Gelezen

Het noodlot van Charlie Beale

Het noodlot van Charlie BealeHet noodlot van Charlie Beale van Robert Goolrick werd me toegestuurd door de vriendelijke mensen van WPG Uitgevers. In ruil voor dit recensie-exemplaar, schrijf ik uiteraard een eerlijke recensie. Zo gaat dat. En laat ik meteen eerlijkheidshalve beginnen: toen ik op de achterflap van het boek een verwijzing zag staan naar Stoner, hield ik mezelf al vast aan de takken van de bomen. Tegelijk was ik ook heel nieuwsgierig naar dit boek, want de korte inhoud op de achterflap was nogal vaag.

Op een mooie dag in 1948 komt Charlie Beale aan in een klein dorpje in Virginia. Hij heeft twee koffers bij zich. In de ene zitten zijn slagersmessen en de andere zit vol met geld. De dorpsbewoners zijn eerst wat op hun hoede voor deze vreemdeling, maar eens hij begint te werken bij de plaatselijke slager wordt hij een van hen en wordt hij met het nodige respect behandeld. Sam, het vijfjarige zoontje van de slager, is helemaal gek op Charlie en Charlie ook op hem. De twee zijn zo goed als onafscheidelijk. Maar dan komt de glamoureuze jongedame Sylvan Glass de slagerij binnen en Charlie is op slag verliefd. Dit heeft uiteraard zo zijn gevolgen, want Sylvan is getrouwd met de rijkste man van het dorp.

Achteraf gezien snap ik heel goed waarom die verwijzing naar Stoner op de achterflap staat. Dit boek is net zoals Stoner heel knap geschreven, maar gelukkig is er wat meer plot in dit boek dan in Stoner. Goolrick is echt een meesterverteller. Hij vertelt het verhaal zoals een verhaal verteld moet worden en daardoor laat hij het verhaal op sommige momenten bijna op een sprookje lijken (hetzij een ietwat donker sprookje), wat ik natuurlijk ontzettend kon appreciëren.

Hoewel het boek heel mooi geschreven is, kreeg ik geen band met de personages waardoor ik me niet helemaal kon verliezen in het boek. Er zat één heel interessant personage in het boek, een zwarte naaister die voor Sylvan de meest fantastische jurken kon namaken. Het hoofdstuk waarin zij werd voorgesteld en haar achtergrond werd beschreven, vond ik helemaal geweldig. Stiekem had ik gehoopt dat deze sterke dame er wat meer in zou komen, maar helaas.

Daarnaast was ik heel het boek aan het wachten op achtergrondinformatie over Charlie. Waar komt hij vandaan? Waarom heeft hij zoveel geld bij zich? Waarom heeft hij de plek waar hij vandaan komt verlaten? Was er iets ernstigs gebeurd? Iets gelijkaardigs aan de situatie waarin hij zich in dit boek bevindt, misschien? Ik bleef het hele boek op mijn honger zitten en op het einde wist ik nog niet meer. Nee, het is niet het allerbelangrijkste in dit boek, maar ik had er graag meer over geweten. Misschien had ik daardoor ook een betere band kunnen opbouwen met zijn personage en had ik zijn handelingen beter kunnen begrijpen.

Al bij al heb ik dit boek graag gelezen, al was het maar omwille van de vertelstijl van Goolrick. Maar ik bleef net iets te vaak op mijn honger zitten om het een echt goed boek te vinden. Jammer, want het potentieel was er zeker.

Het noodlot van Charlie Beale is verkrijgbaar in de boekhandel of je kan het e-book kopen via de site van WPG Uitgevers zelf.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest