Gebeurd

Maastricht

Vorige week donderdag en vrijdag trok ik met de zus richting Maastricht. Zij was er al een paar keer geweest, ik nog nooit. Na anderhalf uur treinen waren we daar. Hoewel ik een stadswandeling had afgeprint om Maastricht te ontdekken, bleek dat we toch voornamelijk aangetrokken werden door de vele winkels. De stadswandeling lieten we dan ook even links liggen om ons volledig op de belangrijkere zaken des levens te richten. ūüėČ

Boekenwinkel Dominicanenkerk Maastricht

De mooiste boekenwinkel ter wereld
Het enige wat ik eigenlijk écht wilde zien in Maastricht was de boekenwinkel in de oude Dominicanenkerk. Ik was die winkel al verschillende keren tegengekomen op het net en wilde die kost wat kost met mijn eigen ogen zien. Het is zo geweldig wat ze met die oude kerk hebben gedaan. In plaats van ze af te gooien en er een of ander nieuw winkelcentrum op te zetten met veel glas en rare hoekjes en kanten, hebben ze de kerk gelaten zoals ze was en hebben ze er een boekenwinkel in gestoken. Fantastisch. Zeker een bezoekje waard.

Pieke Potloed - Maastricht

Pieke Potloed
Bij aankomst in het hotel hadden we een boekje over Maastricht gekregen met wat leuke adresjes er in. Een van de eetadresjes in dat boekje was Pieke Potloed. Met dank aan de wifi in datzelfde hotel konden we even een blik werpen op de¬†website en dus ook op de¬†menukaart van Pieke Potloed. Ik was meteen verkocht toen ik zag dat de gerechten er in het Maastrichts op stonden. De zus ging voor “Knien in ¬īt zoer” en was vol lof over de malsheid van het vlees. Ik koos voor “‘nne Sat√® dee veer al jaore perfeccioneere – dee is zoe lekker dao kum ste veur tr√≥k” en die was inderdaad zeer lekker.

De kaart is in het Maastrichts en de bediening ook, trouwens. Het was even de oren spitsen om te begrijpen wat de man vroeg, maar ik had toch geen ondertiteling nodig. Ha! Oh en zelfs de muziek was in het Limburgs. Toch af en toe. Het wisselde tussen melige klassiekers (Lady in Red toestanden) en Limburgse slaghers waar ik geen woord van begreep. Pieke Potlood zit in de Sporenstraat, een zijstraat van de Grote Straat, de winkelstraat. Je kan er terecht voor de lunch en ook het avondeten. Lekker en een leuke ervaring.

Kleine noot: ik ken weinig belgen die sat√© lusten. Twee, om exact te zijn. Ik heb het leren eten tijdens mijn tijd in Amsterdam. De saus is op basis van pindakaas, dus als dat niet zo je ding is, dan is er vast wel iets anders op de kaart dat voor jou is. Ik moet wel zeggen dat dit een van de beste sat√©’s was die ik al heb gegeten. Als je het wil proberen moet je het zeker hier doen.

Stoffenmarkt Maastricht

De markt
De reden waarom we op donderdag en vrijdag gingen, was omdat het vrijdagsmarkt is in Maastricht mét behoorlijk wat stoffenkramen waar de stofjes verkocht worden aan Stoffenspektakel prijzen. Om negen uur stonden we er al en begonnen we aan onze wandeling langs de vele kraampjes. Het was prachtig weer en op dat uur viel het best wel mee qua volk. Het was moeilijk kiezen tussen al die prachtige stofjes. Er waren zo veel toffe katoentjes om hemdjes of tassen of kadootjes uit te maken, maar er waren ook prachtige tricots om zomerjurkjes uit te maken.

Een tweetal uurtjes later toen we eindelijk hadden besloten welke stofjes we wilden, was er al ietsje meer volk. Ik koos voor twee tricots (√©√©n aan 6‚ā¨ de meter en de andere aan 2,5‚ā¨ de meter) en een katoentje (aan 6‚ā¨ de meter), hoewel ik eigenlijk niet echt stof nodig had. Er ligt er hier nog meer als genoeg, maar sja…¬†Het was sterker dan mezelf. Zo gaat dat dan. Ik vind dat ik me nog redelijk heb ingehouden. De vrijdagsmarkt is dus zeker de moeite voor mensen die graag naaien en die goedkope, leuke stofjes willen kopen, maar die zich niet in de drukte van het Stoffenspektakel willen werpen.

Taart Maastricht

Taart
Iedereen weet dat je van stofshoppen honger krijgt, dus deden wij ook nog een tussenstop bij Taart. Dit taarthuisje ligt op de hoek van de Helmstraat en de Grote Gracht, vlakbij het Vrijthof en de Markt. Het is ingericht met oude zetels, kitcherige theekopjes en lampen en kruisjessteek tafelkleedjes, maar aan de muren hangen zeer toffe, kleurrijke schilderijen. De zus en ik claimden een zeer comfortabele zetel in de hoek, want zo konden we even onderuit zakken en genieten van ons stukje taart.

