Gebeurd

BookTube!

Ik ben geobsedeerd door YouTube momenteel en dan vooral door BookTube. Miljaar. Uren en uren en uren aan een stuk kan ik naar boekrecensies, bookhauls en andere filmpjes over boeken kijken. Ik vermoed dat de gemiddelde leeftijd van BookTubers zoiets van een achttien, negentien is waardoor er dus ontzettend veel gesproken wordt over Young Adult boeken, maar ik kan Young Adult nog altijd appreciëren, dus mij hoor je niet klagen. 

Het leuke aan het hele BookTube verhaal is dat die mensen zot zijn van boeken en daar kan ik mij helemaal in vinden, want ik ben ook helemaal zot van boeken (moest het jullie nog niet zijn opgevallen). Sommige BookTubers zijn behoorlijk hyper, andere zijn wat rustiger en classy, maar nog steeds enthousiast. En door elk van hen ontdek ik iedere keer opnieuw nieuwe boeken. Sinds ik ben beginnen kijken naar BookTube een kleine maand geleden, heb ik ongeveer vijftig nieuwe boeken aan mijn te-lezen-lijst toegevoegd. Oeps. VIJFTIG. Beïnvloedbaar. Ik. Ja.

Soit. Ik stel jullie graag voor aan mijn vijf favoriete BookTubers. Waarschijnlijk ben ik nog lang niet alle BookTubers tegengekomen. Ik doe mijn best om regelmatig eens rond te klikken in de suggesties, maar deze vijf, daarvan heb ik al behoorlijk wat filmpjes van gekeken.

Peruseproject
Ik denk dat Peruseproject één van de eerste BookTubers was die ik tegenkwam of het is alleszins door haar dat ik helemaal fan werd van BookTube. Ik vind haar enthousiasme aanstekelijk en haar manier van “presenteren” met vreemde gezichten vrijwel hilarisch.

BooksandQuills
Sanne van BooksandQuills is een Nederlandse die in Londen woont. Hoe tof is dat wel niet? Ze heeft een vrij gevarieerde smaak die gaat van klassiekers tot dystopian young adult en alles daar tussen in. Dat spreekt mij zo ontzettend aan in haar filmpjes. En ik wil haar Jane Austen collectie. Zo’n mooie covers (rond 2:40).

SaidTheStory
Ik denk dat ik me het hardst herken in deze BookTuber. Ze is al wat ouder, werkt als journaliste en is ook wat minder hyper dan de gemiddelde BookTuber. Haar smaak van boeken komt ook vrij goed overeen met die van mij. Af en toe duikt er ook al eens een graphic novel of twee op in haar filmpjes.

Ariel Bissett
Ariel doet me een beetje denken aan mijn hyperkinetische ik. Vroeger had ik behoorlijk hypere momenten, maar intussen ben ik wat ouder, wijzer en kalmer. Of dat hoop ik toch alleszins. Ik vind haar enthousiasme aanstekelijk. Ze is ook het brein achter de booktube-a-thon die vorige week iedereen gek maakte in BookTube land.

Little Book Owl
Roos haar. Australisch accent. Video’s die goed ge-edit zijn. Ja. Sold.

Er zijn een aantal soorten video’s die je vaak ziet terugkomen. Zo maken heel wat BookTubers aan het begin van de maand een TBR (to be read) video waarin ze de boeken laten zien die ze die maand willen lezen. Aan het einde van de maand volgt dan natuurlijk de wrap up, waarin ze vertellen wat ze gelezen hebben en wat ze van die boeken vonden. Regelmatig passeren er ook bookhauls waarin ze laten zien welke boeken ze allemaal hebben gekocht (en sommige van hen kopen véééél boeken) en dan zijn er ook nog de read-a-thons, een soort van lees uitdaging waarbij je bijvoorbeeld zeven boeken op een week moet lezen of een trilogie op een week of iets dergelijks. Af en toe zie je ook een bookshelf tour waar de BookTuber in kwestie z’n verzameling boeken laat zien en een woordje uitleg geeft bij de indeling van zijn boekenkasten. Die video’s zijn vrij lang, maar ik denk dat het wel mijn favoriete video’s zijn, omdat je daardoor het meeste boeken in een keer ontdekt.

En ik word gewoon altijd zo blij van het zien van al die filmpjes. Mensen die blij worden van boeken, daar word ik stiekem zelf ook blij van omdat ik zelf een mens ben die blij wordt van boeken. Yup yup.

Kijken jullie BookTube? Wie zijn jullie favoriete BookTubers? Wat zijn jullie favoriete filmpjes? Of vinden jullie BookTube gewoon een beetje raar?

You Might Also Like

 • Wiete

  Ik heb gewoon een YouTube obsessie in het algemeen.
  Sanne van booksandquills vind ik echt geweldig en ik heb denk ik al haar filmpje gezien ( heel grappig ook om haar accent te horen veranderen 😀 )

  Voor de rest kijk ik sporadisch naar andere booktubers, Regan van Peruse project vind ik ook heel leuk en Priscilla van the readables vind ik ook leuk. Haar stijl is ook wat anders dan de andere booktubers.
  Ze is zelf ook bezig met grafisch ontwerp dus doet vaak dingen rond coverart en ze is nu ook bezigaan een reeks over comics, geloof ik.

 • Kelly

  Wolapola, ik ben bijna jaloers op de energie die ze uitstralen! Toffe madammen precies. Ik wist niet eens dat er zoiets als BookTubers bestonden 🙂

 • Literasa

  Ik kende het fenomeen ‘BookTube’ niet, dus bedankt voor deze post!

 • Nele84

  Cool! Want mijn boek is net uit en ik weet niet goed wat ik nu wil lezen, al staan er nog wel een heel deel op mijn kindle die ik nog niet las…

 • hivernale

  Yup, bekend met BookTube, vooral dan met BooksAndQuills. Het is stiekem een droom om zoiets in het Nederlands te doen op YouTube, maar dan moet ik nog eerst de durf en een videocamera vinden =P

 • Eline

  Nope, ik kende BookTube nog niet, ik kijk dan ook niet veel YouTube filmpjes (vooral omdat ik weinig interessante kanalen ken). ‘k Vind het wel redelijk geweldig om in hun boekenkasten te kunnen neuzen en al die mooie covers te zien. Ik weet al wat ik de rest van de middag ga doen. 🙂

 • Elisse

  Ik ben ook al een tijdje verslaafd aan BookTube (en YouTube in het algemeen) en Sanne en Little Book Owl volg ik ook! Gek zeg, dat je dat nog maar een tijdje geleden ontdekt hebt, ik dacht dat jij BookTube al veel langer kende en volgde, hihi.

 • Pin It on Pinterest