Gelezen

The Good Luck of Right Now

The Good Luck of Right NowThe Good Luck of Right Now van Matthew Quick ontdekte ik ook via de A Beautiful Mess bookclub. Ik was meteen verkocht toen ik de sample begon te lezen op mijn kindle, want het hoofdpersonage schrijft eigenlijk brieven aan Richard Gere. Richard Gere! De enige echte. Jawel! Ha! Ik vond het zo geweldig dat ik gewoon heb door gelezen.

Bartholomew Neil heeft zijn hele leven bij zijn moeder gewoond en voor haar gezorgd, maar zij is na een harde strijd tegen een hersenkanker overleden. Bartholomew is nu bijna veertig en staat alleen in het leven. Geen job, geen vrienden, geen familie en geen vader, want die heeft hij nooit gekend. Tijdens het opruimen van de spullen van zijn moeder ontdekt Barholomew een “Free Tibet” brief van Richard Gere. Zijn moeder is altijd grote fan van hem geweest en Bartholomew begint hem brieven te schrijven waarin hij vertelt over zijn leven na de dood van zijn moeder. Hij schrijft over de jonge psychologie studente die hem moet begeleiden bij het rouwproces, over de bipolaire priester die hem probeert te begeleiden, over het meisje in de bibliotheek (the Girlbrarian) en over een kattenliefhebber met een vorm van Tourette. Langzaam maar zeker begint Bartholomew een vangnet op te bouwen en uiteindelijk zorgen de mensen rondom hem dat hij eindelijk werk kan maken van de zoektocht naar zijn vader.

De personages van dit boek zijn nogal een kleurrijk hoopje bij elkaar. Ieder van hen heeft zo wel een beetje een rare kronkel: asperger’s, bipolair, tourette,… Niet je doordeweekse personages, maar dat maakt ze net zo geweldig. Ik vond het personage van Max, die heel de tijd het F-woord overal laat vallen, helemaal geweldig. En die kleurrijke personages maakten het boek helemaal.

Voor de rest is het een coming of age verhaal van een personage dat bijna veertig is. Maar een coming of age verhaal van een twaalf-jarig personage of van een veertig-jarig personage, dat is allemaal een beetje hetzelfde. Ook de grote plot twist op het einde zie je van kilometers ver aankomen, maar ach, dan is dat maar zo. Ik vond de verwijzingen naar allerlei religies en psychologiestromingen die subtiel (of niet zo subtiel soms, er zit per slot van rekening een priester in het boek) ook interessant. Ze zijn misschien niet voor iedereen, maar ik vond het best te pruimen en niet te overheersend.

Op zich is het eigenlijk een feel good boek en ik heb er van genoten. Het is zo’n boek dat ietsje zwaarder is dan het gemiddelde feel good boek, maar als je even de chicklit beu bent, dan is dit ook een geweldig boek om deze vakantie aan het zwembad te lezen.

Het boek verscheen onlangs in het Nederlands onder de titel “Het geluk, hier en nu” en is uiteraard verkrijgbaar in de betere boekhandel. Op Bol.com kan je de papieren versie vinden voor €17,95 en de digitale versie voor €7,99.

Winnaar Winactie Fangirl: random.org koos nummertje 15 uit en dat bleek Sheena te zijn (Karlijn mochten we skippen)! Grappig wel, want toen ik haar reactie zag verschijnen waarin ze schreef dat ze niet zonder choco zou kunnen leven, zei ik spontaan tegen Het Vriendje: “Ik denk dat we een winnaar hebben”. Choco-verslaafden ondereen, weet u wel en Random.org ging er volledig mee akkoord. 😀

You Might Also Like

  • Ilse

    Zalig! Precies het soort verhaal waar ik van hou! Dit boek wil ik lezen. 🙂

  • Pin It on Pinterest