Er is geen menukaart bij Taart. Het is de bedoeling dat je voor de gekoelde vitrine gaat staan, een tiental minuten staart naar al dat lekkers, een keuze maakt, dan toch nog wat twijfelt, toch iets anders kiest, toch terug twijfelt en dan uiteindelijk je keuze doorgeeft aan de toog. Een keuze maken was niet makkelijk, neem dat gerust van me aan. Alle taarten zagen er beestig uit. Ik ging uiteindelijk voor de koffie praliné en de zus ging voor een zeer girly girl ogende taart met frambozen en witte chocolade. En dat het smaakte moet ik jullie natuurlijk niet vertellen.

En dan ook nog

 • V&D/LaPlace voor al uw kleine hongerkes en lunchperikelen. Ook goed om te weten: propere openbare toiletten aan 25 cent.
 • Festen in de Minckelersstraat deed me een beetje denken aan een mini Urban Outfitters met een superleuke selectie van hebbedingetjes gaande van notitieboekjes tot kaartjes tot allerhande interieur decoratie.
 • Buttons&Beads voor de fans van kraaltjes en knopen ligt in dezelfde straat als Festen en is zeker de moeite waard om eens binnen te gaan.
 • Een boottochtje bij Rederij Stiphout omdat boottochtjes gewoon altijd de max zijn.
 • Pinky¬†aan het Vrijthof waar je een lekker ijsje kan eten. Je kan kiezen uit een twintigtal smaken (zonder te zwanzen!). Ik ging voor strawberry cheesecake en oreo en was fan!
 • In de Bijenkorf zit helemaal op de bovenste verdieping een Paperchase. Dit is een Engelse winkel die d√© mooiste notitieboekjes, agenda’s en andere papierwaren verkopen. Ik was ZO blij om die daar te zien en liet me dan ook een beetje gaan.
 • Ook zeer goed om te weten: praktisch alle¬†winkels zijn er open tot 21u op donderdag √©n ze zijn blijkbaar ook open op zondag vanaf 12u.¬†Daar kunnen ze hier nog iets van leren. De zus en ik hebben gretig gebruik gemaakt van dat late openingsuur op donderdag.

Het was fijn daar in Maastricht. De openheid van de Nederlanders gemengd met de vriendelijkheid van de Limburgers was voor mij echt een killer combination. Mij gaan ze daar zeker nog eens terugzien, dat staat vast, want ik moet en zal een van die overheerlijke Limburgse vlaaien proberen die ik in het uitstalraam bij de bakkerij van de Bischopsmolen zag liggen.

You Might Also Like

 • nobutterfly

  Wij zijn eens kort in Maastricht gestopt onderweg naar Keulen. Ik was ook verkocht aan de boekenwinkel, maar weet je dat die gaat sluiten?

 • Charlotte

  Sinds ik onlangs naar Londen ging, ben ik helemaal verliefd geworden op Paperchase. Merci, dus, voor de tip! ūüôā

 • Kathleen

  @NoButterfly: wat ik heb begrepen is dat de boekenwinkel in de kerk eerst een Selexyz was. Die zijn failliet gegaan (of zoiets), maar hebben een doorstart gemaakt als Polare (samen met De Slegte in Belgi√ę). Polare is dan ook failliet gegaan en daardoor kwam de boekenwinkel in de kerk ook in gevaar. Blijkbaar hebben ze via crowdfunding genoeg geld weten inzamelen om die boekenwinkel zelfstandig open te houden en dat is gelukt! Sinds eind mei ergens zijn ze officieel zelfstandig bezig als Boekhandel Dominicanen.

 • Vee

  ah tof dat de boekenkerkwinkel toch openblijft, want het is idd een heel speciaal iets! awel, ik krijg ineens weer een onweerstaanbare drang om naar maastricht te gaan…is al een jaar geleden (en korterbij dan londen)

 • Vee

  welk was jullie hotel trouwens?

 • Kathleen

  @Vee: wij verbleven in het Hampshire Eden Hotel, vlakbij het station van Maastricht.

 • gerhilde maakt

  Ik wil al langer naar Maastricht, ook voor die schitterende boekenwinkel, het is er alleen nog niet van gekomen. Dank voor het verslag, dat neem ik zeker mee dan.

 • Karlijn

  Wat is Maastricht fijn he?! En ja, de boekwinkel ūüôā Daar ben ik echt niet weg te trekken. En ja, de taart bij TAART kun je ook niet overslaan, mmm. Pieke Potloed ken ik nog niet, maar komt op mijn lijstje voor de volgende keer. Ik vind het heerlijk om lekker rond te lopen in Maastricht, door al die mooie straatjes.

 • HansDeZwans

  Maastricht is ongeveer 20 min. rijden voor mij, ik kom er dus ook vrij veel. Volgende keer moet je zeker eens stoppen bij teazone, is het gezelligste tea shopje dat in Maastricht te vinden is. De gastvrouw maakt alle gebakjes zelf en zijn overheerlijk.

 • Eva

  Wat een fijne foto’s! Ik ben nog nooit naar Maastricht geweest, hopelijk snel eens doen ūüôā En je website is erg fijn trouwens!

 • Pin It on Pinterest