Gegeten

Havermoutkoekjes

Een paar jaar geleden kreeg ik tijdens de Secret Valentine van Het Leuvens Stiksel een pot met allemaal ingrediënten voor overheerlijke havermoutkoekjes. Die koekjes werden gemaakt en goedgekeurd. Ze waren in geen tijd op, maar gelukkig was mijn Secret Valentine zo lief geweest om het recept er bij te voegen. Die koekjes zijn de afgelopen jaren al zo vaak gemaakt en zijn altijd een schot in de roos.

Ik heb een paar ingrediënten uit het orginele recept weggelaten, want daardoor werden die koekjes serieuze bommen. Oorspronkelijk zaten er ook smarties en pinda’s in. Het voordeel van die ingrediënten weg te laten is dat we praktisch altijd alle andere ingrediënten standaard in huis hebben. Havermout hebben we in huis voor mijn overnight oats en een ei kan ik ook regelmatig terugvinden in onze koelkast. De verschillende suikers heb ik ook in huis en gebruik ik voornamelijk voor het maken van deze koekjes. Boter is soms wat moeilijker, maar er zijn winkels in de buurt, dus daar kan een mouw aan gepast worden. En dan is het een kwestie van alles bij elkaar gooien en bakken.

Benodigdheden

 • 150g bloem
 • 1tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 75g havermout
 • 80g kristalsuiker
 • 80g bruine suiker
 • 100g chocolade druppels of chocolade fijngehakt gaat natuurlijk ook
 • 1 ei
 • 90g boter

Hoe ga je te werk?

 • Begin alvast met je boter te smelten.
 • Oh en zorg ook al dat er een bakplaat met wat bakpapier klaar ligt. Dan moet je dat straks niet meer doen.
 • En als je dan toch bezig bent, verwarm de oven alvast voor op 180°.
 • Doe alle droge ingrediënten in een kom.
 • Doe daarbij een ei.
 • Doe daarbij de boter die tegen nu ongeveer gesmolten zou moeten zijn.
 • Meng alles goed met je hangen. Het wordt een heerlijk vettige, plakkerige brij. Hoera! Hoe vettiger, hoe prettiger!
 • Spoel je handen even af met warm water en hou ze vochtig. Begin balletjes te draaien van het deeg. Ik heb gemerkt dat je het beste balletjes kan draaien als je handen een beetje vochtig zijn, want dan plakt het deeg een pak minder aan je handen. Leg de balletjes op de bakplaat die je eerder al hebt bekleed met bakpapier en duw de balletjes vervolgens plat. Jawel.
 •  Steek de bakplaat in de oven en na een minuut of twaalf, dertien zijn de koekjes normaalgezien mooi goudbruin en mogen ze uit de oven.
 • Laat ze even afkoelen en eet je vervolgens ziek. Yup yup.

Eens je zo’n beetje je draai hebt gevonden met de volgorde van de stappen, maak je het deeg klaar op nog geen vijf minuten tijd en dan kan je eigenlijk al binnen het halfuur staan smullen. Misschien daarom dat die koeken hier zo populair zijn ten huize Verbeelding. Instant satisfaction. Lalala.

You Might Also Like

 • Karlijn

  Deze koekjes heb ik nog nooit gehad. Maar ik houd heel erg van havermoet, dus dit ga ik snel proberen. X

 • Lobke

  Die ga ik zeker eens uittesten! Bedankt voor het recept! x

 • elisse

  Mmmh. Dat alleen al is een reden om eens mee te doen aan de havermout craze. Dan kan ik mij ook eens aan overnight oats wagen!

 • Nadja

  Een goed idee om eens uit te testen op mijn feestje morgen. 🙂

 • Alfonsiene

  Die ga ik zeker eens proberen! Ideaal om samen met de kroost te maken.

 • Nadja

  Ze werden gebakken, opgegeten en goed bevonden. Iedereen was lovend 🙂

 • Kathleen

  @Nadja: Ha! Super! 😛

 • Pin It on Pinterest