Gemaakt

Maak eens een bladwijzer

Nu ik terug wat meer papieren boeken lees, merk ik dat ik bladwijzers tekort kom. Mijn Kindle onthoudt net als de meeste e-readers gewoon waar ik was gebleven in een boek. Een papieren boek doet dat helaas niet. De afgelopen weken ben ik dus allerhande papiertjes en andere platte objecten beginnen gebruiken als bladwijzer, maar het werd toch tijd om nog een keertje een mooie bladwijzer te maken.

Ik heb deze zelfgemaakte bladwijzer in S. steken, maar omdat dat boek zo traag leest, had ik een reserve nodig voor de andere papieren boeken. Dit prinsesje blijft één van mijn favoriete prinsesjes. Ik tekende haar, scande haar in, maakte een vectorbestand van haar en nu kan ik haar voor alle mogelijke doeleinden gebruiken. Zo konden jullie haar eerder al gebruiken als kleurplaat. Recyclage, mensen. Recyclage.

Benodigdheden

 • Een schaar
 • Een perforator of een gaatjestang
 • Dikker papier met een leuk patroontje
 • Een lintje (ik recycleerde een lintje van doopsuiker)
 • Eventueel een pons om afgeronde hoekjes te maken
 • Kleurpotloden of stiften om de tekening in te kleuren (ik gebruikte mijn Copic Ciao markers uiteraard)
 • Een lijmspray
 • De tekening van het prinsesje uiteraard (je zal merken dat er verschillende prinsesjes in twee groottes op het blad staan. Dan kan je nog kiezen welke je gebruikt)
  >>> [download id=”7″ format=”1″] <<<

Werkwijze

 • Kleur de tekening in zoals jij wil. Of laat je kinderen of kleinkinderen de tekening inkleuren. Dat is al weer wat minder werk voor jou. Hoera! 😉
 • Knip de tekening uit. Zelf ben ik niet zo’n held met een schaar, dus knip ik niet op de lijn, maar een paar millimeter naast de lijn, waardoor je dus nog een wit randje hebt. Maar ik vind dat wel leuk.
 • Leg je tekening op de achterkant van het dikkere papier met het leuke patroontje. Meestal is de achterkant van zo’n papier wit en hierop kan je dus lijnen trekken om recht te knippen. Het is een beetje zoeken wat de juiste afmetingen zijn. Sommige mensen hebben graag een bredere bladwijzer, anderen hebben dan weer graag een lange smalle bladwijzer. Mijn bladwijzer werd uiteindelijk 6cm breed op 14,8cm hoog.
 • Gebruik eventueel een pons om de hoekjes af te ronden.
 • Leg je ingekleurde tekening omgekeerd op een blad papier of op een oude krant en spuit met je lijmspray de achterkant in. Ik gebruik hiervoor graag een lijmspray omdat je daarmee meteen het gehele oppervlakte kleverig maakt. Met een lijmstift heb je vaak hoekjes die niet plakkerig zijn en die komen op termijn los.
 • Plak de tekening op het papier met het leuke patroontje. Ik plakte mijn grote prinsesje vrij hard naar de onderkant toe, zodat er zeker nog genoeg plaats zou zijn voor een gaatje bovenaan.
 • Draai je bladwijzer in spe nogmaals om en zet bovenaan in het midden, op ongeveer een centimeter van de bovenste rand, een puntje. Neem je gaatjestang of perforator en schiet hier een gaatje.
 • Knoop je lintje door het gaatje vast en klaar is kees. Je kan je bladwijzer meteen in dienst nemen. Hoera!

Zo simpel als het maar kan zijn. Dit is eerlijk gezegd wel stukken beter dan die rekeningetjes, snoepwikkels en velletjes wc-papier die ik de afgelopen weken al gebruikte als bladwijzers. Ayup.

You Might Also Like

 • Martine D.

  Oh, heel mooi. Bedankt nogmaals voor het prinsesje. Ik ben onthaalmoeder en kan haar goed gebruiken voor in de opvang .Zowel voor een kaartje of in hun dagboekje.
  Groeten,Martine

 • Literasa

  Leuk! Ik wou me net meer gaan verdiepen in het maken van bladwijzers. Bedankt voor de mooie freebie!

 • Pin It on Pinterest