Gebeurd

30 day shred

Om de zoveel tijd voel ik het kriebelen om mijn grenzen af te tasten. Meestal doe ik dat op creatief vlak. Maar de laatste tijd had ik het gevoel dat ik even wilde uitpluizen hoe ver ik met mijn lichaam kan gaan. Ik heb een zeer sedentaire levensstijl en ik vroeg mij af wat ik allemaal gedaan kon krijgen van mijn zittend gat. Dus ging ik aan de slag met de 30 Day Shred.

Wat is 30 Day Shred?

30 Day shred is een 30 dagen fitness programma van Jillian Michaels dat je gewoon thuis kan doen. Voor zij die het in Keulen horen donderen bij het horen van die naam: Jillian Michaels is een van de coaches bij de Amerikaanse show The Biggest Loser waarbij obese mensen proberen om ter meest af te vallen. Ik heb van die show een seizoen gezien en al bij al vond ik dat nogal rare televisie, maar Jillian Michaels vond ik een zeer capabele madam die langs de ene kant keihard is en langs de andere kant ook mensen kan motiveren en ondersteunen in hun strijd tegen het overgewicht. Ze heeft zelf ook een geschiedenis met overgewicht en laag zelfbeeld, dus ik vermoed dat het daardoor komt dat ze zo met die kandidaten van die show kon omgaan. Soit. Respect voor ons Jillian. Echt.

Achteraf ontdekte ik dat ze verschillende fitnessprogramma’s uit heeft op dvd: 30 Day Shred, Body Revolution, Ripped in 30,… Het prinicipe van 30 Day Shred en enkele andere van haar fitnessprogramma’s is vrij eenvoudig: iedere dag gedurende dertig dagen een half uur aan een stuk oefeningen doen en that’s it. Enkele van haar programma’s, waaronder ook de shred, zijn opgebouwd uit drie levels waarbij het eerste relatief eenvoudig is en je zo verder opbouwt. Ieder level bestaat uit drie circuits en die circuits bestaan elk uit drie minuten krachttraining, twee minuten cardio en een minuut buikspieroefeningen.

30 Day Shred

Jillian geeft uitleg over de oefeningen en in de achtergrond zie je altijd twee jongedames de oefeningen doen. Je hebt Anita en Natalie. Anita doet aangepaste versies van de oefeningen zodat beginners en mensen met technische mankementjes aan hun lijf, de oefeningen ook kunnen doen. Natalie doet de moeilijkere varianten (en speelt af en toe vals, altijd grappig om die momentjes te zien :P). Het klinkt allemaal zeer eenvoudig, maar ons Jillian roept regelmatig dat ze wil dat je het gevoel hebt dat je aan het doodgaan bent. En believe you me, dat gevoel heb je ook de helft van de tijd. Miljaar. Je zweet je te pletter, je roept naar je televisiescherm, je gooit alle mogelijke verwensingen naar Jillian haar hoofd en op het einde van zo’n halfuurtje onnozel op en neer springen zie je doorgaans paars. Of toch op z’n minst rood. En als dat niet het geval is, dan heb je het waarschijnlijk niet goed genoeg gedaan.

Belangrijke notitie in de kantlijn: als je deze 30 Day Shred zelf wil doen en je weet dat je lichaam technische mankementen heeft of je hebt onlangs een operatie of een ingreep achter de rug, ga dan eerst even langs je huisarts voor zijn of haar zegen voor je hier aan begint. Tijdens level 3 heb ik het rustiger aan moeten doen omdat ik last kreeg van mijn eeuwenoude aartsvijand: mijn rechterknie. Mijn rechterknie en jumptraining zijn blijkbaar niet de beste vrienden. U weze gewaarschuwd.

Wat heb je allemaal nodig om te beginnen?

