Gebeurd

30 before 30

Mijn 29ste verjaardag is weer achter de rug. Nu kan ik reikhalzend uitkijken naar de dertig. The big three oh. Voor veel mensen is dat een moeilijk moment, maar mij kan het eigenlijk niet zo veel schelen. In mijn hoofd ben ik nog altijd zestien. Of achttien. Of éénentwintig. Als daar het cijfertje 30 komt op te plakken, dan is dat maar zo. Het is uiteindelijk maar een cijfer.

Het nadeel is dat er wel wat verwachtingen zijn verbonden met dat cijfertje en dat die verwachtingen irritante vragen met zich meebrengen zoals “en wanneer gaan jullie trouwen?” en “gaan jullie nog niet aan kinderen beginnen?”. Om nog maar te zwijgen over verwijzingen naar biologische klokken en lichamen die schreeuwen om moeder te worden. Of zoiets. Daar had je net iets minder last van op je zestiende. Of achttiende. Of éénentwintigste.

Soit. Het komende jaar blijf ik dus volhardend “Ach, we zien wel,” antwoorden op al die irritante vragen of rol ik eens uitgebreid met mijn ogen. Of misschien moet ik wat antwoorden uit dit artikel proberen. In tussentijd hou ik mij veel liever bezig met deze lijst van 30 dingen die ik wil doen voor ik 30 word.

