Graphic Novels

Ik ben altijd gefascineerd geweest door strips. Vermoedelijk heb ik dat doorgekregen van mijn papa die op zolder nog massa’s oude Kuifjes (het magazine) had liggen. Die oude Kuifjes heb ik ook heel vaak in mijn handen gehad en zelf was ik keihard fan van Aria. Misschien waren die strips niet helemaal geschikt voor mijn leeftijd, maar ik vond ze tienduizend keer beter dan de gemiddeld Jommeke, Kiekeboe en Suske en Wiske.

Mijn liefde voor strips is geen constante. Toen ik zelf de webcomic Kleintje tekende, las ik ook heel veel webcomics en strips. Logisch. Maar eens Kleintje begon te verwateren, begon mijn liefde voor strips ook weer te koelen. Toen ik enkele weken geleden voor het eerste de plaatselijke bibliotheek opzocht en daar een behoorlijke uitgebreide keuze strips en graphic novels zag staan, voelde ik mijn hartje eventjes sneller slaan. Intussen heb ik weer wat strips verorberd en niet zomaar de eerste de beste. Hieronder drie van mijn favoriete graphic novels die ik de afgelopen maanden las.

Habibi
Habibi - Graig ThompsonHabibi van Craig Thompson stond al zéér lang op mijn te-lezen-lijst. Al sinds ik zijn vorige graphic novel Blankets had gelezen. Helaas was Habibi moeilijk vast te krijgen in de bibliotheek van Leuven. Maar toen ik deze klepper van formaat opeens tegen kwam in de plaatselijke bibliotheek, moest ik me inhouden om geen vreugdedansje te doen. Dodola en Zam zijn twee weesjes die proberen te overleven in de woestijn. Hoewel ze geen bloedverwanten zijn, zien ze elkaar als zus en broer. Wanneer Dodola op een dag wordt meegenomen door een rondtrekkende karavaan, gaat Zam op zoek naar haar. Dodola komt terecht in het paleis van de sultan, Zam trekt naar een stad en probeert daar te overleven.
Ik vond deze graphic novel prachtig. De tekeningen waren fantastisch. Massa’s respect voor Thompson die de pracht en praal van de Arabische bouwkunst tot in detail (tegeltjes!) heeft kunnen vastleggen. Ik zou er het geduld niet voor hebben. Het verhaal en de boodschappen die er in verweven liggen zijn geweldig verteld. Er zaten heel wat zwaardere thema’s in deze graphic novel, maar het paste allemaal in het geheel. Absoluut geen light read, maar zeker de moeite om eens te bekijken als je voorzichtig wil beginnen aan graphic novels.

Persepolis
Persepolis - Marjane SatrapiPersepolis van Marjane Satrapi stond net als Habibi al heel lang op mijn te-lezen-lijst. Ik had er van alle kanten zeer positieve dingen over gehoord en er was zelfs een animatiefilm van gemaakt. Deze graphic novel is eigenlijk een autobiografie van Satrapi. Ze groeit op tijdens de Islamitische revolutie in Iran, wijkt dan even uit naar Oostenrijk om vervolgens terug te keren naar Iran. Uit deze graphic novel heb ik eigenlijk behoorlijk wat opgestoken. Het Vriendje heeft een kameraad die vanuit Iran naar Londen is getrokken (lang leve het internet voor internationale vriendschappen) en hij had ooit proberen uit te leggen hoe de situatie daar nu net zat in zijn land. Ik had dus een vaag idee wat er allemaal gebeurd was, maar het was pas na het lezen van Persepolis dat ik het echt kon vatten. Dus dat op zich, dat Satrapi in stripvorm de geschiedenis van haar land kan vertellen aan de hand van het verhaal van haar eigen leven, vond ik echt indrukwekkend.

Saga
SagaOver Saga van Brian Vaughan & Fiona Staples las en hoorde ik overal geweldige dingen. De tekeningen waren fantastisch, de wereld waarin het verhaal zich afspeelt was fantastisch, de verhaallijn was fantastisch,… De cover sprak me ontzettend aan (borstvoeding op de cover! Take that, Facebook!) en zag er inderdaad veelbelovend uit. Het eerste deel bestelde ik via Bookdepository en toen mijn bestelling boeken aankwam, ben ik meteen in Saga beginnen lezen. In tegenstelling tot de vorige graphic novels, is deze een pak minder dik. Op een uurtje was de strip uit en ik was helemaal fan. Alles wat al die mensen zeiden, alles wat ik er over had gelezen en gehoord, was helemaal waar en al mijn verwachtingen werden helemaal ingelast. Ik kan jullie allemaal aanraden om deze graphic novel te lezen ZONDER op voorhand te weten waarover het gaat. Echt waar. Deze graphic novels hebben ze helaas nog niet in de plaatselijke bib, dus ik moet even wat centjes in budgetteren zodat ik binnenkort deel twee en deel drie kan kopen. Deel vier zou volgend jaar verwacht worden en tegen dan wil ik toch zeker de volledige reeks tot nu toe gelezen hebben.