 • De dvd van de 30 Day Shred. De dvd’s zijn onder andere verkrijgbaar via bol.com. Stiekem kan je ook veel van de oefeningen terugvinden op YouTube.
 • Gewichten. Die van mij wegen elk 1kg. Achteraf gezien hadden ze gerust een beetje zwaarder mogen zijn.
 • Een matje, want sommige oefeningen wil je echt niet op de harde vloer doen.
 • Water. Serieus. Soms heb je gewoon even een slok water nodig tussendoor zodat je weer verder kan.
 • Een persoonlijke cheerleader. Iemand die gaat aanmoedigen om verder te doen ook al ben je te moe, is heel je lijf (inclusief de spieren waarvan je het bestaan niet kende) stijf van de oefeningen van de vorige dag, heb je hoofdpijn, is het die tijd van de maand en doet je lijf pijn,… Het Vriendje heeft dat keigoed gedaan bij mij.
 • Een kalender om je dagen op te tracken. Niets geeft zoveel voldoening als een vakje inkleuren op een kalender en zien dat je bijvoorbeeld halverwege bent of dat je nog een keer level 1 moet doen en dat je dan kan beginnen aan level 2. Of dat het je laatste dag is. En als het werkt bij een peuter voor potjestraining, dan werkt het ook voor volwassenen voor sporten. Nah.

Shred Kalender

De algemene ervaringen?

 • Level 1 is eigenlijk vrij chill (achteraf gezien 😉 ), alleen is je lichaam dan nog niet echt aangepast aan de oefeningen. De eerste dagen ben je stijf en merk je dat bepaalde spieren waarvan je het bestaan niet kende pijn doen. Ik heb tijdens level 1 heel veel last gehad van stijve bovenbeenspieren.
 • Level 2 was mijn minst favoriete level. Ik weet niet helemaal waarom, maar ik vermoed dat er te veel evenwichtsdingen bij aan te pas kwamen en mijn evenwichtsgevoel is niet je dat. Dit was het enige level waarbij ik mijn bril moest afzetten omdat die anders heel de tijd op de grond viel. Irritant.
 • Level 3 heeft een paar zeer interessante, uitdagende oefeningen die ik nog altijd niet helemaal onder de knie heb, maar zelfs de oefeningen van Anita (de eenvoudige varianten) waren behoorlijk intens. Ik denk dat level 3 misschien wel eens mijn favoriete level kan geweest zijn omdat ik er het meest het gevoel bij had dat het werkte. Fokking walking pushups en al. Miljaar.
 • Luister naar uw lichaam. Zoals ik eerder al schreef kreeg ik tijdens level 3 last van mijn rechterknie. Het is mijn lichamelijk technisch mankement, die knie. Die speelt van tijd tot tijd eens op. In plaats van dan de oefeningen op het niveau van Natalie te doen, deed ik de oefeningen waarbij veel gespring kwam kijken (en dus mijn knie zwaar belastte) op het niveau van Anita. Eén keer heb ik zelfs level 1 gedaan in plaats van level 3 omdat ik té veel pijn had aan mijn knie. Tijdens level 3 heb ik ook een paar dagen last gehad van mijn rechterschouder, maar dat is vanzelf weer verdwenen door het een paar dagen rustig aan te doen. Ik deed waarschijnlijk een oefening verkeerd, want ja, je hebt Jillian niet bij jou in de woonkamer en je weet dus eigenlijk niet of je de oefeningen juist uitvoert of niet. Je lichaam gaat je signalen geven waaruit je dit kan afleiden. “Oh my god, ik ga sterven!” betekent meestal dat je goed bezig bent, vreemd genoeg. “Oei, dat deed pijn,” betekent meestal dat je iets verkeerds aan het doen bent.
 • Soms gaat het gewoonweg niet. Ik heb welgeteld één dag geskipt. Eén. Samenloop van omstandigheden: een zeer toffe, maar drukke dag, rode feestweek, een dutje dat uit de hand liep,… Soit. No hard feelings. De dag erop was er gewoon een nieuwe dag. In de 30 dagen ben ik ook met de zus naar Maastricht geweest en omdat ik toen op level 1 zat, heb ik gewoon twee keer op één dag geshreded, omdat ik de volgende dag niet kon. Met level 1 lukt dat nog net. Vraag me niet om dat te doen met level 3.

Jillian Michaels quote

De resultaten?

Het is vandaag dag 30 van mijn 30 Day Shred. Ik heb geen voor foto’s gemaakt, ik heb ook geen na foto’s gemaakt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik niet zo graag foto’s maak van mezelf. Dus ik kan jullie de resultaten niet fotografisch aantonen en toch zijn er een hele hoop zaken die ik zelf merk aan mijn lijf na deze dertig dagen.

