Gebeurd

Waarom de Vlaming wel e-boeken lust, maar ze niet eet

Eerder deze maand trok ik naar het krantenwinkeltje in de buurt om een krant te kopen. Logisch, want dat doe je ook bij een krantenwinkel. Normaalgezien volg ik het reilen en zeilen van allerhande zaken in de wereld via verschillende nieuwswebsites. Op 12 augustus verscheen een afgesloten artikel op de site van De Standaard met als titel “Waarom de Vlaming geen e-boeken lust”. En die titel intrigeerde mij, dus besloot ik een krant te kopen. Een papieren krant. Dat was ook weeral een kleine eeuwigheid geleden.

In het tweede kwartaal van 2014 zijn in Vlaanderen 99.000 e-boeken verkocht, zo blijkt uit de jongste cijfers van Boek.be. Dat is ietsje meer dan de vereniging van het boekenvak had verwacht, maar het is een fractie van het aandeel in Amerika of Groot-Brittannië, waar om en bij een vierde van de boekverkoop al elektronisch is. En sterker nog: aangezien er in het Nederlands 33.000 titels digitaal beschikbaar zijn, werd elke titel gemiddeld drie keer verkocht. Wat schort er?
– De Standaard, 12 augustus 2014, Waarom de Vlaming geen e-boeken lust, Dominique Deckmyn

Ik volg de laatste tijd veel nieuws rond boeken. Het interesseert mij. Het fascineert mij. Alleen weet ik niet goed wat ik er allemaal van moet denken. Op dezelfde dag waarop het artikel “Waarom de Vlaming geen e-boeken lust” verscheen, publiceerde boek.be namelijk hun cijfers over de boekenverkoop in Vlaanderen voor de eerste helft van 2014 en die cijfers, mijn beste mensen, zagen er niet goed uit. Alles behalve zelfs. Er werd 6,6 procent minder boeken verkocht. Slechts drie procent van de gekochte boeken, waren e-boeken. Ik heb het gevoel dat er terug meer rondom mij gelezen wordt en dat er steeds meer mensen een e-reader kopen, maar dat is blijkbaar niet helemaal waar. Of misschien zijn het gewoon niet deze e-readers en deze boeken die worden opgenomen in deze statistieken.

Bruno schreef al een heel uitgebreid blogbericht over dit artikel. Ik heb getwijfeld of ik er ook mijn tanden in zou zetten, want veel van zijn punten komen overéén met hoe ik er over denk, maar er zijn zeker zaken die ik er aan wil toevoegen of vragen die in zijn artikel nog niet aan bod kwamen. Of gewoon even mijn stem laten horen. Ook even meegeven dat dit gewoon mijn mening is. Ik zit niet in het boekenvak en weet er dus eigenlijk niet veel van. Dit is hoe ik het zie vanuit mijn standpunt als lezer en als grote voorstanden van e-boeken en liefhebber van boeken in het algemeen. Ja. So. Here we go.

Bruno haalde het ook al aan: de Vlaamsche boeken zijn duur. Niet alleen de papieren versie is duur, ook de digitale versie is duur. Punt. Einde discussie. Eigenlijk zou u hier al mogen stoppen met lezen. Yup. Daar waar ik op mijn Kindle voor €5 een relatief recent boek kan lezen, ben ik in Vlaanderen ongeveer drie keer zo veel kwijt voor datzelfde relatief recente boek. Wetende dat ik voor de prijs van één boek hier, drie of vier boeken op mijn Kindle kan lezen… Sja. Keuze snel gemaakt. Het geld groeit helaas niet op mijn rug en ik moet keuzes maken. Zo gaat dat dan. En de prijs van het Vlaamsche boek en e-boeken is de grote partypooper.

