Gegeten

Funny Rita

Ik vermoed dat niet veel bloglezers dit weten over mij, maar ik drink geen alcohol. Niets. Nada. Noppes. Geen druppel. Ok, nee, dat is niet helemaal waar. Heel af en toe drink ik al eens een cider, maar dat is peanuts wat daar in zit van alcohol en dat smaakt naar Kidibul. Soit. Het komt er op neer dat ik altijd met lede ogen moet aanschouwen hoe vriendinnen kleurrijke cocktails bestellen in met parasolletjes versierde glazen en ik mezelf gelukkig moet prijzen met een cola of een fruitsapje waarin met wat geluk een citroenschijfje rond drijft.

Mijn eigen verhaal
Voor mij is het een keuze om geen alcohol te drinken. Een zeer bewuste keuze. Toen ik dertien was ben ik aangereden geweest door een auto die nog snel door het rood probeerde te rijden. De chauffeur in kwestie had niet gedronken, maar was gewoon gehaast. Een paar maanden later werd een meisje uit mijn school niet zo ver van ons huis aangereden door een dronken chauffeur en zij stierf aan haar verwondingen. Ik kende haar niet, maar ik was er toch serieus van aangedaan. Een paar maanden later herhaalde deze feiten zich opnieuw bij een ander meisje dat ik ook niet kende, maar die ook bij mij op school zat in een hoger jaar. Ik was daar zo van aangedaan en zat nog half in de verwerkingsfase van mijn eigen ongeluk dat ik besloot tot mijn achttiende geen alcohol te drinken. En als Kathleen iets in haar hoofd haalt, dan haalt ze het ook in haar hoofd.

Op mijn achttiende trok ik dan naar IJsland om daar een jaartje te gaan wonen. IJslanders en alcohol, dat is een verhaal op zich. Binge-drinken is volgens mij uitgevonden in IJsland. Dat kan bijna niet anders. Dus toen ik daar naar een paar feestjes ging en daar zaken zag gebeuren door dronkenschap, besloot ik dat ik maar beter van de alcohol kon afblijven. Ik wilde niet na het weekend the talk of the school zijn omdat ik zat was geweest en iets stoms had gedaan. En eigenlijk zei het mij ook niet al te veel. Fruitsap is best lekker en ik word al helemaal hyper van cola. Van de alcoholische dranken afblijven was niet bepaald moeilijk voor mij. Zelfs nadat ik terugkwam uit IJsland had ik niet meteen nood aan alcohol, dus bleef ik er gewoon af en ik kan perfect zonder leven.

Maar zoals ik al schreef spreken kleurrijke drankjes met parasolletjes er in mij wel aan. Op mijn life list verscheen zelfs “Een pina colada drinken” omdat ik de combinatie kokos en ananas gewoon fantastisch vind. U wilt niet weten hoe lang ik de domeinnaam pinacoladas.net heb gehad en het pina colada liedje blijf ik geweldig vinden. Serieus. En ja, dat life list puntje is intussen geschrapt, ja, maar toen ik nadat ik die cocktail gedronken had, helemaal gedesoriënteerd was en mijn weg niet meer uit de toiletten van een bioscoopcomplex kon vinden, besloot ik dat het toch niets voor mij was. By the way, ik vind ALTIJD mijn weg terug, zelfs al ben ik ooit maar een keer ergens geweest. Lang leve een mega visueel geheugen in combinatie met uber-oriëntatie-skills. Dus mijn weg niet terugvinden in toiletten, dat was behoorlijk traumatiserend.

Funny non-alcoholische siropen

Funny non-alcoholische dranken
Gelukkig zijn er ook non-alcoholische cocktails. Mocktails worden die wel eens genoemd. Op mijn 30 before 30 lijst zette ik dan ook vijf non-alcoholische cocktails maken en een paar weken geleden begon ik daar wat research rond te doen. Het begon met YouTube filmpjes waarbij ik een man non-alcoholische Blue Curaçao zag gebruiken. Ik begon die non-alcoholische variant te googlen en ontdekte dat dat in de VS makkelijk te verkrijgen zijn, maar ik wilde geen flessen importeren. Dat zou vast en zeker gedoe met zich meebrengen. Douanekosten, gebroken flessen en meer van dat. Dus begon ik te zoeken in België. Wat bleek? Er is een superleuk Belgisch merk dat een heel gamma van dat soort non-alcoholische dranken heeft om mocktails mee te maken. En de naam van dat merk is ook nog eens schitterend: Funny! Ik was meteen fan. Hoe kan het ook anders?