 • Mijn gorilla-armen zijn gereduceerd tot chimpansee-armen. Vreemd genoeg zijn mijn bovenarmen de geliefkoosde opslagplaatsen van vet van mijn lichaam. Aan mijn armen zie ik eigenlijk het meeste verschil. Het zijn niet opeens gespierde armen of zo, maar ze zijn opmerkelijk dunner. Hoera! Dit resultaat alleen was het meer dan waard voor mij. Achteraf gezien heb ik duidelijk harder op mijn rechterarm gewerkt dan op mijn linkerarm, want de rechterarm is ietsje dunner en gespierder dan de linker. Oh well. See me care.
 • Six-pack in wording. Ha! Ok, dat is misschien lichtelijk overdreven, maar de buikspieren zijn ietwat gedefineerder dan voorheen. Vooral de bovenbuik is een pak gespierder geworden en blijkbaar moet je eerst je bovenbuik in orde krijgen voor je onderbuik volgt. Er is dus nog werk aan de winkel. Gelukkig doe ik graag buikspieroefeningen. Did I just write that? Seriously?!
 • Mijn schouders zijn opvallend rechter. Ik heb niet de beste houding en daardoor heb ik eigenlijk nogal ronde, onuitgesproken, hangende schouders. Het zal u waarschijnlijk nooit zijn opgevallen als u mij al hebt ontmoet, maar het is nu eenmaal zo. De schouders gingen zonder meer over in gorilla-armen. Ayup. Maar nu zijn die schouders opvallend rechter en meer gedefineerd.
 • De bovenbenen zijn een pak steviger geworden. Ik dacht dat ik door het fietsen best wel een flinke hoeveelheid kracht had in mijn benen. Mispoes. Er kon nog altijd een tikkeltje meer kracht bij, zo blijkt.

“En wat zegt de weegschaal?” hoor ik jullie denken. Er is een piepklein beetje gewicht af (een kilo en een klets), maar iedereen weet dat spieren meer wegen dan vet. Of dat is toch wat er gefluisterd wordt in de wandelgangen. Dus ik heb de weegschaal een beetje gemeden. Dat was moeilijk in het begin, want ik wou resultaten zien iedere keer als ik op dat onding ging staan, maar zo werkt het dus niet. Achteraf gezien had ik wel graag een voor en een na foto gehad om de vooruitgang te zien, want je ziet wel dat er dingen aan je lijf veranderd zijn, maar omdat het zo geleidelijk aan gebeurde heb je niet echt een heel duidelijk beeld van wat je nu echt hebt verwezenlijkt.

Ik moet wel zeggen dat ik niet op mijn eten heb gelet. Normaalgezien is er ook een dertig dagen eetplan, maar ik kan mij maar focussen op één lichamelijk ding tegelijk: ofwel eet ik normaal en sport ik iedere dag dertig minuten ofwel let ik op mijn eten en doe ik niets van sport. De combinatie zorgt een beetje voor energie problemen bij mij, dus dan focus ik mij liever op één ding en bouw ik langzaam op. Of af. Al naargelang.

 

En wat nu?

Het Vriendje, mijn persoonlijke cheerleader, u weet wel, moedigde mij aan om na de 30 Day Shred al een ander programma klaar te hebben staan zodat ik daar meteen aan kan beginnen en zodat ik verder aan mijn lijf kan blijven werken, want ja, er is nog steeds werk aan. Er zal altijd werk aan blijven, vrees ik.

Langs de andere kant, dertig minuten per dag u even volledig geven, dat doet best wel deugd en geeft je opeens hopen energie. Dus ergens wou ik zelf wel verder doen met een fitnessprogramma. De hele 30 Day Shred opnieuw doen, leek me iets te veel van het goeie, maar zoals ik al in het begin schreef, ons Jillian heeft nog een hele hoop andere programma’s. Misschien 6 week Six Packs? Of Ripped in 30 days? Aah… Keuzes. Keuzes.

You Might Also Like

 • Olga

  Oef, joe Jilian klinkt als een tough cookie 🙂 Goed gedaan!

 • gerhildemaakt

  Wauw, goed bezig! Mijn lijf heeft ook nood aan zoiets, maar excuses zijn zo snel verzonnen en mijn vriend is helaas niet de beste cheerleader. 😉 Well done!

 • Jessi

  Amai, goed gedaan! Lijkt me iets leuk om te doen. Ik noteer het.

 • Kelly

  Oh ik ben er gisteren ook nog eens mee begonnen! Vorig jaar maanden gesport met Jillian en ik voelde me zoooo goed in mijn vel. Lang leve Jillian!

