Gebeurd

De 5 beste niet-Disney/Pixar animatiefilms

Vorige week antwoordde ik op een van de vragen uit de “15 dingen die niemand vraagt”, dat ik behoorlijk zot ben van animatiefilms. Marieke vroeg of ik het zag zitten om een lijstje te maken met leuke animatiefilms en dat stond sowieso op het progamma! Ik besloot me te focussen om films die niet zijn gemaakt door Disney/Pixar, omdat iedereen die intussen wel kent. Het blijven pareltjes, maar er zijn zoveel andere films die ook de moeite waard zijn.

Alles van Studio Ghibli
Studio Ghibli is eigenlijk een beetje de Disney van Japan. De studio werd opgericht in 1985 (het beste geboortejaar ooit, dat staat vast) door onder andere de ubergetalenteerde Miyazaki. Hij nam vorig jaar afscheid van de studio en vorige week las ik een artikel dat Studio Ghibli geen nieuwe films meer gaat maken. It was a sad day. Ik denk dat mijn aller-favorietste Studio Ghibli film Howl’s Moving Castle is. Die heb ik intussen al zoveel keer gezien, maar hij blijft geweldig. Ook Spirited Away, Ponyo en My Neighbor Totoro zijn toppertjes!

Cloudy with a chance of meatballs (1 én 2)
Ik weet niet meer hoe we er bij kwamen om de eerste film te kijken. We wisten er helemaal niets over en het zag er maar een zo-zo film uit. De verwachtingen waren dus behoorlijk laag, maar boy oh boy, hadden wij het even mis. Deze films zijn hilarisch. Onnozele woordgrapjes en zo. U weet wel. Mijn ding. Normaalgezien zijn sequels altijd wat minder, maar niet in het geval van Cloudy with a chance of meatballs. Wij hebben met beide gehuild van het lachen. En Steve is een van mijn favoriete animatiefilm-personages. STEVE!

Nocturna
Nocturna zag ik ooit een keer op een mini-film-festival en het was liefde. De tekenstijl en het verhaal waren de perfect combinatie. Het is een Spaans-Franse samenwerking. De film volgt een weesjongetje Tim die op een nacht merkt dat zijn favoriete ster is verdwenen. Eén voor één verdwijnen er steeds meer sterren. Tim leert al snel dat er het ‘s nachts heel wat vreemde dingen gebeuren en er heel wat vreemde wezens rondlopen. Samen met Sheperd (die zorgt dat kinderen ‘s nachts vredig slapen) en zijn persoonlijke bewaarengel in de vorm van een kat, trekt Tim naar Moka de Bewaker van de Nacht en probeert hem te overtuigen om de sterren niet te laten verdwijnen. Dikke dikke dikke aanrader.

The Nightmare before Christmas
Deze film hebben we onlangs nog gekeken omdat Het Vriendje hem nog nooit had gezien. Shock! Alle films waar Tim Burton ook maar iets aan gedaan heeft, zijn min of meer geniaal. Big Fish en Edward Scissorhands blijven twee van mijn ultieme favoriete films, maar ook de animatiefilms waarbij hij wat in de pap te brokken had, zijn geweldig. Ik blijf The Nightmare before Christmas net dat ietsje beter vinden dan The Corpse Bride. Deze film is al wat ouder (1993), maar hij heeft de tand des tijds vrij goed doorstaan, vind ik. Oh! En even melden dat dit op sommige momenten best een enge film is (the boogeyman, jikes!), dus misschien niet ideaal om te kijken met hele jonge kindjes.

How to train your dragon
Vikings en draken. Wat meer wil je?! De sequel hebben we nog niet gezien, maar daar gaan we binnenkort wel eens werk van maken. Deze film. Echt waar. Epic.

En een extraatje om naar uit te kijken: Hero 6
En ja, het is Disney, maar… Die trailer! We djumppeth outh of a windeew. Baymax is nu al mijn favoriete robot EVER! Ik kijk zo hard uit naar deze film.

Er zijn nog zoveel animatiefilms die ik wil zien! Zo heb ik bijvoorbeeld nog altijd niet The Iron Giant gezien, terwijl dat blijkbaar een hele mooie animatiefilm is. The Secret of Kells wil ik ook al een hele tijd zien en het Frans-Belgische, jawel Belgisch, Ernest&Celestine staat ook zeer hoog op het te-kijken-lijstje. Animatiefilms. Aaaah. 

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Cloudy with a chance of meatballs heb ik ooit geheel toevallig gezien, ik verwachtte er dus ook niet veel van. Ik wist zelfs niet dat er een sequel was, binnenkort eens opzoeken!

 • Kelly

  Ooooh, Big Hero 6, die wil ik ook zien precies! En ook: jaaaa, jeej voor Tim Burton!

 • Eikebah

  Intussen zou het gaan om een verkeerde vertaling en zou er alleen gezegd zijn dat Studio Ghibli een pauze neemt en nadenkt over de richting die ze in de toekomst willen volgen. Blijven hopen dus 🙂

 • marieke

  oeh! bedankt voor het geweldige lijstje! ik weet wat kijken nu 🙂

  ik heb the secret of kells nooit volledig gezien, maar de tekenstijl is echt absoluut prachtig.
  daarnaast ben ik fan van sita sings the blues (integraal en gratis te bekijken op youtube, jeej for creative commons!)
  ook leuk: persepolis (is eigenlijk het boek in tekenfilm al hebben ze er enkele stukken uitgelaten)
  stop motion: the fantastic mr fox (roald dahl meets wes anderson: een perfect match)
  en volgens mijn vriend is waltz with bashir ook een aanrader

 • Elisse

  Ah, daar zitten er een paar tussen die ik nog niet gezien had! Ik ben ook grote fan van animatiefilms. Nog drie tips: 9 (beetje luguber, echt geen animatiefilm voor kinderen maar zo mooi!), Mary & Max (mooi verhaal!), The Fantastic Mr. Fox (stop-motion en zalige voice-acting!)

 • Olga

  Mijne is ook howls moving castle! Love it!
  We hebben vanmorgen The Incredibles gekeken, toch wel fijn hoor, een tekenfilm op zondagochtend 🙂

 • Pin It on Pinterest