Gebeurd

PicMonkey: een blogheader maken

Meestal als ik iets grafisch moet maken voor een website, dan doe ik dat in Photoshop. Ik ken mijn weg vrijwel blindelings in dat computerprogramma, maar zoals ik vorige week al schreef: dat programma kost stukken van mensen. Voor iemand die er niet professioneel mee bezig, is het helemaal niet nodig om zo’n investering te doen. Je kan evengoed leuke dingen maken met bijvoorbeeld PicMonkey of een ander alternatief.

Bezint eer ge begint
Voor je begint aan je blogheader is het belangrijk om even na te denken wat je wil overbrengen in dat ene beeld dat altijd bovenaan je blog staat. Het is het eerste wat mensen zien als ze op je blog komen, dus het moet de aandacht weten te trekken. Belangrijk is dat er sowieso de naam van je blog in staat en eventueel een tagline of een korte omschrijving van je blog. Op deze manier weten mensen die op je blog terecht komen waar ze zijn, hoe je blog heet en eventueel ook over wat je blog gaat. Het is zeker ook interessant om even stil te staan bij wat voor look en feel je wil. Wil je met een foto werken of eerder met illustraties? Wil je veel elementen in je header of is je naam en misschien een klein icoontje meer dan genoeg?

Tip: Soms helpt het om eerst even een schets op papier te zetten voor je aan het echte werk begint. Dan weet je ook al op voorhand naar welke elementen je op zoek moet gaan in PicMonkey.

Goed. Genoeg nagedacht? Dan kunnen we aan de slag. Ik ga ter illustratie een blogheader maken voor Verbeelding, maar stiekem hou ik het nog even bij diegene die ik nu heb. Maak u geen zorgen. ūüėČ

Een nieuw document openen
Voor een blogheader moet je een beetje anders beginnen dan voor het bewerken¬†van een foto. Je gaat hiervoor een compleet nieuw document moeten aanmaken. Hiervoor ga¬†je bovenaan de PicMonkey.com homepagina met je muis over de afbeelding van de t¬†en daaronder “design” (niet klikken!). Er zal een donkergrijze balk openschuiven met daarin verschillende opties: een vierkant document, een Facebook cover,… Kies de optie “custom size”.

PicMonkey: een blogheader maken

Als je een Blogger template of een WordPress theme gebruikt waarvan je weet hoe groot de blogheader moet zijn, gebruik dan die afmetingen. Deze afmetingen staan waarschijnlijk ergens in je back-end, in de buurt van je blogheader-afbeelding-upload-knop. Ja. Daar.

PicMonkey: een blogheader maken

Als je niet helemaal zeker bent welke afmetingen je moet gebruiken, dan is een goede gouden middenweg 960px breed op 250px hoog. De breedte is een breedte die op heel wat schermen correct overkomt: verschillende computerschermen en ook op iPad (zowel horizontaal als verticaal). Voor slimme telefoons gaat het uiteraard te groot zijn, maar dat mobile is een heel ander verhaal. Laten we gewoon even beginnen met een blogheader. Dat is al zot genoeg.

Als je je afmetingen hebt ingegeven, klik je gewoon op “make it” en er wordt een nieuw document aangemaakt met jouw afmetingen.

Tip: Voor je begint is het misschien handig om eens door de mogelijke opties te gaan, want er zijn véél figuurtjes en effectjes die je kan toevoegen. Het kan overweldigend zijn. Als je ongeveer weet wat het aanbod is, dan ga je sneller keuzes kunnen maken. Kijk vooral even naar de figuurtjes onder het vlinder-icoontjes links en de lettertypes onder het Tt-icoontje.

