Gegeten

Mediteraanse couscoussalade

Met de temperaturen die de afgelopen weken de pan uit sloegen, grijpen wij hier ten huize Verbeelding spontaan naar een paar favoriete zomerrecepten. De mediteraanse couscoussalade ontstond op basis van een recept dat ik zag ronddwalen op Pinterest, maar uiteraard werd er nog wat aan gesleuteld en wat zaken aan toegevoegd.

Benodigdheden (voor twee à vier personen)
Wij gebruiken niet echt exacte afmetingen voor dit recept. Dus… Je kan best zelf inschatten hoeveel je ongeveer nodig hebt. En als je bijvoorbeeld niet graag olijven of champignons eet, dan kan je die perfect weglaten. Hoera!

 • pijnboompitten
 • een half doosje champignons
 • een courgette (als het echt een grote is, is een halve meestal genoeg)
 • een handvol kerstomaatjes
 • de helft van een blok feta
 • olijfjes zonder pit
 • provencaalse of italiaanse kruiden
 • een grillpan

Werkwijze

 • Begin alvast met het klaarmaken van de couscous. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Couscous is zo makkelijk om te maken. Echt. Doe de couscous best in een grote kom. In deze kom ga je later ook de rest van de salade maken, dus zorg dat de kom echt groot genoeg is.
 • Snij de courgette en champignons in schijfjes. Halveer de kersttomaatjes en de olijfjes.
 • Snij ook alvast de helft van een standaard blok feta in blokjes. Als je olijfjes koopt die gekruid zijn op de één of andere manier, roffel de feta dan nog even door het doosje van de olijfjes. Extra smaak. En dat was het voorbereidende werk. Hoera!
 • In een grillpan rooster je eerst en vooral de pijnboompitten tot die lekker goudbruin zijn. Als ze klaar zijn, zet je ze even opzij in een potje.
 • Daarna grill je de groenten. Begin met de courgette, daarna de champignons en voeg pas als de courgette en de champignons al vrij goed gebakken zijn, de tomaten toe. Die hebben ietsje minder nodig.
 • Bestrooi de groente terwijl ze aan het bakken zijn rijkelijk met provencaalse of italiaanse kruiden. Omnomnom.
 • Als de groentjes klaar zijn, kap je die bij in de kom van de couscous (zorg wel dat je eerst de couscous hebt los gemaakt met een vork) en meng alles alvast eens door elkaar.
 • Kap er de feta, de olijfjes en de pijnboompitten bij, meng alles nog eens goed en klaar is kees.

Wij eten deze salade ofwel zonder vlees er bij ofwel met merguez-worstjes er bij ofwel met een kippenspies. Met de merguez-worstjes er bij kan je je helemaal ergens in een warm, zuiders land wanen. Die combo is hier dan ook tegenwoordig de favoriet. 😉

You Might Also Like

 • Margot

  amai het water loopt mij al in de mond als ik het lees! moet ik zeker eens proberen. Ik ga op mijn beurt jouw recept pinnen, zo komt jouw aangepast recept ook weer terecht in de pinterest-wereld. the circle of life… (of het internet)

 • Literasa

  Hm, ziet er lekker uit! Ik heb het meteen op de menu van deze week gezet ^^

 • Klara

  Een gouden tip uit “Lunch in Paris” van Elizabeth Bard (een aanrader trouwens Kathleen, zowel als lees- als als kookboek!): een dikke geut olijfolie, sap van 1 citroen en sap van 1/2 roze pompelmoes door de couscous… mmmmm! Echt zo’n verschil dat ik het sap van de andere helft direct invries voor de volgende keer dat ik het maak.

 • Klara

  PS, That is, als ge het koud eet weliswaar :o)

 • Sarah

  Ziet er superlekker uit! En die Lunch in Paris moet ik precies al eens verder gaan onderzoeken 😉 Hier zijn we fan van deze couscoussalade: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R442424/marokkaanse-couscous-met-verse-kruiden-en-granaatappel (met een snuifje ras-el-hanout er nog bij voor extra zuiderse smaak) ook met merguez voor de vleeseters in huis en met halloumi voor mezelf. Ook een aanrader, al zeg ik het zelf 😉

 • Bart

  Het receptje van Sarah heb ik ook al geprobeerd en inderdaad zeer lekker. En met wat komkommer en avocado erbij heeft het zelfs nog iets extra.

 • Pin It on Pinterest