Jeugdboek vs. volwasseneboek
Goed, we hebben een kleiner taalgebied. Een Engelstalig boek kan je praktisch over de hele wereld verkopen, een Nederlandstalig boek, daarvoor heb je enkel een afzetmarkt in de Lage Landen. Logisch dat de prijs dan wat hoger ligt. Maar wat Bruno niet aanhaalde en wat ik toch wel frappant vind, is het prijsverschil tussen een Vlaams jeugdboek en een Vlaams volwasseneboek. Een boek is een boek. Er moet een auteur betaald worden, drukkers, een grafisch vormgever voor de kaft, een uitgever, eventueel een vertaler en wat nog allemaal niet. Als je de prijs van bijvoorbeeld een papieren jeugdboek bekijkt van Vlaamsche bodem en de prijs van een volwassenboek van Vlaamsche bodem, dan zit daar een serieus verschil op.

Het boek Ik denk dat het liefde was van Kathleen Vereecken bijvoorbeeld telt 243 pagina’s en heeft een harde kaft. Dit boek won onder andere de Boekenleeuw (Vlaamse literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek). Prijs? €13,95. Mooi zo. Dat lijkt me een redelijke prijs. Een boek dat ik onlangs las was De Boekhandelaar van Chris Ceustermans. Dit boek telt 230 pagina’s en heeft een zachte kaft. Het boek heeft voor zover ik weet (nog) geen prijzen gewonnen, maar krijgt wel al heel wat lovende recensies. Prijs? €19,99. Vijf euro verschil. Daarmee kan ik een boek kopen op mijn Kindle.

Sommige uitgeverijen doen speciale effortekes voor jeugdboeken. Ik kocht onlangs de hele reeks John Green boeken die Lemniscaat op de markt bracht. Ze hebben een supermooie harde kaft en kosten per boek slechts €12,50 (wel, zelfs maar €11,50 in Boekencargo in Leuven). En het is John Green. Wat meer wil je? Perfecte prijs voor mooie jeugdboeken of een mooi boek in het algemeen. Mij hoor je niet klagen. Deze actie loopt trouwens nog tot 1 oktober als ik het goed heb. ‘t Is maar dat u het weet.

Zijn jeugdboeken goedkoper omdat ze gericht zijn op jongeren die algemeen gezien minder boekenbudget hebben? Zijn jeugdboeken goedkoper omdat deze doelgroep gestimuleerd moet worden om te lezen? Hoe zit dat exact met die prijsbepaling? Papier is toch papier? Inkt is toch inkt? Verdient een auteur van volwasseneboeken meer dan een jeugdboekenschrijver? Is die vijf euro verschil een royalty die naar de auteur gaat? Hoe zit dat eigenlijk in elkaar? Hoe wordt een prijs bepaald voor een boek?

Papier vs. digitaal
En dan is er natuurlijk nog het verschil in prijs tussen een papieren boek en een e-boek. Laat ik even terug grijpen naar het voorbeeld van De Boekhandelaar van Chris Ceustermans. Dit is een relatief dun boek zoals ik eerder al aanhaalde. Het is zeker geen slecht boek, laat dat even duidelijk zijn, want ik probeer dat boek hier zeker niet te viseren. Maar een dun boek met zachte kaft waarvan de papieren versie verkocht wordt aan €19,99… sja. Dat is een relatief normale prijs, hoewel ik het best veel vind voor zo’n dun boek. De prijs van het e-boek van deze debuutroman? €15,99. Drie euro minder dan de papieren versie. Compleet absurd. Geen papier. Geen inkt. Geen verzendkosten of vervoerskosten. En toch €15,99 voor wat bits en bytes. Absurd! Ik leende dit boek trouwens uiteindelijk gewoon uit bij de bibliotheek. Ja. Keuzes maken in het leven hé?