Tekst
Ik begin, vreemd genoeg, graag met tekst. Vervolgens kan je rond die tekst illustraties toevoegen. De naam van je blog is uiteindelijk het belangrijkste en de illustraties, effectjes en wat nog niet, zijn leuke bijkomstigheden. Lees voor je begint met enthousiast twintig lettertypes door elkaar te gebruiken eerst nog even¬†dit blogbericht¬†na! ūüėČ

Begin met wat lettertypes uit te proberen in zwart. Je kan de kleur later nog aanpassen. Nu is het belangrijker om even te letten op het lettertype zelf. Past het bij jou en bij jouw blog? Is het leesbaar? Gaat het bij de rest van je blogheader passen? Als je bijvoorbeeld een heel speelse header wil en je kiest voor een heel serieus Serif lettertype (bijvoorbeeld Times New Roman) dan gaat het al wat moeilijker worden om die speelsheid over te brengen via je blogheader. Kies je een of ander bizar zombie lettertype, maar wil je eigenlijk een hele serieuze blog schrijven… sja… Veel succes met dan serieus genomen te worden, Mr. Zombie.

verbeelding-header1

Speel wat met de lettergrootte en de plaatsing van het woord tot je denkt dat je iets hebt. Je kan later nog altijd terugkomen om het aan te passen. Je bent geen tekst in steen aan het kappen, dus als je uiteindelijk niet tevreden bent met het lettertype, kom dan op het einde van je ontwerprondje terug naar deze stap en pruts wat verder.

Soms is het een eenvoudige header met enkel tekstuele elementen meer dan genoeg. Als je tevreden bent met zoals je header er nu uit ziet, dan mag je die zeker gewoon zo gebruiken. Niets mis mee! Ik vond de combinatie hierboven wel mooi en zou het zo zeker durven gebruiken als blogheader.

Tip: Je kan ook lettertypes van op je computer gebruiken door helemaal bovenaan de kolom met lettertypes op de knop “Yours” te klikken. Je kan op heel wat verschillende websites toffe lettertypes downloaden bijvoorbeeld op Dafont¬†en Fontsquirrel.

Figuurtjes toevoegen
De allerbeste figuurtjes binnen PicMonkey zijn uiteraard betalend en daar heb ik zelf tijdens het schrijven van dit bericht behoorlijk hard op gevloekt. Ik wou jullie laten zien dat met een beperkt grafisch programma, je toch iets geweldigs kan maken.

PicMonkey: een blogheader maken

Er zijn gelukkig een hele boel elementen waar je wel wat mee kan doen. Cirkels bijvoorbeeld. Good ol’ cirkels. Ik gebruikte een paar felgekleurde¬†cirkels en zette deze op “multiply”. Hierdoor worden de elementen halfdoorzichtig, waardoor je de cirkels er onder ook ziet liggen. Dat geeft altijd wel een tof effectje. Om een element halfdoorzichtig te maken, klik je op het element in kwestie. In je Overlay kadertje¬†zie je onder “blend mode” een keuzemenu. Als je daar voor “Multiply” kiest, dan wordt je element halfdoorzichtig. Er zijn nog tal van andere opties in dit keuzemenu. Prutsen is dus zeker aan de orde.

Tip:¬†Heb je een vierkant of cirkel of iets dergelijks gemaakt die je enkele keren wil kopi√ęren? Rechtermuisklik op het figuurtje en kies in het menu dat verschijnt op “Duplicate Overlay”. Het figuurtje wordt gedupliceerd. Hoera!

Nadat ik mijn cirkels zo’n beetje had zoals ik ze wou, ben ik even de andere mogelijheden af gegaan. Onder “Stars” vond ik een heel leuk, bloemachtig figuurtje. Dat liet ik simpelweg in het wit enkele keren terugkomen in de cirkels. Zo breekt het die felle kleuren een beetje en is er toch ietsje meer dan enkel cirkels. Het maakt het geheel wat speelser en misschien zelfs wat vrouwelijker.

PicMonkey: een blogheader maken

Dan is de grote vraag natuurlijk: “Jamaar, hoe kom je daar bij?”. Helaas is hier het spreekwoord “oefening baart kunst” wel van toepassing. Na een tijdje heb je een getraind oog en zie je wat past, zie je hoe bepaalde zaken elkaar kunnen aanvullen. Mijn lettertype heeft bijvoorbeeld puntjes, kleine cirkeltjes in de letters.¬†Dan is het logisch om iets met cirkels te gaan doen zodat je binnen het cirkel-thema blijft. De cirkels op zich zijn leuk, maar die schreeuwen voor mij nog niet “dit ben ik”. Ik heb bloemetjes nodig in mijn designs. Dus die werden ook toegevoegd.

