in onze wonderschone Nederlandsche taal onder de titel Landgoed Longbourn en het is uiteraard te verkrijgen bij de betere boekhandel.

You Might Also Like

  • nobutterfly

    Ik had zoals geschreven ook moeite met het boek. De link met pride & prejudice kwam mij te artificieel over. Maar ik denk dat je gelijk hebt dat er vanuit te veel personages wordt geprobeerd om te veel te schrijven. In mijn hoofd was ik een lijstje aan het maken: ongewenste zwangerschap, homosexualiteit,…

  • ex-collega s.

    Als je graag variaties leest op Pride & Prejudice, dan is deze een leuke: http://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice_and_Zombies. Als je wil kan je het boek lenen.

  • Pin It on Pinterest