Kleine waarschuwing: graphic novels zijn op een iets volwassenere doelgroep gericht dan de gemiddelde strip. Er komt behoorlijk wat geweld en seks aan bod. Dus het is zeker niet iets voor jongere tieners of voor gevoelige zieltjes. Dit is absoluut niet te vergelijken met de gemiddelde Kiekeboe, Suske&Wiske of Jommeke. Just saying.

13 thoughts on “Graphic Novels

  1. Persepolis staat al zolang op mijn lijstje. Mijn eerste strips die ik las waren Kuifje en Suske en Wiske (mijn vader heeft er véél). Daarna volgde Blake&Mortimer (nog steeds) en nog meer. Maar ik wil dus al heel lang Persepolis en Blankets lezen. Ik kan echt genieten van graphic novels. X

  2. Ik ben op zich geen graphic novel-lezer, maar ik kreeg Persepolis ooit in handen bij een vriendin. Wat een eye-opener! Kiki van Montparnasse heb ik ook gelezen, vond ik toch wat minder. Die Habibi spreekt me ook wel aan, bedankt voor de tip!

  3. Buiten de obligate Jommekes en Sus&Wiskes in mijn jeugd heb ik eigenlijk nooit veel strips of grahpic novels gelezen, maar de laatste jaren ben ik er meer en meer beginnen lezen. Ik denk dat het met Watchmen begonnen is en daarna pikte ik wel wat dingen op, zoals Fables en Superior. Persepolis staat ook op het lijstje (maar ook moeilijk vast te krijgen in bib hier) en Habibi en Saga zien er na het lezen van deze post ook wel aantrekkelijk uit, bedankt daarvoor!

  4. Omg aria, daar was ik ook gek op, heb ze ergens op zolder liggen. Bedankt om mij er aan te herinneren!

  5. Ik heb Habibi en Maus elke keer ik de Fnac bezoek in mijn handen, maar telkens leg ik ze terug. Bizar, want ik blader er telkens zeer graag in. Als je graag de klassieke toer op gaat: Murena vind ik fantastisch.

  6. Ik moet ook zeker Maus aanraden. Net zoals Habibi, geen easy read, maar zo mooi. Ik heb net Auswitch bezocht en ik moest er continu aan terugdenken.

  7. Ik las als kind/tiener elfquest en heb ze uiteindelijk allemaal gekocht. Half kapotte versies bij de bieb en gloednieuwe bij de stripwinkel. Ze staan nog ergens in een doos bij mijn ouders. Ik heb zelfs actiefiguurtjes gehad. Die heb ik een half jaar geleden verkocht aan iemand die er ontzettend blij mee was. Anders had ik ze ook niet weg kunnen doen…

  8. Ohooh! Mijn grote liefde, die graphic novels! Ik som er nog enkele op die hier in mijn kast staan en die geweldig zijn!
    – V for Vendetta (hééél mooi verhaal vind ik persoonlijk)
    – Logicomix (over het leven van wiskundige/filosoof Bertrand Russel)
    – alle reisnovels van Guy Deslisle: Jeruzalem, Pyongyang (zeer interessante beschrijving van staten waar je waarschijnlijk nooit zelf binnen zal raken)
    – Maus en Metamaus (holocaust)
    – Road to perdition (gewoon eens een leuke fictie novel, over maffia)
    – en dan natuurlijk alles van oorlogsverslaggever Joe Sacco: Palestine, Footnotes in Gaza (beide over het Israëlish-Palestijns conflict, pijnlijk accuraat!), Save area Goradzjde (over het conflict in Bosnië-Kosovo, zeer ontluisterend)
    Of gewoon eens gaan vragen in de stripwinkel in de Parijsstraat. Die mannen daar weten echt alles van hun vak!

  9. Graphic Novels, zo anders dan andere strips, maar ik lees beiden graag.
    Craig Thompson is de “oorzaak” van mijn voorliefde voor Graphic Novels !
    Moet je zeker ook eens lezen : Carnet de Voyage van hem. Niet om te lezen zoals Habibi of Blankets, maar gewoon leuk … en herkenbaar als je zelf ook op vakantie gaat ( en een beetje aanstekelijk om ook een schets-dagboek voor onderweg bij te houden !)

  10. Ik ken er helaas geen enkele van, maar als het over strips gaat lees ik heel graag Franka, Largo Winch en mijn absolute favoriet Yoko Tsuno.

  11. Toen ik nog thuis woonde, heb ik echt massaal veel strips verslonden (niet moeilijk, met een vader die er op gegeven moment 13.000 (!) had…). Ik heb ook jarenlang Franse volwassenen strips vertaald. Er zitten echt pareltjes tussen, maar ik heb er ook gelezen waar ik zelfs vandaag niet aan kan terugdenken zonder te beginnen walgen… Inderdaad niet altijd voor gevoelige zieltjes!

  12. Grappig! Ik heb Persepolis net vorige week gekocht. Jaren geleden heb ik het wel al gelezen, toen ontleend uit de bibliotheek, en toen ik het vorige week zag liggen in de winkel, herinnerde ik mij wel nog dat het goed was, maar niet meer helemaal hoe het verhaal weer ging. Ligt hier dus klaar om te lezen!

Comments are closed.