Gebeurd

5 tips om meer te lezen

Naast “Hoe krijg jij eigenlijk zoveel dingen gedaan?” is de meest gestelde vraag “Hoe krijg jij het voor mekaar om zo veel boeken te lezen?”. Er zijn mensen die denken dat ik aan lichtsnelheid lees, maar stiekem ben ik een vrij trage lezer. Ha! Dat hadden jullie niet verwacht, hé? Surprise! Ik wil elk woord tot me laten doordringen, dus ik lees ook echt elk woord. Boeken worden hier niet diagonaal gelezen. Maar hoe krijg ik het dan voor mekaar om zo veel boeken te lezen? Hier enkele tips.

 • Lees de boeken die je graag wil lezen. Ik lees graag bepaalde genres: briefromans, young adult, luchtige, humoristische boeken, fantasy, Jane Austen knock offs,… Ik lees ook graag over bepaalde onderwerpen. Zo merk ik de laatste tijd dat ik heel vaak naar WOII gerelateerde boeken grijp (niet bepaald luchtig en humoristisch), boeken die zich afspelen in Azië, boeken waar een vorm van autisme in voorkomt,… Uiteraard weet ik welke boeken er momenteel bestsellers zijn en ben ik vrij goed op de hoogte van de must reads van onze tijd, maar om eerlijk te zijn interesseren die bestsellers mij vaak niet en zijn die must reads niet echt mijn ding. Af en toe probeer ik zo’n boek en ja, soms lees ik die boeken dan ook graag, maar meestal krijg ik het Stoner-effect. Dan moet ik me door een boek heen worstelen en vraag ik mij af wat andere mensen nu toch zien in dat boek. Daarom kies ik boeken die ik leuk vind, die mij interesseren en die mij kunnen boeien. Ik lees niet om mensen te imponeren. Ik lees omdat ik graag lees en een boek dat ik graag lees, ga ik niet opzij willen leggen. Een boek dat ik graag lees, ga ik willen verslinden. Een boek dat ik graag lees, is uit op een week tijd. Of minder. Of meer. Al naargelang de dikte van het boek, natuurlijk.
 • Maak tijd om te lezen. Ik lees als ik wacht op mijn trein, als ik op de trein zit en een kwartier of een halfuur voor ik ga slapen. Dat zijn mijn leesmomenten. Dat zorgt er voor dat ik ongeveer een uur per dag lees. Op een uur per dag kan je best wel wat lezen. En misschien denk je: “Pfoeh, Kathleen, allemaal goed en wel, maar mijn huishouden/werk/kinderen, die nemen echt AL mijn vrije tijd in beslag,”. Laat die afwas een keer een avond staan, zet de tv een halfuur vroeger af en maak tijd in je drukke schema om te lezen. Je mag zoveel excuses verzinnen als je wil, tijd kan je maken. Als je meer wil lezen, dan moet je het ook écht willen en er werk van maken.
 • Zorg dat je altijd een boek bij je hebt. Dit sluit eigenlijk aan bij het vorige puntje. Als je met de trein naar je werk gaat, dan leer je de kuren van de NMBS kennen. Hier een keertje vijf minuten vertraging, daar eens acht, daar eens een kwartier. Of je zit in de wachtkamer bij de dokter en de afspraak voor de jouwe loopt een halfuur uit. Dan is het handig om een boek bij te hebben. Het maakt het wachten dragelijker en je bent weer aan het lezen. Hoppa! Weer twintig pagina’s gelezen!
 • Hou een lijst bij van alle boeken die je nog wil lezen. Goodreads is hiervoor de place to be. Ik dump daar alle boeken die mij enigzins interessant lijken op mijn to-read lijst en door die interessante boeken te verzamelen wil ik ook het boek dat ik nu aan het lezen ben, sneller uitlezen, want dan kan ik sneller aan een nieuw boek beginnen. En dat zorgt dan een beetje voor een vicieuze cirkel waardoor je sneller gaat lezen. Ayup. Er zijn te véél interessante boeken en er is té weinig tijd om ze allemaal te lezen. Aaaah! Drama!
 • Stel een doel voor jezelf. Ik wil dertig boeken per jaar lezen. Dankzij Goodreads kan ik dat doel makkelijk instellen en zie ik aan een handig metertje hoe ver ik zit. Dit helpt ontzettend bij mij. Het was dat duwtje in de rug dat ik nodig had toen ik enkele jaren geleden besloot om terug meer te lezen. Vorig jaar las ik iets van een 42 of 43 boeken, dus ik zou mezelf kunnen pushen en zeggen: “Dit jaar lees ik iedere week een boek!”, maar ik weet dat dat doel niet echt haalbaar is. Dertig. Dertig is mijn magisch getal als het op boeken per jaar aankomt. Er zijn evenzeer mensen die twaalf boeken instellen als doel (iedere maand een boek) en er zijn prettig gestoorde mensen die een doel van honderdentien boeken hebben (bijna tien boeken per maand). Meer mag. Minder mag zeker ook. Jij beslist het zelf en no hard feelings als je het niet haalt.