 1. 30 dagen aan een stuk bloggen. Nogal vanzelfsprekend: iedere dag gedurende dertig dagen een blogbericht publiceren. Eens benieuwd hoeveel pogingen ik ga moeten ondernemen voor ik dat puntje kan schrappen, maar ik ga er ook meteen mee beginnen. Moehahaha! Ik heb sinds de enquête en het lezen van jullie antwoorden ZOVEEL inspiratie. Absurd gewoon.
 2. 30 spullen weggooien/weggeven/verkopen. Een iets concretere versie van een puntje dat ook vorig jaar op mijn lijstje stond. Dertig lijkt niet veel, maar omdat er vaak zoveel organisatorisch gefoefel bij komt kijken (hoe krijg ik een bepaald object bij de persoon die het graag wil hebben), leek 30 me meer dan voldoende. Ik maakte intussen een besloten Facebook groep aan “Kathleen doet weg“. Heb je interesse in mijn rommel? Dan mag je je gerust aanmelden.
 3. De eerste 30 films van de IMDB Top 250 bekijken. Ooit wil ik alle 250 films van die lijst kunnen schrappen. Waarom dan niet eerst beginnen met de eerste 30? Ik heb er al behoorlijk wat van gezien, van die eerste 30, maar lang nog niet allemaal. Ahum.
 4. 30 euro verdienen met mijn blog. En dan daarna leuke dingen mee kopen om weg te geven via mijn blog: een boek, een naaipatroontje,… Of om zotte producten te kopen om te testen. Dertig euro is dan ook weeral niet het einde van de wereld. Als dertig mensen mij €1 geven, dan ben ik er al. Of zestig mensen een halve euro. Of driehonderd mensen 1 cent. Niet overdreven dus. Alleen is de vraag: hoe verdien je dertig euro via je blog zonder een sell out te zijn? De vraag van de dag.
 5. Mijn gastouders uit IJsland terug bezoeken (Life List nummer 78) De kogel is door de kerk. De vliegtickets zijn besteld en al. Binnenkort trekken we naar het Hoge Noorden en ga ik nog eens dag (of eerder Hae Hae!) zeggen tegen mama E. en papa S. Ik kijk daar keihard naar uit, dat spreekt voor zich, maar stiekem ben ik er toch ook wel een beetje zenuwachtig voor. Dat is tien jaar geleden! Tien volle jaren, lieve mensen!
 6. Citytrippen in Gent met mijn boekske. Na Van Katoen kregen alle Van Katoen leden een 100% Gent boekje. Dat is eigenlijk nog nooit gebruikt geweest, maar eigenlijk ken ik Gent niet zo heel goed en kom ik er eigenlijk vrij weinig terwijl het zo’n mooie stad is. De hoogste tijd dus om er eens de toerist uit te hangen.
 7. Een item maken uit vijf hobbyboeken/tijdschriften waar ik nog nooit iets uit maakte. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik ben geobsedeerd door hobbyboeken/tijdschriften en ik koop ze dan ook met de regelmaat van de klok. Alleen maak ik er dan zelden tot nooit iets uit.
 8. Een Living Puppet adopteren. Handpoppen en ik, dat is een winning combination en de handpoppen van Living Puppet die zijn prachtig! Ze stralen zoveel persoonlijkheid uit. Ik wil er nu al jaren zo eentje, maar ik vind het altijd raar dat een volwassen iemand die niet in het onderwijs staat zoiets koopt. Maar ik wil zo’n Living Puppet. Het kan me niet schelen. Ik wil dat. Punt.
 9. Een taart maken inclusief deeg voor de bodem/korst. Geen cake-achtige taart, maar een taart-taart, genre aardbeientaart of zo met kruimeldeeg korst.
 10. Red velvet cupcakes leren maken. Hmm… Red velvet cupcakes. Ik eet die beestig graag, maar heb schrik om ze zelf te maken omdat er een paar vreemde ingrediënten in zitten.
 11. Mijn life list eens onder handen nemen. Ik maakte die life list in het jaar onzes heeren 2009 (31 augustus om exact te zijn, lang leve een blog bijhouden). Vijf jaar later ben ik als persoon wel wat veranderd en zijn er bepaalde zaken op die lijst waarvan ik denk: “meh”. Ik weet dat het een “life list” is en dat die dus geldig zou moeten zijn voor je hele leven, maar je groeit ook als mensen en je verandert en zo’n lijst moet dan ook meegroeien en kunnen veranderen, vind ik. Dus dan doe ik dat gewoon. Lekker puh.
 12. Vijf lekkere non-alcoholische cocktails leren maken/uitproberen. Ik drink geen alcohol en ik mis dat ook niet in mijn leven. Maar af en toe wil ik ook wel zo’n fris, kleurrijk drankje drinken. Gewoon. Omdat het kan. Maar dan wel zonder alcohol. Suggesties zijn welkom.
 13. 12 lezers van Verbeelding/andere bloggers ontmoeten: diegene die me onlangs in de Diestestraat zag en dit liet weten via de Grote Verbeelding Enquête mag zich als eerste melden. Andere geïnteresseerden: stuur gerust een mailtje. 😉
 14. Meer uit mijn schelp komen. Het sluit een beetje aan bij het vorige puntje. Ik ben een introvert en een kreeft van sterrenbeeld. Ik beeld me mijzelf altijd in al hermietkreeft, zo een met een schelp als huisje. Je weet wel, zo’n kreeft die zich kan terugtrekken als er gevaar is. Ik heb de neiging om braafjes binnen mijn comfort zone te blijven. En eigenlijk wil ik af en toe wel eens wat meer extravert zijn, want ik weet dat introvert zijn mij soms tegenhoudt om bepaalde zaken te doen. Even de extravert uithangen is minder evident dan je zou denken. En ook een pak vermoeiender. Als puntje bij paaltje komt, kies ik meestal voor de comfortzone. Doh. Dus… Op de een of andere manier wil ik dit jaar wat meer uit mijn schelp komen. Vraag me niet hoe ik dat puntje zou kunnen schrappen, want het is niet echt een meetbare doelstelling, maar suggesties zijn altijd welkom.
 15. Een beetje aansluitend bij 14: werken aan mijn zelfvertrouwen. Hallo vaagheid. Ik ga eens goed nadenken hoe ik over een jaar kan zeggen: “Ja, ik heb meer zelfvertrouwen gekregen dit jaar,”. Ik weet het niet helemaal. Ik zou in een kort rokje over het straat kunnen lopen (uhm… hell to the no) of misschien een speech geven voor een grote groep mensen zonder te stotteren. Telt een boek lezen hierover? Zoiets. Soit. Dat zelfvertrouwen, jongens, jullie willen niet weten hoe  moeilijk dat dat soms is voor mij en verschillende aspecten in mijn leven.
 16. 10 longreads of kortverhalen schrijven van minstens 1.500 woorden. Ik wil terug wat meer schrijven en aangezien ik niet meteen tijd heb om een hele roman te schrijven, leek het me wel tof om me te storten op kortverhalen. Als kortverhalen niet zo mijn ding blijken te zijn, dan kan ik me altijd storten op longreads voor mijn blog. Laten we afspreken dat deze teksten minstens 1.500 woorden moeten tellen.
 17. Een fictie e-book publiceren. Vorig jaar ben ik er een beetje van onder gemuisd door dit non-fictie mini ebook te schrijven/publiceren. Soit. Ik blijf er bij: het zijn ontzettend boeiende tijden voor mensen die schrijven en zelf een boek willen uitgeven. En om het te zeggen met de woorden die ik vorig jaar ook schreef: “ Goed, het zal geen literair hoogstandje zijn, maar als ik zie welke boecht er tegenwoordig uitgegeven wordt onder de noemer “bestseller”, dan denk ik dat ik mijn flutjesschrijfsels ook wel mag publiceren als ebook.”
 18. Ofwel Amsterdam ofwel Londen nog eens bezoeken. Ofwel allebei. Ook een optie. Twee van mijn favoriete Europese steden. In de ene heb ik bijna zes maanden van mijn leven doorgebracht, in de andere voel ik mij best wel thuis. Allebei ben ik ze nog lang niet beu gezien. Het is altijd leuk om terug te gaan naar die steden, om oude favoriete plekjes terug op te zoeken en nieuwe plekjes te ontdekken.
 19. Engraving art maken. Vroeger staken er altijd twee zaken mijn ogen uit bij de knutselpakketten in de speelgoedwinkel: schilderen op nummer en van die etspakketten. Daarbij moest je een zwart laagje verf wegkrassen en zo een tekening vormen. Schilderen op nummer heb ik verschillende keren gedaan, maar zo etsen… Nooit. Tijd om daar eens wat verandering in te brengen. Stiekem ligt er hier al een pakket klaar sinds vorige week zaterdag toen ik ze zag hangen in de speelgoedwinkel. Het moest gewoon mee.
 20. Experimenteren met plakkaatverf. Dat spreekt voor zich. Laten we zeggen dat ik minstens tien schilderijtjes moet maken met plakkaatverf dit jaar.
 21. Picknicken in het park. Een dekentje, lekker eten en drinken, fijn gezelschap,…
 22. Bubble tea drinken. Bubble tea is iets waarover ik al jaren lees op het internet en ik heb het nog nooit geprobeerd. Sinds kort is er klein eethuisje vlakbij het station van Leuven waar je Bubble tea kan kopen. Ik passeer er iedere dag, maar heb het nog altijd niet geprobeerd.
 23. Pad thai leren maken. Echte zoals bij “den Thai”. Boy oh boy. Pad thai. Ik kan mij daar ziek aan eten.
 24. Eén vlog (u weet wel, een videoblog) maken. Ik heb heel lang geleden wel een keertje met videoblogjes geëxperimenteerd, maar tijden veranderen. Dus… Eens zien wat dat zou geven. Ik vermoed dat dit puntje er tussen is geglipt dankzij mijn YouTube verslaving van de afgelopen weken, maar langs de andere kant is het soms wel makkelijker om aan de hand van bewegende beelden iets te laten zien of uit te leggen.
 25. Leren hoe je een winged eye maakt. Eyeliner blijft een van de grote mysteries des levens voor mij, maar ik vind winged eyes zo mooi. Ik vermoed dat ik er niet mee sta, maar het is het proberen waard, toch?
 26. En als we dan toch bezig zijn over make-up: een workshop make-up volgen zodat ik toch op z’n minst toch ongeveer weet wat wat is en geen schrik meer heb om mijn ogen uit te steken met een mascaraborsteltje.
 27. Naar Planckendael gaan en tussen de pinguïns lopen. Omdat het kan. Ze stinken naar het schijnt, maar dat gaat mij nu echt niet tegenhouden. Pinguins!
 28. *Persoonlijk* Ha! Nu bent ge nieuwsgierig hé? Een tip: nee, het heeft niets met voortplanten te maken, nee. Als ik deze afvink, dan krijgt u er waarschijnlijk wel meer over te horen.
 29. *mompel* Theoretisch rijbewijs *mompel*
 30. Een feestje geven voor mijn 30ste verjaardag. Here’s the deal: als je op 19 juli verjaart, putteke zomer zoals ze zeggen, dan leer je al snel dat je geen verjaardagsfeestjes moet doen, aangezien iedereen en z’n moeder op vakantie is. Ik steek het allemaal op de nabijheid van de nationale feestdag. Of uw petekindje die de dag erop verjaart dan een verjaardagsfeestje geeft en je daar uiteraard aanwezig moet zijn. Maar ik wil een feestje voor mijn 30ste verjaardag. Met taart en ijscrème en non-alcoholische cocktails en toffe mensen en kadootjes. Nah. Als u zichzelf een tof mens acht en ik ken u, hou je dan alvast 19 juli 2015 vrij? Dank u wel.