Er verdwijnen heel wat kosten bij een e-boek, vermoed ik. Drukkosten bijvoorbeeld. Weg. De kost van papier. Gone. Normaalgezien is alle eindredactie al gedaan voor de papieren versie dus die kosten vallen eigenlijk ook weg. En stiekem is de opmaak van een e-boek vrij snel gemaakt, dus daar zal de grote kost ook niet liggen. Een e-boek moet niet vervoerd worden naar een boekenwinkel, want het is een digitaal product. Vervoerskosten. Weg. Dozen. Weg. Een e-boek zou met gemak de helft van dit bedrag kunnen kosten en de uitgeverij zou er nog winst op maken, lijkt mij. Vooral als het e-boek verkoopt, wat het nu absoluut niet doet. Er zijn namelijk in totaal iets van een 33.000 titels verkrijgbaar als e-boek en in totaal werden er in de eerste helft van 2014 ongeveer 99.000 e-boeken verkocht. Dat is van iedere titel drie e-boek exemplaren… gemiddeld. Nogal teleurstellende cijfers.

Nederland vs België
Ik blijf het zeggen: een Belg kijkt altijd de kat uit de boom. Altijd. En ja, ik ben zelf een Belg. Ik doe dat ook. Misschien iets minder dan andere Belgen, denk ik, hoop ik, maar toch. Ik ben er zeker ook schuldig aan. Een Nederlander die ziet iets nieuws en de helft van de tijd denkt hij: “Nou joh, vet gaaf, laat ik daar effie wat mee gaan doen,”. Of iets dergelijks. Mijn innerlijke Nederlander zou dat zeggen. Bol.com is vrij snel op de e-readers gesprongen. Zij boden sinds september 2009 de Sony e-readers aan via hun site, waardoor de consument een toestel kon kopen waarop hij e-boeken kon lezen en op dezelfde site de e-boeken zelf kon kopen.
Juli 2014. De Standaard Boekhandel slaagt de handen in elkaar met het Duitse Tolino en biedt de Tolino e-reader aan in hun winkel. JULI. FOKKING 2014. Vijf jaar na Bol! Bijna vijf volledige jaren. Vijf! Iedere Vlaming die de afgelopen vijf jaar een e-reader wou, heeft intussen wel een Kindle of een Kobo. Ja. Er is fashionable late aankomen op een feestje en er is gewoon veel te laat aankomen nadat het feestje al lang gedaan is.

Niet iedereen is een piraat… Matey
Ik heb het al vele malen aangehaald: ik koop mijn boeken. Ik heb een maandelijks budget voor boeken. Mijn leesobsessie is ingepland in mijn budget. Het zal voor vele mensen vreemd klinken, maar het is zo. Ik eet ‘s middags een zelfgemaakte lunch, zodat ik die paar euro’s die ik uitspaar door geen broodje te kopen kan uitgeven aan boeken. Als ik papieren boeken koop, dan koop ik ze vaak tweedehands, anders ga ik serieus over mijn budget. Als ik e-boeken koop op mijn Kindle, dan gaat het niet om tweedehands te kopen, helaas, maar gelukkig ligt de prijs van een Kindle-boek vrijwel in dezelfde categorie als die van een tweedehandsboek. We hebben het hier dan over ongeveer €5 per e-boek. De ene keer koop ik al eens een e-boek van €8, de andere keer vind ik een pareltje voor nog geen €2, maar gemiddeld zal het toch altijd op iets van een €5 uitkomen. Die boeken, ook al zijn ze heel goedkoop, verspreid ik niet. Ik doe daar niet aan mee. Nope. Nope. Nope. Ik heb geen papegaai op mijn linkerschouder staan, ik heb geen ooglapje voor mijn rechteroog en ik heb geen houten been. Die boeken blijven braaf op mijn Kindle staan. Ik raad ze aan aan mensen, dat zeker wel, maar ik geef ze hen niet.

Er zijn al een deel van de beveiligingen weggehaald op Vlaamsche e-boeken waardoor ik nu ook relatief eenvoudig Vlaamsche e-boeken op mijn Kindle kan lezen, maar de grootste beveiliging is toch nog altijd de prijs. Een e-boek van €15,99 wordt niet gekocht door piraten die het daarna op het net gaan verspreiden. Maar hey, een e-boek van €15,99 wordt eigenlijk gewoon door niemand gekocht. Dus ja. Dat is een lose-lose-situation. Stap even af van het idee dat iedereen die dierbare literaire pareltjes zomaar gratis gaan verspreiden zodat jullie arme arme arme boekenmensen helemaal platzak zouden achterblijven. Zo werkt het niet.

