Gemaakt

De naaiplannenplanner

Ik heb al heel lang niets meer genaaid. De naaisels die ik hier de afgelopen tijd liet zijn, werden al enkele maanden geleden in elkaar gestoken. Jawel. Vals spelen voor beginners. Maar het begint terug een beetje te kriebelen om te naaien. Om alles een beetje in goede banen te leiden, want ik ken mezelf, maakte ik een naaiplannenplanner om de naaiplannen in te plannen.

De naaiplannenplanner zelf is een fluo-roze A5 ringmap. Op zich niets speciaal. De inserts voor de map maakte ik zodat ze een beetje aansluiten bij mijn algemene naaiwerkwijze. Zo moet ik altijd even kunnen uitvogelen wat ik moet aanpassen aan het patroon of waar ik problemen mee ga hebben, voor ik aan het echte werk begin. Al die dingen kan ik nu opschrijven onder “Bezint eer ge begint”. Daaronder heb ik twee kolommen gemaakt met een soort van materiaallijst. In de ene lijst kan ik de zaken opsommen die ik in huis heb (want ik heb belachelijk veel in huis) en in de andere lijst kan ik de zaken opschrijven die ik nog moet kopen.

Op de rechterpagina is er plaats voor een lijntekening van hoe het kledingstuk er zal uitzien en er is ook plaats voor een sample van een stukje stof. Ik plakte dat stukje stof vast met washi tape zodat ik, moest ik nog een rits of iets dergelijks nodig hebben, dat stukje stof uit de planner kan halen en kan meenemen naar de winkel. Onderaan deze pagina is er nog een “Volgende stap” kolom omdat ik graag bijhou wat mijn laatste stap was en waar ik de draad terug moet oppikken. Zei ik al dat ik snel dingen vergeet? Dat is dus ook weer zo één van die zaken. Dan is er nog een kolom om notities te maken voor moest ik het project in kwestie nog een keer maken. Dan kan ik opschrijven dat ik de taille bijvoorbeeld nog twee centimeter heb ingenomen of dat ik de zoom drie centimeter korter moest maken voor mijn mini-beentjes.

Laat even je e-mailadres achter en de naaiplannenplanner zal meteen jouw richting worden uitgestuurd.

[chimpy_form forms=”5″]

En natuurlijk mogen jullie deze naaiplannenplanner ook gebruiken. Misschien kan je je draai er mee vinden, misschien is het helemaal niet jouw ding. Wie zal het zeggen? Je weet het pas als je het hebt uitgeprobeerd, natuurlijk. Ik print deze naaiplannenplanner dubbelzijdig af en snij de papieren vervolgens door midden. Mijn naaiplannenplanner zit intussen aardig vol, want naaiplannen maken is altijd leuk. Nu ze nog uitvoeren. Dat is een ander verhaal. Jikes!

Tip: een A5 map kan je bij de meeste papierwarenwinkels vinden. Moest je er toch nergens een vinden, dan kan je de naaiplanner uiteraard ook in een gewone A4 map gebruiken. Ik ben gewoon een grote fan van het A5 formaat. 😉

You Might Also Like

 • Les Mademoiselles

  Dat zou ik wel eens willen gebruiken, maar dan vooral als ‘archief’ voor als ik een gebruik patroon nog eens wil naaien. En o ja: de Cambie van Sewaholic is een superplan, een zaligheid om te dragen! Ben al benieuwd naar jouw versie

 • nobutterfly

  Oh, dat is een leuk idee!

 • Zjizjipke (@Zjizjipke)

  Fan! Na een namiddagje achter de naaimachine dacht ik net nog: nota’s nemen voor projectjes, dat moet ik doen!!! En voila, als dit geen teken is 😉 Mercikes lieve Kathleen!

 • Kelly

  Oh, geniaal! Dank u dank u! Ik heb het direct opgeslagen, want ik denk dat zoiets voor mij ook wel nuttig kan zijn 🙂 En jaaaa, Cambie! Naai dat maar rap, dan zet ik mij er misschien ook eens aan! (al moet ik het patroon nog kopen, stap 1 bij “wat is de volgende stap” dus 😉 )

 • Fo

  Zo tof!!!! Ga ik gebruiken :).

 • Hanne

  Kathleen! Gij kunt precies gedachten lezen!
  Ik was net vandaag een lijst aan het maken met projecten en aan het denken: hm, dat zou toch beter georganiseerd moeten worden.
  Ik zal jouw methode ook eens testen om te zien of die helpt. ‘k Ben benieuwd naar de Cambie in afgewerkte toestand!

 • mieke

  Na jaren complete chaoot in de naaihoek , lijkt mij dit een ideale eerste stap naar iets meer overzicht krijgen . Super dat je dit deelt met ons !
  En meestal ben ik te lui om een reactie te laten , maar bij deze dus gebruik maken van de gelegenheid : fan van je manier van schrijven en kijken naar de dingen … en maken uiteraard 🙂

  Groetjes , Mieke

 • Rita

  …moet ik nu echt zo oud zijn geworden om zoiets handig tegen te komen? Projecten in overvloed, dus ik heb hier al een printje liggen. Handig ook voor het ‘archiveren’.
  Bedankt om dit te delen.

 • Els

  Fantastisch! mijn chaotische zelve kan hier iets mee!