Ik zit hier heel de tijd te zeggen dat je moet prutsen en doe dat alsjeblieft ook. Door te prutsen ga je PicMonkey leren kennen en ga je weten welke elementen waar zitten. Dat is één ding, maar langs de andere kant ga je ook steeds beter weten wat je wil en wat je niet wil en ga je je oog trainen.

Tip: Komt het figuurtje dat je als laatste toevoegde bovenop al je andere figuurtjes te staan en wil je dat eigenlijk in de achtergrond hebben staan? Rechtermuisklik en kies in het menu dat verschijnt “Send to back”. Hierdoor wordt het figuurtje in kwestie naar de achtergrond verbannen. Je kan met “Bring forward” ook elementen terug naar voren brengen.

Een achtergrond kiezen
Vreemd eigenlijk om een achtergrond als laatste toe te voegen, maar ik vond dat deze stap het beste helemaal op het laatste komt als je met PicMonkey werkt. Je hebt de belangrijkste beslissingen al genomen (tekst en figuurtjes) en nu kan je in principe de achtergrond wit laten, maar je kan er ook iets extra mee doen. Zoals ik eerder al zei: meer is niet altijd beter. Less is more, zoals ze in het schoon Engels zeggen.

PicMonkey: een blogheader makenOm een achtergrond toe te voegen klik je op het voorlaatste icoontje in de linkerbalk. Het lijkt op een gekanteld rooster. Daar zitten alle achtergronden verstopt. Je kan kiezen tussen achtergronden uit de ruimte, water achtergronden, papier achtergronden en zelf stof achtergronden. Het is weer een kwestie van proberen en prutsen om te zien wat jou ligt. Ik ben bijvoorbeeld wel fan van de papierlook.

Wil je gewoon een effen kleur als achtergrond? Dan moet je even naar het allereerste icoontje in de rij gaan. Daar kan je onder “Canvas color” je kleurtje kiezen (zie screenshot).

PicMonkey: een blogheader maken

Tot slot
Ik weet dat ik jullie lang niet alle opties heb uitgelegd, maar hopelijk is dit al een zetje in de rug om zelf aan de slag te gaan met PicMonkey om een blogheader te maken. Het is zo moeilijk om een heel designproces¬†in een blogbericht¬†uit te legen. Ik zou een paar uur nodig hebben om alle mogelijkheden uit te leggen, om te laten zien wat je allemaal kan doen. Dus ja. Prutsen! Prutsen! Prutsen! Onthou dat goed en dan kom je er wel. ūüėČ

Andere blogheaders voor denkbeeldige blogs
(oftewel Kathleen amuseerde zich met PicMonkey ūüėõ ).

PicMonkey: een blogheader maken

PicMonkey: een blogheader maken

You Might Also Like

 • Wapiti

  Goede handleiding! Dank je wel!!!
  Ik denk dat ik gewoon de laatste familie gebruik: ziet er gezellig en apart uit ūüôā

 • Nathalie

  OOoooo dit is leuk … ik zit ondertussen aan m’n 4e ontwerp.
  En de foto die ik als achtergrond gebruik had ik een paar weken geleden al gevonden op Unsplash na jouw tip hier op je blog. Mercikes dus!

  Kan je hetzelfde eigenlijk met Photoshop, maar dan uitgebreider? Ken photoshop niet, het schrikt me een beetje af … maar dit is leuk.

 • Sas

  Leuk! Ik had er eigenlijk niet achter gezocht dat je er ook header mee kon maken. Ik gebruik het programma wel altijd voor mijn foto’s ūüôā

 • Janina Modaal

  O, zo een goede uitleg!
  Ik ga binnenkort eens aan de slag, tijd voor vernieuwing!
  Merci!

 • Pin It on Pinterest