Stap even af van het idee dat wij allemaal piraten zijn en lieve boekenmensen, wat zouden jullie dan doen? Hoe zouden jullie e-boeken dan aanpakken? Daar ligt een zeer groot antwoord op het hele “De Vlaming lust geen e-boeken”-probleem.

Met andere woorden: er is werk aan de winkel. Véél werk aan de winkel.

Oplossingen!
Want ja, je kan de hele boel afbreken en zeggen dat het niet deugd is één ding, maar ik vind dat je ook oplossingen moet aanbieden. Zo gaat dat. Bruno had al veel van deze oplossingen aangehaald in zijn artikel.

 • Digitale download bij de aankoop van een papieren boek. Standaard. Het Vriendje is een groot muziekliefhebber en hij koopt regelmatig een vinyl om bepaalde artiesten te steunen. Hij ziet het als een soort van verzamelstuk, langs de ene kant, en als een soort van sponsoring, aan de andere kant. Vinyl, lieve boekenmensen, is niet meer van deze tijd. Het is een beetje zoals boeken, eigenlijk. Hoe je het ook draait of keert, de gemiddelde mens luistert voornamelijk naar mijn mp3-speler of Spotify of iets dergelijks. Dus wat dachten die slimmerds uit de muziekindustrie: “Wat als we nu eens onze muziek gratis als mp3 aanbieden als een mensch toch de moeite doet om onze vinyl te kopen?”. Dus zo geschiedde. Als Het Vriendje tegenwoordig een vinyl koopt, dan krijgt hij daar meestal een code bij waarmee hij op een bepaalde site hetzelfde album dat hij kocht op vinyl kan downloaden als mp3. Zonder meerprijs, uiteraard. Een nee, Het Vriendje zet deze mp3’s ook niet ergens voor het grijpen, nee. Hij luistert daar naar and that’s it. Dus zo’n code aan de binnenkant van een boek waarmee je ook het e-boek kan lezen, dat kan alleen maar positief zijn.
 • Een realistische prijs voor e-boeken. Tijdens de zomer liep er de actie Vakantie Lezen waarbij heel wat recente romans als e-boek werden aangeboden voor slechts €7,99. Muchachas van Katherine Pancol: €7,99. Het Puttertje van Donna Tartt: €7,99. De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat zat in een Ikea kast van Romain Puertolas: €7,99. Voor die laatste titel maakte ik met zeer veel plezier gebruik van deze actie. Voor een Vlaamsch e-boek, rekening houdende met de kleine afzetmarkt etc, vind ik €7,99 een zeer realistische en eerlijke prijs. Minder is beter, uiteraard. Meer kan, maar het moet het waard zijn!
 • Spotify voor Vlaamsche/Nederlandstalige e-boeken. Amazon lanceerde onlangs een abonnement voor Kindle, Kindle Unlimited. Dat wil zeggen dat je $9,99 per maand betaald en zoveel boeken kan lezen als je wil. Ok, er is een beperking op het aantal titels en ok, Amazon heeft zich door het ZO goedkoop aanbieden van e-boek en nog wat zaken de woede van heel wat auteurs op hun nek gehaald. Oeps. Maar zulke abonnementssystemen zijn nu eenmaal hetgeen waar momenteel vraag naar is. Denk aan Netflix of Spotify. Heel veel vraag. Ik zou met veel plezier die $9,99 per maand betalen, maar helaas is de dienst enkel US only. Boe. Ik zou met veel plezier €10 per maand betalen om toegang te krijgen tot een fractie van die 33.000 e-boek titels waarvan sprake is. Blijkbaar zou er aan zo’n service gewerkt worden: zie dit artikel.
 • Laat mij e-boeken uitlenen bij de bib. Meer als drie als het even kan, zoals het nu is, want ik lees meer als drie e-boeken uit op een maand tijd. Veel meer zelfs. Dus stop met zwansen en zet daar eens een serieus getal op. Stop met denken dat we allemaal piraten zijn. We zijn lezers. Jullie lezen ook meer dan drie boeken op een maand tijd. Wij ook. Ook: zorg dat ik die boeken kan lezen op mijn Kindle. Ik haat lezen op tablet of op mijn smartphone. Die dingen zijn niet gemaakt om op te lezen, mijn Kindle wel.
 • Communiceer met je doelpubliek. Communiceer en luister. Alsjeblieft. Alsjeblieft. Alsjeblieft, liefste boekenmensen en uitgeverijen. Alsjeblieft! Ik kwam onlangs op de site van Blossom Books. Zij richten zich keihard op Young Adult en ik ben wel te vinden voor Young Adult, zoals jullie weten. De teksten op de site van Blossom Books zijn helemaal op het niveau van hun doelpubliek: meisjes, veertien-jarigen, kort maar krachtig, lijstjes, geen moeilijke woorden,… Ze spelen superhard in op social media. En de site zelf lijkt eerder op een blog van een vriendinnetje dat je leest in plaats van een saaie website van een norse uitgever. En weet je wat? Omdat ze beseffen dat er ook mensen zijn die hun aanbod ook graag in het Engels lezen, gaan ze de boeken die ze hebben nu ook in het Engels op de Nederlandse markt brengen. Omdat ze luisteren naar hun doelpubliek. Vraag. Aanbod. The basics, people. Dikke dikke dikke chapeau voor Blossom Books en hoe zij alles aanpakken, van hun site tot hun content tot de titels die ze kopen om te vertalen tot de ontwerpwedstrijden die ze uitschrijven voor covers. Echt waar. Andere uitgeverijen, neem daar alsjeblieft een voorbeeld aan. Ik dank u alvast uit het diepste van mijn hart.