Goed. Ik weet weer wat doen de komende twaalf maanden. Dat is duidelijk. Net zoals afgelopen jaar mogen jullie elke maand een update verwachten rond de 18de van iedere maand. Dit bericht telt 1965 woorden. Mijn eerste longread van het jaar is binnen. Kachiing! 😀

You Might Also Like

 • Ellen

  Proficiat met je verjaardag én met je ambitieuze lijst!
  Enkele tips:
  2. ken je freecycle leuven al op facebook? https://www.facebook.com/groups/604008203003868/ gaat misschien nog iets vlotter dan!
  21. http://picknickinhetparkleuven.wordpress.com/programma/ je mag verkleed komen moest je willen en je krijgt een gratis dekentje en koffiekoek als je op voorhand inschrijft!
  Succces ermee!

 • nina || happy acorn

  ah, wat een toffe lijst (: succes ermee!

 • An

  Super toffe lijst, ik zou er zelf ook veel uit willen doen! Veel succes ermee!

 • Kathleen

  @Ellen: yup! Ik ben al een tijdje lid van de freecycle groep op Facebook. En bedankt voor de picknick tip. Dat ziet er leuk uit! 😀

 • fiekefatjerietjes

  Superleuke lijst! Haalbaar, maar tegelijk ook uitdagend!
  (Doet me eraan denken dat ik dringend die van mij eens terug onder handen moet nemen…)
  Ik kan je wel helpen met nummerken 6, 9, 10 en 13 :-).
  Succes met de lijst!

 • Kelly

  Oeh oeh oeh, ik wil wel meedoen met 6 en 13! Proeven van 9 en 10 zie ik ook wel zitten. En 14 heb ik de afgelopen twee – drie jaar (meestal onbewust, maar soms ook bewust) gedaan en ik vind mijn leven er alleen maar plezanter op geworden. Doen dus, ge hebt toch niets te verliezen?

  Ik ben ook benieuwd naar 24. Ik denk daar al lang over en heb al dingetjes gefilmd, maar nog niets online gezwierd. Veel te veel twijfels en schrik voor eventuele negatieve reacties, denk ik.

  Algemene noot: Je lijstje inspireert me alweer. Merci dus!

 • appelstien

  Leuke lijst! Ik ben ook aan’t nadenken over een lijst (of meer dan één). Ik denk dat ik nog zeker tot mijn verjaardag nodig heb om er eentje te maken (nog 5 maanden tijd)… Ah, en nog een gelukkige!

 • Nike

  Oooh, gelukkige verjaardag!

 • Laura

  Wat een ontzettend toffe blog heb jij zeg! Er staan leuke dingen op je lijst, heel veel succes daarmee. En wauw, IJsland, dat lijkt me gaaf!

 • olga

  Hier alvast een video voor puntje 25: https://www.youtube.com/watch?v=foF-TRqhPd0
  Esiebutton is mijn guilty pleasure beauty miepje. Ze is grappig, woont in Londen en haar vlogchannel is uitermate verslavend. Bekentenis! O en de stift eyeliner van Hema is fijn 🙂

 • Literasa

  Een beetje laat, maar toch nog een gelukkige verjaardag! Veel succes met jouw nieuwe lijst! Ik ben benieuwd naar dat e-book 😉 als je het voor een paar euro’s te koop aanbiedt op je blog, heb je meteen ook wat centjes verdiend. Twee vliegen in 1 klap!

 • Margot

  Jaaaa!! een verbeelding blog-meeting, dat is een leuk plan!

 • Wapiti

  Je dertigste verjaardag staat op onze kalender genoteerd! Kan ik al een passend cadeautje bedenken en voorbereiden. Beloofd!
  Je lijstje ziet er trouwens indrukwekkend uit. En wat nr. 15 betreft, daar zou ik me maar niet te veel zorgen over maken. Komt zeker goed.

 • trijnewijn

  Zo’n leuke lijst! Ik wil gerust mee toerist spelen in Gent en je zo helpen met puntje 13. O, of mijn kindjes bij manlief laten en die pinguins gaan bestuderen (ja, ze stinken een beetje, maar hey, het zijn wel pinguins hé!)

 • Stephanie

  Leuke lijst! Ik ben benieuwd naar bepaalde doelen & hoop over sommigen hier mee te kunnen lezen. In ieder geval: veel succes!

 • Lobke

  Ik ken u nog niet lang, maar ik vind u nu al keitof! En ik kom graag naar je verjaardagsfeestje volgend jaar om u dan keihard te horen vertellen over wat je zoal hebt gedaan van dit lijstje! Succes! Als ik met iets kan helpen 😉

 • Sas

  Wat een (hoop) leuke doelen! Succes ermee 🙂

 • Jazz

  Hé, je zou eens een Verbeelding-fandag moeten doen, dan stippen we samen een handvol items van je lijstje. Doen we een workshop taart/velvet cupcakes bakken? En dan samen bubble tea drinken met je nieuwe vrienden in het park, waar we dan direct een picknick van kunnen maken hé… daar pak je dan ook direct 12, 13 én 14 mee aan hé :p