Voila. En nu wil ik niks meer horen in de aard van “Amaai, ik zou ook zoveel willen kunnen lezen als jij”. Jij kan zoveel lezen als ik, maar je moet het willen. Als je het echt wil, dan ga je er tijd voor maken en dan ga je meer kunnen lezen. Nah! Zeg dat ik het gezegd heb.

You Might Also Like

 • Karlijn

  Zo herkenbaar dit! Ik krijg vaak precies dezelfde vragen en kan vaak niet meer zeggend dan ‘nou, gewoon’. Maar jij legt het een stuk duidelijker uit!

 • Khadetjes

  Ik ben er zo eentje dat vlotjes een boek of 60 per jaar haal. Net zoals jij, lees ik het liefst de dingen die me écht boeien – de must reads, daar kan ik me ook vaak doorworstelen, met als gevolg dat ik dan 3 weken aan een boek bezig ben. Ahja, want als ik eraan begin, wil ik het ook uitlezen. Ik herken veel van jouw tips in mijn eigen manier van doen. Standaard zit mijn boek ALTIJD in de handtas, voor het slapengaan moet ik een half uurtje kunnen lezen of ik word onnozel. Maar goodreads gebruiken, doe ik nog niet – misschien toch maar eens proberen?

 • Maai

  Zoherkenbaar. Ik heb dat met knutselen, lezen, bloggen…. Ja maar jij zit thuis, ikheb daar geen tijd voor hoor ik altijd. Hele dikke onzin. Alsof ik niks te doen heb. Maar kijk s avonds geen tv, dat scheelt een hoop…. Ik sluit me helemaal bij je aan. In mijn trein jaren verslond ik boeken, heerlijk. Liefs

 • nobutterfly

  Aha, dat wist ik niet van dat metertje op goodreads. Dat ga ik eens zoeken. Nu denk ik bij elke update, amai Kathleen is weer veel aan het lezen.

 • Maja

  een tip (voor de mensen die geen e reader hebben): de dwarsliggers! Die passen zelfs in de kleinste handtas, zo heb je altijd je boek mee .
  Ik lees ook altijd voor het slapen gaan, soms maar twee bladzijden, maar zonder val ik niet in slaap.

 • Sabrina

  Goeie tips allemaal! Ik was ooit een veellezer, maar twee kindjes later is het toch wat geminderd. Gelukkig heb ik bijna vakantie, dan haal ik altijd veel leesschade in. Deze keer heb ik ‘Het Rosie Project’ klaarliggen, heb ik volgens mij hier ontdekt.

 • Elke

  (Kathleen! ‘jij kan zo veel lezen als IK’ moet het zijn!!) Sinds ik lees voor het slapengaan, val ik veel makkelijker in slaap in plaats van te liggen piekeren. En dat iedere avond maakt toch ook dat het lezen vooruitgaat. De Hitchhiker’s guide daar op je foto vond ik ge-wel-dig!!!!

 • Linda

  En mocht je niet dol zijn op de dwarsliggers, dan heb je ook de Colibri’s: kleine boekjes in dwarsleggerformaat, maar je leest ze gewoon rechtopstaand en ze zijn wat mooier uitgevoerd. Steviger papier, leeslintje, mooie kaft, literaire pareltjes… Ook een aanrader!

 • Kelly

  Ik worstel soms met het bestseller-niet bestseller-dilemma. Al vaak heb ik gemerkt dat ik een niet-bestseller kies omdat ik niet gewoon stomweg wil meelopen met de hype en enkel de bestsellers wil lezen, MAAR dat is ook al serieus tegengevallen. En tijd is zo kostbaar, dus ik wil geen tijd verspillen met boeken te lezen die ‘niet goed genoeg’ bevonden worden. Anderzijds: ik ben nu ook Stoner aan het lezen, maar halverwege ben ik toch wat beginnen worstelen. Weer maar eens bewijs dat bestsellers niet per se voor iedereen must reads zijn 🙂

  Sinds ik mijn eReader (en dus bijna altijd en overal lectuur bij heb) én mijn doelenlijstje op Goodreads heb, lees ik ook meer. Hoera voor Goodreads! Ik heb al spijt gehad dat ik niet eerder een account heb aangemaakt.

 • Elisse

  Inderdaad herkenbaar! Vroeger las ik echt gigantisch veel (in de lagere school en middelbare school) maar nadien is mijn ritme er zo wat uitgeraakt. Sinds ik vorig jaar de draad weer heb opgepakt (ik las toen tien boeken op een jaar) maak ik er nu weer veel meer tijd voor en ben dus nu ook van plan om 30 boeken te lezen! Ben benieuwd of me dat gaat lukken, maar ik heb er alvast zin in. En door meer te lezen, ga ik alleen maar NOG liever lezen. ‘t is gewoon zo fijn, een beetje in uw eigen coconnetje kunnen kruipen en u niks meer van de buitenwereld hoeven aan te trekken!