Bruno sloot zijn artikel af met een oproep aan de mensen in het Vlaamse boekenvak om zich te focussen op de tweede golf voor e-boeken die er zit aan te komen: Spotify-achtige toestanden voor boeken, e-boeken uitlenen bij de bib ook voor e-readers,… Er zit een nieuwe golf aan te komen en lieve Vlaamsche boekenmensen, zorg dat jullie er klaar voor zijn. Kom niet pas over vijf jaar af met een oplossing waar Amazon morgen mee afkomt. Alsjeblieft.

We leven in een fantastische tijd waarin zoveel mogelijk is en met de juiste mensen, met de juiste mentaliteit, kan je ver geraken. En het moet niet altijd eerst helemaal onderzocht en helemaal uitgeplozen worden. Er moet geen heel comité aan te pas komen. En vooral: het moet geen bakken geld kosten. Je kan al veel doen met een klein budget, daar ben ik zeker van. Ik ga er van uit dat jullie er vollenbak mee bezig zijn. Uit het Vlaamse regeerakkoord blijkt toch dat er verschillende stappen zullen ondernomen worden. Dus, lieve boekenmensen, zet jullie tanden er in en ga er voor! Ik sta klaar met mijn surfbord en wil helemaal mee gaan op die tweede golf, net zoals ik ben meegegaan op die eerste golf. Dus go! Go! Go!

Ook: Respect aan wie dit blogbericht helemaal las. U las net 2792 woorden. Dat is eigenlijk ook al een beetje een half boek. 😉

You Might Also Like

 • lies

  Je kan perfect meer dan 3 e-boeken per maand bij de bib uitlenen. En het is een proefproject. Mss wordt het in de toekomst wél mogelijk om op een e-reader uitgeleende e-boeken vd bib te lezen. Ik geef het maar even mee. Ik ben iemand die al jaren in n bib werkt. En ik heb het artikel volledig gelezen in De Standaard dit weekend.

