Gegeten

Quiche met courgette en olijfjes

Het is weer courgette-seizoen! Hoera! Wij hebben zelf geen courgettes in onze tuin. Wel een eeuwenoude waterput, dat dan weer wel, maar dat is een heel ander verhaal. Gelukkig krijgen we wel van alle kanten courgettes in onze handen geduwd en laten wij nu eigenlijk wel vrij hard fan zijn van courgettes, want je kan er min of meer alles mee doen.

Dit recept komt origineel uit de Allerhande van de Albert Heijn, maar hebben we een beetje aangepast hier en daar. Het is een beetje een caloriebommetje. Ayup. Maar je kan gerust de mozzarella op het einde weglaten en toch nog een heerlijke quiche bekomen, met iets minder calorieën.

Benodigdheden voor één quiche (wij eten hier met ons tweetjes twee dagen van)

 • bladerdeeg
 • drie eieren
 • twee kipfilets
 • een middelgrote courgette (of een halve gigantische courgette)
 • een zakje mozzarella
 • een doosje olijfjes (wij kappen er een mengeling van groene en zwarte olijfjes in met knoflook. Omnomnom.)
 • boursin cuisine knoflook & fijne kruiden
 • een taartvorm

Werkwijze

 • Verwarm alvast uw oven voor op 200°.
 • Rol de bladerdeeg uit in de taartvorm en prik alvast wat gaatjes met een vork in het deeg. Zet de taartvorm even opzij.
 • Snij de kipfilets en de courgette in blokjes. Wij snijden tegenwoordig ook de olijfjes in schijfjes, omdat de olijfjes dan iets beter verdeeld kunnen worden over de hele quiche. Het is gepruts, ja, dus je moet het niet doen als je geen goesting hebt.
 • Klop de drie eieren los met twee flinke eetlepels boursin (ongeveer de helft van het potje). Roer hier alvast de olijfjes door. Zet dit mengsel even opzij.
 • Bak de kipfilet ongeveer drie minuten (bijna gaar, maar nog niet helemaal) is en voeg dan de courgetteblokjes toe. Bak het geheel nog eens viertal minuten tot je merkt dat courgetteblokjes mals-ig beginnen worden.
 • Als het kip-courgette mengsel klaar is, giet ik altijd even het overtollig vocht weg. De eerste keer dat we deze quiche maakten, hadden we dat niet gedaan en was de bodem van de quiche helemaal doorweekt. Dus… afgieten die handel.
 • Dump het kip-courgette mengsel in de taartvorm en verdeel het geheel een beetje. Kap vervolgens het ei-mengsel hier overheen en verdeel het zodat er overal ongeveer evenveel olijfjes liggen. Ongeveer. Zo. Een beetje.
 • Snij intussen snel de mozzarella in schijfjes en verdeel die over de quiche.
 • In onze oven is die quiche klaar na ongeveer vijfentwintig minuten, maar wij hebben een behoorlijk straffe oven. In het originele recept staat 35 à 40 minuten. Ga zeker op tijd eens checken. De quiche is normaalgezien klaar als de mozzarella en het bladerdeeg goudgeelbruin zin.

Andere courgette-recepten voor zij die nog twintig courgettes in hun tuin hebben en er geen blijf mee weten:

You Might Also Like

 • Bart

  Haha, een recept geschreven op de manier waarop ik ze normaal interpreteer: ongeveer zoveel, beetje langer, beetje korter, dat zal wel goed zijn

 • Tinne

  Mijn favoriet courgette recept van deze zomer: http://www.mamina.fr/article-tarte-fine-a-la-courgette-ricotta-et-parmesan-118613613.html
  Ik pimp het nog met geroosterde pijnboompitten en soms spek-kruimels. En een frisse rucolla salade. Mmmmmm.

 • Pin It on Pinterest