Gemaakt

PicMonkey: basis fotobewerking voor je blog

Om eerlijk te zijn, ik haal praktisch iedere foto die ik hier plaats even door Photoshop, al is het maar om ze gewoon even bij te snijden. Eens je je foto’s begint te bewerken en je ziet het verschil tussen wat er rechtstreeks uit je camera komt en wat je er nog mee kan doen, dan ga je nooit meer terug. Natuurlijk is het niet evident om zo maar eventjes Photoshop aan te kopen, maar er zijn gelukkig eenvoudige alternatieven zoals PicMonkey.

Het grote voordeel aan PicMonkey is dat de gebruiksvriendelijkheid zo geweldig is. Het hele concept is behoorlijk Dummy-proof, maar het is altijd handig om een beetje te weten waar je mee bezig bent. Ik probeer jullie wat tips te geven in dit blogbericht en gebruik daarbij de onderstaande foto van de plaatselijke bibliotheek als voorbeeld. Het is een foto die ik met mijn klein, compact cameraatje nam en die duidelijk wel wat verbetering kan gebruiken. De foto is bijvoorbeeld heel gelig en niet zo heel erg scherp.

PicMonkey: basis foto bewerking

Om te beginnen moet je uiteraard eerst naar PicMonkey.com surfen. Helemaal bovenaan zie je een menu met iconen: Edit, Touch Up, Design en Collage. Voor een fotobewerking kies je voor Edit. Als je over het menu item gaat met je muis, zal er een donkergrijze balk verschijnen met meerdere opties. Zo kan je een foto uploaden vanaf je computer of je kan een foto bewerken vanop Facebook of Flickr. Aan jou de keuze. Ik bewerk een foto die op mijn computer sta en browse dus even naar het bestand in kwestie.

Je foto opent nu in het PicMonkey werkblad. Aan de linkerkant zie je verschillende opties. Helemaal bovenaan zie je de knop Auto Adjust. Als je hier op klikt zou je foto in één keer helemaal in orde moeten zijn, maar dat zijn natuurlijk fabeltjes. Iedere foto is anders, dus bij iedere foto moet je een beetje anders te werk gaan, vind ik zelf. Dus negeer die grote Auto Adjust maar eventjes.

PicMonkey: basis fotobewerking

Onder Auto Adjust zie je een knop Crop. Crop wil eigenlijk niet meer zeggen dan “bijsnijden”. Het zou zijn alsof je een echte foto te lijf gaat met een schaar. Je behoudt alleen de foto die je hebt uitgeknipt en de overtollige stukjes, die belanden in de vuilbak. Door de crop-tool kan je bijvoorbeeld van een rechthoekige foto een vierkante foto maken of een langwerpige foto. Er zitten een paar standaard afmetingen in de dropdown onder andere een vierkant en ook een avatar. Als je een van deze afmetingen kiest, dan zal je zien dat er op je foto een raster of een “grid” verschijnt. Als je “square” kiest, wordt dit grid een vierkant. Je kan schuiven met dit grid zodat je het deel van de foto dat jij wilt behouden kan uitknippen. Klik op Apply als je blij bent met je uitsnede en die zo wil behouden.

Tip: Als je een bewerking wil bewaren, klik dan op Apply. Vergeet je op Apply te klikken voor je verder gaat naar een volgende bewerking, dan zal PicMonkey altijd even vragen of je de bewerking wil toepassen (Apply) of wil laten vallen (Discard). Best wel interessant voor de vergeetachtigen onder ons. Waaronder ikzelf ook. Ahum.

Canvas color mag je bij fotobewerking gewoon negeren. Dit vult je bestand met één kleur bijvoorbeeld wit. Handig als je vanaf nul wil beginnen met het opbouwen van bijvoorbeeld een blogheader of iets dergelijks, ietsje minder handig voor foto’s.

Rotate spreekt ook voor zich. Hierbij kan je je foto draaien. Als je bijvoorbeeld een foto liggend hebt genomen, die je eigenlijk staand wil hebben, dan kan je dat hier aanpassen. Je kan hierbij ook je foto horizontaal of verticaal spiegelen, moest je hier nood aan hebben. Bij mijn voorbeeldfoto is dat niet echt handig, want dan zou alle tekst op de ruggen van de boeken onleesbaar zijn. Oeps. Er is ook een straighten functie met een schuifbalk. Als je aan die schuifbalk trekt, zal je merken dat de foto lichtjes kantelt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een prachtige foto hebt genomen van onze schone Belgische kust waarbij de horizonlijn niet helemaal recht is. Door een beetje met die schuifbalk te schuiven, kan je de foto zo bijwerken dat de horizon wel recht komt te staan. De voile trukken van de foor!

