Gebeurd

3 grafische tips voor tekst op jouw blog

Change of plans! De PicMonkey tutorial zal voor volgende week zijn. Maar in plaats van die tutorial hebben jullie nog steeds een grafische blog te goed van mij. Voor deze tips heb je geen Photoshop of iets dergelijks nodig en ze kunnen zoveel verschil uitmaken!

 1. Gebruik slechts drie lettertypes op je pagina
  Lettertypes zijn leuk! Dat moet je mij niet vertellen. Hoe zotter, hoe liever, maar zoals altijd geldt de gouden regel: less is more. Drie lettertypes is meestal de maximum hoeveelheid lettertypes die je best gebruikt op je pagina. Als je naar de design kijkt van deze pagina, dan zal je zien dat er *tromgeroffel* drie verschillende lettertypes worden gebruikt. Het eerste lettertype is het lettertype van het woord “Verbeelding” in de header. Het tweede lettertype is het lettertype van de berichttitels en de intro’s en het derde lettertype is het lettertype van de doorlopende tekst. Als ik een afbeelding maak bij een blogbericht zoals hierboven, dan hou ik rekening met deze drie lettertypes en laat ik die daar ook in terugkomen. Deze drie en geen andere. Gebruik je er meer dan drie, dan kan het snel een rommeltje worden.
 2. Laat je teksten links uitlijnen
  Dit is een van mijn persoonlijke ergernissen. Ik zie ontzettend veel bloggers die hun tekst centreren en zelf vind ik het verschrikkelijk om gecentreerde tekst te lezen. Stel je eens voor dat je een boek moet lezen waarvan de volledige tekst gecentreerd staat. Ugh! Tekst links uitlijnen is het interessants omdat dit de leesrichting volgt en je ogen gaan heel snel het begin van een nieuwe lijn vinden. Bij een gecentreerde tekst moeten je ogen altijd even zoeken naar waar de nieuwe lijn begint en daardoor leest de tekst minder vlot. Je kan gecentreerde tekst gebruiken om een woordje uitleg bij een foto te plaatsen of als je gedichten schrijft, dan mag je ook naar hartenlust centreren.
 3. Zorg voor genoeg contrast
  Ja, je kan alle mogelijke kleuren van de regenboog gebruiken, maar je bezoekers moeten je teksten ook nog kunnen lezen, natuurlijk. Een fluogele tekst op een knalroze achtergrond doet gewoon pijn aan de ogen en maakt het lezen niet bepaald aangenamer. Het meest aangename om te lezen blijft een donkergrijze of zwarte tekst op een witte of lichte achtergrond. Het is misschien wat saaier dan de fluogele tekst, maar dit gaat de ogen van je bezoeker het minst vermoeien en zorgt voor de beste leeservaring op het scherm. En je wil dat je bezoekers een aangename leeservaring hebben, believe you me, anders komen ze niet terug.

Het lijkt allemaal basic en de meeste bloggers die hun gezond verstand gebruiken, doen het ook goed! Maar toch… Ik heb zelf al regelmatig weg geklikt van een blog omwille van een van de bovenstaande redenen. Hoe graag ik een blog ook wil lezen, dit zijn ontzettende afknappers voor mij. Jikes.

You Might Also Like

 • De Zuster Van

  Aiai, dan moet ik dringend ergens mijn gezond verstand gaan zoeken, want ik zondig tegen twee van de drie regels. Foei, stoute blogger! 😉

 • Nele84

  Ah, wij ergeren ons aan dezelfde dingen! Goeie tips! 🙂

 • Riet

  Boeiend! En ik ben vrij braaf, gelukkig. 😉

 • Charlotte

  Eén van je tips is tekst links uitlijnen, maar ik had altijd gelezen dat je je tekst het best laat uitvullen (of in css is dit justify). Is dit dan niet goed?

 • Kathleen

  @Charlotte: justified tekst kan en is zeker minder erg dan gecentreerde tekst ;). Maar ik zou het toch ook niet meteen aanraden. Het is iets wat je heel veel ziet in bijvoorbeeld kranten en tijdschriften, maar in kranten en tijdschriften zijn de lengte van de tekstregels veel minder lang dan die op een blog. Als je dan bijvoorbeeld kortere zinnen hebt, dan worden de woorden binnen die zinnen verdeelt over de volledige lengte van je kolom waardoor je grote witte gaten tussen de woorden in je tekst krijgt. Dit is opnieuw niet goed voor de leesbaarheid.

 • Eline

  Deze post is zo weggelopen uit mijn lessen grafisch design! Ik ben daar sinds dit jaar dan ook meer beginnen op letten, hoewel de meeste van die dingen (gecentreerde tekst, weinig contrast) mij vroeger ook wel al stoorden. Nu kan ik ten minste uitleggen waarom!
  ‘k Geloof dat ze bij Webdesign ook zeiden van geen tekst met serif te nemen voor website, omdat het moeilijker zou lezen, maar dus die typografische regels daar zeur ik nog massaal tegen…

 • Charlotte

  Ik heb daar precies geen last van, van die uitgerekte regels… Allé ja, het valt me toch niet direct op. Kan dat aan mijn pc liggen?

 • Pin It on Pinterest