Gelezen

The Duff

The DuffOp BookTube zag ik The Duff heel vaak op boekenrekken in de achtergrond staan. Het boek zelf heeft een vrij opvallende rug met een gele achtergrond en DUFF in felroze letters. Daarom waarschijnlijk dat het mij steeds opviel. Aangezien het woord Duff mij niet veel zei, zocht ik het boek op en kwam ik uit bij een relatief dun Young Adult boek.

Wanneer Bianca op een avond aan de bar in het jeugdhuis zit, komt haar aartsvijand Wesley bij haar zitten. Hij noemt haar opeens DUFF wat staat voor Designated Ugly Fat Friend. Bianca’s twee beste vriendinnen zijn lange, slanke, ranke blondinnes met de juiste rondingen op de juiste plaatsen. Bianca zelf is meer een grijze muis. Door die uitspraak kan ze Wesley nog minder uitstaan. Maar dan blijkt dat haar ouders gaan scheiden. Haar moeder laat hen in de steek en Bianca blijft achter met haar vader die in een ver verleden alcoholist was. Wanneer hij terug naar de fles begint te grijpen, zoekt Bianca een uitweg. Ze wil weg van haar problemen en die uitweg vindt ze bij haar aartsvijand Wesley.

Eigenlijk vond ik het best een leuk boek, maar tegelijk had ik er ook een serieus probleem mee. De personages zijn leuk uitgewerkt. Bianca, het hoofdpersonage groeit behoorlijk wat tijdens het verloop van het boek en de vonken tussen Bianca en Wesley springen van de pagina’s. Ik kon me ergens wel vinden in Bianca, omdat ze het buitenbeentje is in haar groepje vrienden en ik ben ook vaak het buitenbeentje geweest. Haar hele cynische manier van schrijven was ook zeer herkenbaar, want ik ben door hele cynische periodes gegaan en moet nog altijd af en toe oppassen met cynisme. Oeps. Qua herkenbaarheid in het hoofdpersonage scoorde dit boek wel bij mij. Op zich heb ik het boek graag gelezen en was het behoorlijk snel uit omdat het vlot leest en nog geen driehonderd pagina’s telt.

Het grote probleem zat hem een beetje bij het feit dat Bianca wegloopt van haar problemen door… zomaar… opeens… uit het niets… seks te hebben met Wesley (spoiler, sorry). Goed, als Bianca had besloten om, ik weet niet, yoga te beginnen doen of zo, dan was het boek een pak minder interessant. Maar dit is een boek voor tieners en dit boek zegt min of meer “ga als je je problemen wilt vergeten even seksen met de eerste de beste kerel die je eigenlijk heeft beledigd in je gezicht en oh ja, je houdt er waarschijnlijk ook een vriendje aan over,”. Foute boel. Foute, foute, foute boel. Dat is niet de boodschap die je wil overbrengen aan tieners. Nope. Dus daarmee had ik wel een probleem. Ja. Bianca snapt wel dat wat ze doet niet meteen de juiste oplossing is, maar ze doet het wel. Twee keer nadenken en een beetje integriteit kan écht geen kwaad.

Soit. Misschien word ik gewoon oud en ben ik niet meer mee met de jeugd van tegenwoordig? Waar heb ik mijn vals gebit gelaten?

Voor zover ik weet is dit boek nog niet uitgegeven in het Nederlands, maar je kan het boek in het Engels bemachtigen via Bol.

Winnaar Winactie Ready Player One: random.org koos nummertje twee en dat is Ilse! Vermoedelijk wordt het boek daar op nummertje vierenveertig doorgegeven aan de oudste zoon die helemaal weg is van Minecraft en dat is inderdaad een beetje een wereld zoals OASIS.

You Might Also Like

  • Ilse

    Ik begin al met het verzinnen van manieren om zoonlief aan het lezen te krijgen in Ready Player One! Joepie!

  • Pin It on Pinterest