 • Josie

  Ik ken het gevoel van punt 7. Ik heb stapels magazines die liggen te wachten op mij. En als je op zoek bent naar taartinspiratie: citroentaart is overheerlijk en makkelijk zelf te maken (inclusief het deeg!).
  Bubble tea kan je ook eens proberen in A’pen bij Jili (http://ilovejili.com/), kan je zelf wat smaken combineren. Maar inderdaad een must om eens gedronken te hebben.
  Belangrijkste punt: ik wil dolgraag op de lijst komen te staan van mensen die je eens mogen ontmoeten! 🙂
  Oh en ik hoop ook heel erg hard dat je punt 28 snel volbrengt, want ik ben echt wel heel erg erg erg nieuwsgierig – misschien kunnen we het hier uitgebreider over hebben tijdens een persoonlijke babbel! *wink wink*

 • Eline

  Gelukkige verjaardag! Zalige lijst ook!
  Puntje 7 is heel herkenbaar, stapels Flow magazines slingeren hier rond. 14 & 15 zijn ook heel herkenbaar, moest je daarvoor een oplossing vinden dan kunt ge volgens mij een bestseller schrijven. 😀
  Over nummer 4 heb ik de laatste dagen wat artikels zien verschijnen (oa dit http://decor8blog.com/2014/07/18/can-full-time-bloggers-live-off-of-rainbows-hugs/) en ik denk dat er veel manieren zijn om geld te verdienen met een blog zonder een sellout te zijn 🙂

 • Magali

  Wat een leuke lijst, ik kan mezelf er helemaal in herkennen 🙂 Ik zie je regelmatig passeren in Leuven, soms al eens met Kir(-sten, die by the way een oud chiroleidster van me is, maar ik durf jou/jullie nooit aanspreken…Verlegen dus! Die red velvet cupcakes, dat is me ook nog niet gelukt, ondanks de vele pogingen. Ik denk dat ik eens moet proberen met authentiek Britse ingrediënten, wie weet. Wijnsteenzuur bvb daar hebben ze hier in België schrik van. Vraag maar na bij de apotheek. 😉

 • Els

  Mooie lijst. 14 mag je volgens mij nu al schrappen. Online geef je helemaal niet de indruk verlegen of introvert te zijn. En puntje 30: gewoon doen. Als je het op voorhand laat weten, dan zijn er zeker wel mensen die de datum vrijhouden. En zij die dat niet doen, ja, pech, daar kan je geen feestje voor laten. Geniet maar van je volle 29ste levensjaar !

 • lielebeesje

  Nog een gelukkige verjaardag enne … ik val hier in herhaling, maar: toffe lijst! Die blogmeeting zie ik helemaal zitten (en ik woon niet te ver weg). Ik wil ook wel eens red velvet-cupcakes maken en de lekkerste ice tea dronk ik ooit eens in Antwerpen in een brasserie dichtbij het Fotomuseum: een huisrecept, het was een ice tea met van die mooie laagjes: een zelfgemaakte siroop van rode vruchten, versgeperst fruitsap en verse muntthee. Heerlijk!

 • Elke

  Ik wil je gerust wel helpen met Gent bezoeken, Plankendael bezoeken, picknicken in het park,… En dan heb je meteen weer een lezeres (niet-blogster) ontmoet!

 • T.

  Als je nog extra hulp nodig hebt, ik wil altijd helpen met: 10, voor als je pre-bak onderzoek nodig hebt, hier in Brugge is een bakkerij met super lekkere RVC – 22, bubbel tea is zo grappig om te drinken, ik heb ooit zelf van die extreem dikke rietjes besteld om mijn eigen bubbel tea te kunnen drinken, doet er mij aan denken dat ik dringend ns nieuwe bubbels moet kopen en terug wat BT maken -26, make up is als schilderen :D.

 • Bart

  Man man man, ik denk dat ik het jaar voor mijn dertigste verjaardag vooral bezig geweest ben met: “geef mij een lening verdomme”, “wat is nu de goedkoopste energieleverancier”, “HOEVEEL kost muurverf voor een gans huis”,… dus minder creatief dan dit alleszinds.

  Soit, aangezien ik in Gent woon wil ik wel helpen bij 6 en 13. (En ik woon op 5 min wandelen van een park, dus 21 kan er desnoods ook wel bij 🙂 )

 • Pinguïns | trijnewijn

  […] door Kathleen haar verlanglijstje besefte ik dat ik er al te lang gene meer gezien had. Leve de beekse bergen […]

 • Pin It on Pinterest