Funny heeft intussen acht smaken waarmee mocktails gemaakt kunnen worden of die zo  (on the rocks) gedronken kunnen worden. Het grote verschil is uiteraard dat ze geen alcohol bevatten en daarom zijn deze dranken op basis van suiker. Ze hebben wel de consistentie van een gewone drank en  zijn dus niet stroperig of iets dergelijks. Deze non-alcoholische dranken imiteren bekende alcoholische dranken. Zo heb je Funny Pisang, Funny Blue (Curaçao), Funny Amaretto, Funny Mojito (Latino). Daarnaast heb je ook nog Funny Coco Ananas dat geïnspireerd is op de basissmaak van rum (hallo non-alcoholische pina coladas!!!), Funny Tropical dat voor een tropische smaak zorgt, Funny Bitter imiteert de smaken van bitters zoals Gin, Vermout,… en last but not least is er Funny Cranberry Peach. De Peach smaak was de eerste non-alcoholische variant die Funny op de markt bracht. Nu hebben ze daar ook Cranberry aan toegevoegd als nieuwe smaak. Het is grappig hoe hard deze producten op hun alcoholische broertjes en zusjes lijken. De Funny Amaretto en Funny Pisang ruiken helemaal zoals de gewone Amaratto en Pisang.

Hoewel de Funny flessen in heel wat supermarkten verkrijgbaar zijn, had ik er nog nooit van gehoord. Schaamtelijk! Ik vervloekte mezelf om dit niet eerder op te zoeken, want ik had zo veel keer gewoon gezellig een mocktail kunnen drinken op een feestje in plaats van de zoveelste cola.

Funny non-alcoholische siropen

Samenwerking Funny en Verbeelding en wat jullie mogen verwachten
Het is zelden tot nooit dat ik bedrijven contacteer en zeg: “Hoi! Ik ben een toffe blogger. Willen jullie samenwerken met mij?”, maar bij dit merk kon ik het echt niet laten. Het was te perfect. Dit is zo hard op mijn lijf geschreven, van de naam tot het product tot de vormgeving van de flessen. Dus vandaag zat ik samen met Carl van Funny. Hij gaf me een uitgebreide uitleg over de smaken, hun geschiedenis en wat ze eigenlijk willen bereiken met deze dranken. Het was super interessant en ik werd alleen maar enthousiaster en enthousiaster en enthousiaster.

Carl gaf me acht flessen, van elke smaak eentje, en zes Funny glazen waar je instant vrolijk van wordt. Als je kijkt op de labels op de achterkant van de flessen, dan zie je een pijltje staan. Als je daar het label zogezegd probeert er af te krabben, dan zal je merken dat er onder het label dat je wegtrekt nog een label zit en op dat label staan verschillende recepten die je met die drank kan maken. Die recepten ga ik uitproberen! Ik kan uiteraard niet vergelijken met de echte cocktail variant, maar ik kan wel laten weten of ik het lekker vond of niet. EN! EN! Toen ik Carl vroeg of ik de Funny Amaretto ook kon gebruiken in desserts zei hij meteen dat dat geen probleem was. Ik vermoed dat ik mijn tiramisu cupcake recept nog een keertje ga proberen, want dat glazuur heb ik nooit in orde gekregen, vermoedelijk omdat boter en alcohol niet zo goed samen gaan.

Dus ik ga Funny Rita worden in plaats van Zatte Rita, heb ik mezelf voorgenomen. Er gaat hier een hele nieuwe wereld open voor mij en mijn enthousiasme is onhoudbaar. ‘t Is maar dat u het weet en komt niet klagen dat ik u niet gewaarschuwd heb. Ik moet alleen nog even parasolletjes gaan kopen voor ik kan beginnen, want een mocktail zonder parasolletje is geen echte mocktail. Ah nee.

You Might Also Like

 • Inge

  Amai, chapeau. Niet zozeer voor het niet-alcohol-drinken, want dat zou ik op zich ook wel kunnen laten als ik wil, maar voor het neerschrijven van je verhaal. Nice!

 • Wapiti

  Super!
  Ik heb een gelijkaardig verhaal met sigaretten. Alcohol, daar had ik als jongere niet zo over nagedacht (ik stam uit het niet-bob-tijdperk)
  Wij drinken nooit cocktails, maar die gekleurde flessen zien er echt aantrekkelijk uit. Ik zal eens op zoek gaan in onze supermarkt. Dank je wel voor dit artikel!!!!

 • Ilse

  Dat moeten we hier ook eens proberen. Zowel ik als echtgenoot gaan alcoholvrij door het leven… Bedankt voor de tip!