PicMonkey: basis fotobewerking

Exposure (zie afbeelding hierboven) is alles wat te maken heeft met de belichting van je foto. De algemene regel is: een onderbelichte foto kan je met wat geluk nog redden (tenzij hij helemaal zwart is natuurlijk), een overbelichte foto daar moet je je tijd niet insteken want dat is verloren moeite. Brightness heeft uiteraard te maken met de lichtheid van je foto. Ik heb het wel op lekker lichte foto’s, dus ik schuif dat balkje meestal wel wat naar rechts. Als je het naar links schuift, wordt je foto donkerder. De schuifbalken Highlights en Shadows zijn eigenlijk ook wel tof. Met de schuifbalk Highlights kan je alle lichte stukken in je foto lichter maken als je naar rechts schuift. Met de schuifbalk Shadows kan je je schaduwen donkerder maken als je de schuifbalk naar rechts schuift. Hierdoor kan je het verschil tussen donker en licht op je foto wat duidelijker maken. Met het Contrast schuifbalken ga je de contrasten vergroten. De witte vlakken gaan witter en feller worden, de zwarte vlakken gaan zwarter en donkerder worden. Bij zwart wit foto’s is het heel belangrijk om behoorlijk wat me je contrast te speken zodat het geen grijze massa wordt.

Tip: prutsen, prutsen, prutsen en nog eens prutsen. Ik kan het hier wel even uitleggen, maar je gaat zoveel meer leren als je een paar foto’s opent en je er mee prutst. Al prutsend leert men!

PicMonkey: basis fotobewerking

Colors is bijvoorbeeld voor deze foto heel interessant omdat die zo gelig is. Als ik hierbij op Auto Adjust klik, dan krijg ik meteen een heel ander beeld met kleuren die een pak realistischer lijken. Bye bye gelige waas. Onder de Auto Adjust knop zie je een Neutral Picker knop. Als je bijvoorbeeld in je foto een groot wit vlak hebt, dan kan je hiermee aanduiden dat dat wit is en dan gaat PicMonkey aan de hand van die kleur de andere kleuren recht trekken. Onder de Neutral Picker knop zie je nog twee schuifbalken. De eerste is Saturation en die heeft uiteraard te maken met de saturatie van je kleuren. Schuif je hem helemaal naar links dan krijg je een zwart wit foto. Schuif je hem helemaal naar rechts dan gaan uw ogen waarschijnlijk pijn doen van de belachelijk harde kleuren. Twee uitersten dus. Je kan er zeker meer spelen als je de kleuren in je foto wat meer pit wil geven. De temperatuurschuifbalk heeft te maken met koude en warme kleuren. Als je de schuifbalk helemaal naar links schuift, dan zal je merken dat je foto blauw (koud) wordt. Schuif je de balk helemaal naar rechts, dan wordt hij helemaal geel (warm). Omdat Saturation en Temperature soms moeilijk zijn om zelf in te schatten is de Auto Adjust functie dus handig. Daarna kan je nog altijd even prutsen met de schuifbalken.

Sharpen is een beetje een gevaarlijke omdat je snel een raar effect kan krijgen. Sowieso is het bijna onmogelijk om een onscherpe foto écht scherp te krijgen. Daarvoor had je dan maar een scherpe foto moeten nemen om te beginnen. Punt. Wat ik bijvoorbeeld wel altijd doe met mijn foto’s is er een Unsharp Mask op loslaten. Dat geeft de indruk dat de foto een beetje scherper is en maakt de foto net iets… ik weet niet… professioneler ogend? Ik merk dit vooral bij de foto’s die uit mijn compact camera komen of de foto’s die ik maak met mijn slimme telefoon. Die zijn scherp, maar er zit toch altijd zo’n flou randje rond. Een spiegelreflex gaat dit minder hebben. Met de schuifbalken er boven kan je nog wat prutsen als je vindt dat de foto toch niet helemaal scherp genoeg is, maar eigenlijk raad ik dat niet echt aan. Zoals ik zei, het is gevaarlijk en je bekomt snel een raar effect met oplichtende pixels en dat wil je niet in je foto. Nope.

PicMonkey: basis fotobewerking

Resize (herschalen) zou voor mijn part helemaal bovenaan deze lijst knoppen mogen staan, want daarmee begin ik altijd. Zet alsjeblieft nooit een foto van 3000px breed op je website. Je kan die misschien laten verkleinen door je blogsoftware, maar die gigantische foto’s worden een pak trager ingeladen dan kleinere foto’s. Een hele blog vol van die gigantische foto’s maakt je site gewoon traag en dat is nooit leuk. Ik verklein mijn foto’s voor op mijn blog meestal naar 700px breed en laat de hoogte gewoon volgen. Dit doe je door het vinkje naast “Keep proportions” aan te vinden. (Note: ik was vergeten hiervan een screenshot te nemen, je ziet dus eigenlijk al mijn finaal resultaat en dat terwijl er eigenlijk nog een stap is. Oeps.)