 • Irene

  Ik vond level 2 ook heel erg stom en level 3 heel erg leuk. Ook omdat ik bij dat level het gevoel had dat het echt werkte. Ik ben helaas de laatste dagen gaan slabakken waardoor ik het niet afgemaakt heb maar ik volg nu de kalenders van Blogilates en die vind ik super fijn! Heel motiverend ook, vooral als je houdt van een overenthousiaste pilatesinstructrice 😉

 • Kathleen

  @Irene: Pilates heb ik ook een tijdje gedaan en vond ik ook zeer tof! Ik ga die Blogilates eens checken. Bedankt voor de tip!

 • De Zuster Van

  Amai, kei goed gedaan! Ik heb dat letterlijk twee dagen volgehouden, ik dacht dat ik er gewoon dood bij ging neervallen. Zo vermoeiend…

 • An

  Goe bezig en wat een doorzettingsvermogen 🙂

 • Charlotte

  Wow, super zeg!
  Ik doe af en toe eens een willekeurige fitness video van YouTube, maar niet regelmatig genoeg. Deze lijkt mij wel een goed idee! Mijn doel is niet meteen kilo’s verliezen, maar eerder wat strakker worden. Bedankt voor de tip!
  (Ook al zal het voor na mijn verlof zijn 😉 )

 • Ilse

  voila, dvd besteld dus ik begin er volgende week ook aan!

 • Katelijne

  Net wat ik nodig had! Ik begin er maandag aan, samen met een vriendin een digitale motivatie/afstreep kalender. Ben benieuwd want ik háát dit soort dingen (maar geloof er wel in). Bedankt voor de tip!

 • Hi-ke

  Waw, chapeau! Ik start zo vaak enthousiast met spieroefeningen (weliswaar niet dagelijks, maar 2-3x per week), maar geef het dan een paar weken later weer even enthousiast op… Dus respect dat je dat 30 dagen lang (zo goed als) elke dag volhoudt!

 • Vuur

  Hmm, wil ik ook wel eens proberen! Maar wat ik me dan afvraag … hoeveel plaats heb je daar dan voor nodig? Een salontafel aan de kant schuiven zie ik nog net zitten, maar dagelijks een halve living verbouwen om een halfuurtje voor tv te kunnen sporten, dat ga ik niet kunnen volhouden. En ook: die gewichtjes, mogen dat ook gewone haltertjes zijn? Of zijn die velcro ‘handvatjes’ essentieel voor bepaalde oefeningen? Alvast bedankt voor je antwoordje! 😉

  • Kathleen

   @Vuur Ik denk dat ik in totaal één meter op twee meter vrij heb, misschien een beetje meer, maar zo heel ruim is onze woonkamer ook niet. Ik moet dat salontafeltje ook altijd opzij duwen. De handvaatjes aan de gewichten hebben niet echt een doel, dus je kan er evengoed zonder gebruiken.

 • Hanne

  oooh Jillian Michaels! Die is zalig in de biggest loser! Proficiat om dat 30 dagen vol te houden, dat lijkt me echt niet simpel!
  Ik heb een tijdje haar oefeningen gedaan, maar ben nu bezig met Blogilates (www.blogilates.com) oefeningen, die komen ook met een kalender. Ik doe wel een light versie (ik hoef niet perse een bikinicompetitielijf, gewoon strak is prima!)
  Het beste zijn die video’s. Ik ben een sucker voor aanmoedigende video’s. ‘OOOh, feel that burn, it feels good” 🙂 De zelfpijnigende kant van mezelf zeker?
  Ik ben benieuwd wat je nu gaat kiezen!

 • Zjizjipke (@Zjizjipke)

  Wow, goed gedaan! Ik heb al drie keer zo’n Jillian Michaels filmpje bekeken met het gedacht ‘ik begin er morgen mee maar dan weet ik al wat ik kan verwachten’ eeeen de volgende dag? Excuses, excuses en geen workout 🙁 Oooit begin ik eraan 😉

 • Zamenvattende Zondag, part XLI | Voskosmos

  […] Deze week heb ik mij heel gemotiveerd én heel lui gevoeld. Ik ontdekte op Verbeelding een soort fitness-uitdaging, en ik werd meteen zo enthousiast dat ik er 30 dagen voor blokkeerde in […]

 • Pin It on Pinterest