 • Jessi

  Leuke tips! Lezen voor ‘t slapengaan is echt niet goed voor mij. Ik ben iemand die moeilijk met een boek kan stoppen als ik er eenmaal in zit. Als je op de trein wacht, MOET je wel stoppen als die aankomt. Maar in bed… Soms lees ik tot 3u ‘s nachts door en moet ik mij echt forceren om wakker te blijven. Gewoon omdat het boek ZO goed is! Ik lees niet vaak (ben door studies uit mijn ritme geraakt), maar als ik lees dan is ‘t met volle overgave 😀

 • Piepow

  Lezen voor het slapen gaan moet ik hier ook dringend weer opnemen. Voor de rest probeer ik jouw tips sinds een tijdje weer toe te passen, met wisselend succes. Een e-reader helpt ook, heb ik gemerkt!
  En je maakt me nieuwsgierig naar goodreads. Ik ga daar toch even moeten gaan kijken.

 • Evi

  Als ik nog een tipje mag bij geven: ga naar de bib! Zo verslavend, vind ik zelf: “Deze keer neem ik niks mee, enkel alles weer binnenbrengen en beginnen aan mijn eigen boekenkastvoorraad…” Yeah right, ik geraak daar nooit weg zonder minstens één boek mee te nemen… 🙂

 • Kathleen

  @Evi: helemaal waar! Ik heb me vorige week ingeschreven bij de plaatselijke bibliotheek, heb daardoor al drie boeken gelezen (wel, een boek en twee graphic novels) en ben woensdag al weer terug geweest. De buit? Vier nieuwe boeken (wel, drie boeken en een graphic novel). Oeps.

 • CreativEls

  Ik vind van mezelf dat ik ook een trage lezer ben maar ik sleur mijn boek of e-reader ook overal mee naartoe om op ieder vrij moment te kunnen lezen. Ik heb nog gehoord over goodreads. Ik heb al manieren om mijn gelezen boeken bij te houden en nog te lezen lijst en al genoeg social media bij te houden dat ik (voorlopig) pas voor goodreads. En over smaak valt niet te twisten. Voor mij primeren, het onderwerp, ik lees altijd de flap of andere korte inhoud over het boek en als mij dat aanspreekt zal ik het boek kopen of lenen en lezen. Is dat toevallig een bestseller van het moment ok maar daardoor laat ik mij niet leiden.

 • Sandra

  Ja. Dat vraagt men mij ook weleens. Waar haal jij nog de tijd om te lezen? Maar ik lees ook vooral tijdens het wachten. Terwijl mijn dochter bij de tandarts binnen is bv met haar blokjes en ik in de auto zit met de baby of in wachtzalen… En nu vooral ‘s avonds in mijn bed al redelijk vroeg omdat mijn kleine baby alleen rustig wordt daar in bed en ik lees dan… Ik lees eigenlijk overal en ik heb altijd een dwarsligger in mijn handtas. Op vakantie neem ik echte boeken mee. Tien stuks voor drie weken en dat ondanks de kinderen die mee zijn. Wat ik voor het eerst dit jaar ga doen is leesdagen inbouwen in mijn leven. Yeah. Klinkt belachelijk, maar écht dus. Rond mijn verjaardag in september wil ik een dag of drie alleen weg zonder kinderen of man (wel met baby vanwege de borstvoeding)en ik wil dan vooral lezen en wandelen…Dat zou pas een verjaardagscadeau zijn !!!

 • Eefje

  Jaa, lezen! Ik merk dat ik soms ineens heel erg traag ben. Zoals nu met On the Road, niet omdat ik het geen mooi boek vind (al heb ik wat op en aanmerkingen op de personages) maar omdat het stream of consiousness schrijven me echt een beetje opbreekt af en toe. Maar ik ben nu best ver en wil graag verder lezen. Ik heb een enorme to read stapel thuis, en een nog grotere lijst op Goodreads, ik kan maar niet ophouden met nieuwe boeken interessant vinden. 😛 Het is soms wel lastig, want ik kan heel veel verschillende boeken boeiend vinden, maar ze lezen niet allemaal even makkelijk weg. Nieuwe (en oude) ontdekkingen kunnen niet allemaal Fangirl zijn hè.

  Het eerste jaar dat ik op Goodreads zat (2012) had ik een doel om 40 boeken te lezen, en dat lukte me toen prima (41 boeken), daarna dacht ik, NU GA IK VOOR 50, maar dat was toch echt te hoog gegrepen, ik haalde er 45 in 2013. Nu heb ik weer 40, maar ben tegenwoordig veel andere dingen in de trein aan het doen (tekenen of breien) en dat gaat niet samen met lezen, waardoor ik dus achter lig op schema. Misschien moet ik voor de toekomst niet zo hoog inzetten.

 • 12 boeken in 2014: update | Ma vie en vert

  […] ondanks de verheerlijkende woorden uit alle hoeken van de wereld – een heel klein beetje aan het Stoner-effect leed. Ongeveer halverwege vond ik dat het verhaal wat begon te dralen. Té veel details, té veel […]

 • Pin It on Pinterest