PicMonkey: basis fotobewerking

Als je in de zijbalk kijkt, dan zal je merken dat er we de hele tijd werkten onder het eerste icoontje. Vraag me niet wat dat exact moet voorstellen, maar dus… ja. Het eerste icoontje. Daaronder zitten je basistools. De goodies zitten bij alle andere volgende icoontjes. Onder het tweede icoontje (dat van de toverstaf) zitten bijvoorbeeld een hele hoop effectjes. Zo kan je je foto verder bewerken alsof het een instagramfoto was. Ik liet op mijn eigen foto nog een blauw Cross Process effect los en dit maakte heel mijn foto uiteindelijk.

Tip: Sommige effecten hebben een klein kroon-icoontje in de linkerbenedenhoek afgebeeld. Dit wil zeggen dat je ze in de gratis versie niet kan gebruiken, maar wel in de Royale versie. Hiervoor betaal je $4,99 per maand. Leuk, maar volgens mij kan je al genoeg doen met de basis versie.

PicMonkey: basis fotobewerking

Om je resultaat op te slaan, klik je bovenaan op Save en vervolgens kom je uit op een nieuw scherm. Hier kan je je aangepaste bestand een nieuwe naam geven. Test.jpg bijvoorbeeld. Heerlijk orgineel. En je kan hier ook de kwaliteit van je foto kiezen. De Roger zorgt bijvoorbeeld voor een kleine bestandsgrootte (die foto’s zullen sneller laden op je blog), maar je gaat er waarschijnlijk sneller pixels op zien en dat willen we niet. Sean zorgt dan weer voor de fijnste kwaliteit van foto’s, maar je bestandsgrootte wordt een pak groter (bijna drie keer zo groot als Roger). Als je je foto verkleint hebt bij Resize, gaat de bestandsgrootte best wel meevallen. Als je niet zeker bent, dan kies je gewoon de guldenmiddenweg Pierce, want daarmee kan je niets fout doen. Klik op de groene “Save to my computer” knop en klaar is Kees! Done! Je kan je foto nu gebruiken in je blogbericht.

En mijn uiteindelijke foto zien jullie helemaal bovenaan dit blogbericht (en zal een deze dagen nog eens verschijnen 😉 ). Een pak beter, me dunkt. Zo zie je maar dat je geen gigantisch dure fotobewerkingsprogramma’s nodig hebt om wat aan basis fotobewerking te doen. En je hoeft er al helemaal geen genie voor te zijn. Ha!

You Might Also Like

 • Annelies DH

  Ik was fan van PickMonkey totdat er heel wat betalend werd. Wanneer ik geen zin heb ik Photoshop of Lightroom, gebruik ik nu toch liever Pixlr Express (http://pixlr.com/), zowel voor de effectjes als collages. Voorlopig nog helemaal gratis en ook erg veel mogelijkheden.

 • Karlijn

  Oh dit is fijn om te lezen. Dankjewel! Ik ben zo slecht met dit soort dingen. Is dit ook een goede site om collages te maken?

 • Kathleen

  @Karlijn Je kan op PicMonkey inderdaad ook collages maken. Daarvoor klik je bovenaan op de homepage van PicMonkey zelf op “Collage” en de rest wijst zichzelf wel uit, vermoed ik. 😉

 • Laura

  Handig geschreven! Super uitgebreid ook 🙂 Ik ben heel goed met photoshop (ik was een soort van pro-retoucher in een verloren tijd), maar ik vind het programma te duur, dus nu gebruik ik open source(GIMP) en inderdaad Picmonkey!

 • Els

  Super tip. Ik gebruik af en toe ook Gimp, maar als je Photoshop gewoon bent van vroeger, dan is dat soms toch frustrerend. Ik ga jouw tip zeker ook eens uitproberen.

 • lielebeesje

  Leuk om te lezen dat ik goed bezig ben, want ik doe het bijna helemaal hetzelfde. 😉 Alleen doe ik, sinds ik geen Photoshop meer heb, veel van de ‘verbeteringswerken’ in Windows Live Photo Gallery (stond standaard op onze laptop) en gebruik ik Picmonkey vooral voor de kadertjes en de tekst.
  Ik ben benieuwd naar de volgende tutorials!

 • Sas

  Ja ik gebruik deze ook 🙂

 • Pin It on Pinterest