 • Sarah

  Handig! Bedankt! Misschien brengt dit wat overzich in mijn naaiplannen en haalt het mij uit mijn naaidipje. Let’s hope. 🙂 Groetjes,

 • Lobke

  Amai echt super! Hartelijk bedankt hiervoor en ik ga het ook even delen 😉

 • Wapiti

  Jij bent een genie! Zo mooi geordend en met ons gedeeld! Geweldig hard bedankt 😉

 • Elisse

  Amai dit is zo tof en handig! Ik vrees alleen dat mijn lijntekeningen er niet zo mooi gaan uitzien, maar dan kan ik nog altijd een beetje valsspelen natuurlijk. Merci merci merci!

 • Noddy en Larabella

  Hoe geweldig is dit!!!
  Dat is eentje om te gebruiken.

 • Roelline

  Ik vind je naaiplanner helemaal tof, ik denk er veel gebruik van te gaan maken. Ach en de uitvoering… Aan de andere kant is het ook een mooi archief. Kan er nog bijschrijven welk patroon uit welk blad kwam. Super, bedankt.

 • What I’ve learned last week #1 | A New Dress

  […] So many sewing ideas, so little time. You can now plan your sewing projects with this sewing projects planner (Dutch […]

 • CreativEls

  Wow, wat een superidee. En bedankt dat wij mogen delen in deze praktische uitwerking. Ik ga hier zeker gebruik van maken !

 • Lieke // A Bouquet of Buttons

  Heerlijk! Ik ga dit zeker gebruiken 🙂

 • Caroline Delaere

  Handig!!! Die heb ik gedeeld op mijn blog!

 • olga

  Ik heb niet eens een naaimachine, maar ik vind het wel een hele toffe free printable! En ik vind het ook zo tof dat je zulke mooie dingen kan naaien 🙂

 • Abfabulies

  Dat is nu eens precies wat ik nodig heb! Bedankt om dit te delen 🙂

 • Mijn naaiplanner • Dat maak ik zelf!Dat maak ik zelf!

  […] kon je zien dat ik de naaiplanner van ‘verbeelding.org’ ging downloaden en printen in de hoop dat ik op die manier mijn naaiplannen een beetje onder […]

 • Serieus georganiseerd naaien | KelliSews

  […] Om vervolgens compleet te vergeten wat je wou maken, wanneer en met welke stof? Wel no longer!  Hier zag ik de oplossing. Zij heeft hem netjes op A5 in een super mooi mapje, ook handig om mee te nemen […]

 • Anngélique

  via een ander blogje hier geraakt door je naaiplanner en ik vind het een heel leuk idee.Ik heb hem opgelagen en zal hem mss ook afprinten en gebruiken

 • De naaiplanner | Stofjes en Zoetjes

  […] je ook gebruik maken van de naaiplanner, kan je hem hier makkelijk […]

 • Vandeputte majella

  Super zeg!Bedankt om dit te delen!!!

 • daniella

  Dees vindt ik nu eens echt geweldig , ik heb het opgeslagen morgen een paar uitprinten en een mapje maken ,
  Gedaan met de losse briefjes tussen de patronen 😉
  Thanks 😉

 • Lobke

  Wow, dankjewel! Dit zou ik ook wel kunnen gebruiken, heb het dus al gepint 😉

 • ons Erika

  Wat een fantastisch idee! Die ga ik zeker gebruiken!

 • Marleen

  Dit is een simpel maar grandioos ideetje! Bedankt om het te delen!

 • Hoe bind je een boek met washi tapeAbfabulies

  […] blogkalender, die je kan vinden op haar blog Verbeelding. Daarnaast stelde Kathleen ook een handige naaiplanner ter beschikking. Die Kathleen, die beschouw ik zo stilaan al een beetje als mijn personal […]

 • #boostyourpositivity met wat naai-organisatie!

  […] Plannen Op deze website vind je een superhandige tool om je naaiprojectjes te plannen: je kan er aanduiden wat je juist […]

 • Mijn Tas: Alice | Ma vie en vert

  […] last minute nog voeringstof of het patroon moeten aanschaffen, zo’n dingen. Ik heb alvast de naaiplannenplanner van Kathleen afgedrukt, nu nog alle projecten noteren. Aangezien er héél veel projecten op mijn planning […]

 • 6 Sewalutions voor 2016 - A Bouquet of Buttons

  […] wil ook meer mijn naaiwerk structureren/ideeën bijhouden. Ik heb een tijdje de naaiplanner gebruikt, maar ik merk dat ik heel andere dingen noteer in mijn notitieboekje dat ik nu gebruik. […]

 • zelfgemaakt notitieboekje – pin it make it #1 – Lilliepawillie

  […] zocht eigenlijk al een hele tijd een A5 mapje voor de handige naaiplanner die ik op de blog van de Verbeelding vond. Als je op de link klikt, kom je op de blog terecht waar […]

 • Hoe je geld kan verdienen met je blog zonder samen te werken met bedrijven | Tuttefrut

  […] Op mijn persoonlijke blog publiceerde ik een hele poos terug een naaiplannenplanner. Daarin konden creatieve naaisters al hun naaiplannen bijhouden. Die planner bood ik gratis aan en […]

 • Pin It on Pinterest