 • Miss Paperfection

  Voor mij vanaf nu een mocktail ! Wist ook niet dat dit bestond, maar vind dit echt “amazing”. Btw in welke winkels zijn ze te koop ? Funny Coco Ananas here i come 🙂

 • Karlijn

  O dit is echt zo fijn om te lezen. Ik drink ook geen alcohol en waarom kijken mensen je daarom altijd zo raar aan? Serieus, ik bepaal dat toch lekker zelf? Sorry, ik moet me gewoon altijd verdedigen als ik zeg dat ik niet drink 🙂 Maar wow, dit is echt tof Kathleen! En echt stoer van je dat je ze gewoon gemaild hebt. Ik ben echt zo benieuwd wat je ervan vindt. Houd je ons op de hoogte? X

 • Kathleen

  @Miss Paperfection: je kan ze vinden in de Carrefour, Colruyt, een paar smaken zijn ook te verkrijgen in Match en in de Spar. Welke smaken er aanwezig zijn hangt een beetje van supermarkt tot supermarkt af.
  @Karlijn: ik hou jullie zeker op de hoogte, dat staat vast!

 • An

  Moet ik ook onthouden, want ik drink zelf ook bijna nooit alcohol. Bier en wijn vind ik maar niks, cocktails vind ik wel lekker, maar vaak wat te straf, dus is dit misschien wel een goede oplossing :).

 • Piepow

  Awel, ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Heel interessant. Het is niet dat ik nooit alcohol drink, maar meestal heb ik er niet echt behoefte aan en kan ik met een mocktail even content zijn.

 • trijnewijn

  Funny pisang bestaal al lang en ken ik zelfs al meer dan 12 jaar. Op mijn achttiende verjaardagsfeestje zijn een paar vriendinnen van me “zat” geworden van de funny pisang die ze kregen. Superavondje met véél giechelbuien en de slappe lach, wat zij deels op de alcohol staken. Om een week later stomverbaasd te zijn als ik zei dat ze er geen gekregen hadden…

  Aan niet getrainde cocktaildrinkers hoef je dus niet eens te zeggen dat je een mocktail serveert 😉

 • trijnewijn

  bij het herlezen van mijn commentaar klonk het begin nogal betweterig, wat niet de bedoeling was, sorry. Bij het uitrekenen besefte ik gewoon dat ik -toeme toch- al ouder ben dan ik me voel. Dat feestje is al 12 jaar geleden, waar is die tijd heen gevlogen?

 • Vee

  ik vind alcohol wel lekker, maar ik kan er echt niet meer tegen, een paar glaasjes wijn en ik voel mij een hele dag nadien echt ziek, dus ik heb het er niet meer voor over, mijn lievelingsdrankje momenteel is cranberrysap 1/3 en 2/3 roze pompelmoessap, met wat ijsblokjes, yammie!!! maar als ik die funny s zie koop ik ze toch ook eens!

 • Greeun

  Die wil ik wel eens testen! Ik drink zeer weinig alcohol, eens een slokje of een half glaasje op een feestje, maar meer niet. Zeker sinds mijn zwangerschappen en lange borstvoedingsperiodes drink ik echt niet meer. Ik had het absoluut niet gemist.
  En mensen kijken vaak raar, ja, en ik krijg altijd de vraag of ik zwanger ben.
  Ik heb trouwens ook nog nooit gerookt, niet eens van een sigaret getrokken. En ik heb niet de indruk dat ik iets mis. Andere mensen willen me wel eens overhalen om het te proberen, maar ik houd vol! 🙂

 • Kelly

  Ik vind cocktails veel te duur (of mijn loon veel te laag, haha), dus sterke drank drink ik vrijwel nooit buitenshuis. En verder heb ik daar gewoon te weinig verstand van 🙂 Maar Funny ga ik wel eens proberen!

 • Olga

  Ik drink wel alcohol, maar erg weinig. Ik kan niet zoveel hebben, de volgende ochtend heb ik al last van een glaasje wijn. En hoewel ik GEK ben op mojitos is wakker worden de volgende ochtend een hel. Ik ben dus heeeeeeel erg benieuwd wat je ervan brouwen. Geen idee of ze ook in NL te krijgen zijn… En goed dat je contact hebt gezocht met Funny, leuk voor beide partijen!

 • Abfabulies

  Funny Rita, schitterend 🙂
  En voor een introvert persoon vind ik dat echt wel super, dat je hen gewoon opgebeld hebt. Dat zou ik zelf nooit durven.

 • Fielosophie

  Wat straf! Ik drink ook bijna geen alcohol (ook een zeer bewuste keuze, zij het om een andere reden), al beperkt het zich bij mij wel tot 1 gin tonic of 1 martini bij wijze van aperitief, daarna schakel ik over op frisdrank. Bier en wijn lust ik gewoon zelfs niet.
  Die Funny flessen zijn dus ideaal! Had ik dat 8 maanden eerder al maar geweten, dan had ik ook gewoon tijdens mijn zwangerschap vrolijk én nuchter aan de aperitief gekunnen 🙂 Want als er nu iets is dat ik tijdens mijn zwangerschap heb gemerkt, dan is het wel dat er bijzonder weinig horecazaken een alcoholvrij aperitief aanbieden.
  Laat zeker weten welke de lekkerste zijn en waar je ze kan kopen, ik volg met aandacht!

 • Pin It on Pinterest