 • Linda

  Een boekenmensch hier die dit artikel met veel interesse heeft gelezen. Bedankt!

 • Evi

  Idem als Linda! En serieus gegniffeld met je innerlijke Nederlander 🙂

 • MetalArend

  Ik heb nog nooit naar jouw mp3-speler geluisterd. 😉

  Mooi artikel, fijne oplossingen – moesten die boekenmensen nu ook nog eens iets lezen op een device ipv in een kaft… 🙂

 • Valentijn

  Helemaal akkoord. Over het huidige eBooks aanbod in de bibliotheken: Ik hoor van mijn collega’s uit de bib dezelfde verzuchtingen over de starre houding van uitgeveren, zeker over eBooks. Het eBooks aanbod van de bib is eigenlijk een klucht: Je kan ze enkel lezen via een app, niet via een e-reader, dus ze missen het gros van het e-readende publiek. Je moet betalen om een boek te huren, en moet het dan ook nog eens binnen een maand uitlezen.

  Alleen vergelijken met Amazon vind ik niet echt correct. Niet alleen is de Engelstalige markt inderdaad veel groter en kunnen dus lagere prijzen gevraagd worden, Amazon verziekt de markt. We kunnen blijven gaan voor het steeds goedkoper verhaal, maar dat zal hoe dan ook zijn consequenties hebben op de kwaliteit en de kwantiteit van het aanbod. Amazon doet aan gangsterpraktijken, en ergens zit ik dan ook niet op die mannen te wachten. In eerste instantie spotgoedkope boeken, gevolgd door auteurs en uitgeverijen die afhaken, daar bedank ik voor.

  Over een “Spotify voor boeken” wordt al lang gepraat, ik hoop van harte dat die er ook effectief komt. Ik ben zeker bereid een 10 à 15 € / maand te betalen om dan onbeperkt boeken te mogen lezen. Mits het allemaal vlot én op mijn eReader werkt.

 • Kathleen

  @Valentijn: volledig mee akkoord! Amazon is inderdaad een beetje té aan het worden, vooral nu ze de prijs van hun e-boeken nog naar omlaag willen halen. Ik koop mijn boeken omdat ik weet dat ik hierdoor schrijvers, vertalers, uitgeverijen etc draaiende houdt zodat die mensen opnieuw een geweldig tof boek kunnen maken waar ik dan opnieuw van kan genieten. Als Amazon op deze manier verder gaat, dan ga je inderdaad de hele boekenindustrie kapot maken en dat wil ik absoluut ook niet. Ik zeg het, ik betaal met veel plezier voor mijn boeken, maar helaas niet de prijzen die gelegd worden voor Vlaamsche e-boeken. Moesten ze aan redelijkere prijzen aangeboden worden, dan zou ik ook eerder kiezen voor een e-boek van een Vlaamsche of Nederlandse uitgeverij zodat ik hen kan steunen in plaats van The Big Bad Wolf Amazon.

 • lien

  go kathleen! ik kan je helemaal volgen…
  (alleen kan je in gent zoveel e-boeken ontlenen als je wil per maand, het kost je alleen 5euro per 3 boeken, en daar krijg je dan 4 weken de tijd voor. en aangezien ik gemiddeld iets langer dan een maand doe over een boek, vind ik dit systeem voor mij iets te duur… vooropgesteld dat het systeem zou worden uitgebreid voor e-readers… )
  (want ook daarin kan ik je volgen: e-boeken moeten op e-readers gelezen worden)

 • Elke

  Mja, ik koop enkel e-boeken via Kindle, want dat is mijn ereader. Boeken lezen op mijn ipad op andere platformen dat doe ik niet… Dus tot er Vlaamse/Nederlandse boeken beschikbaar (leesbaar) zijn op Kindle ga ik ze niet lezen… Vroeger kocht ik véél boeken in de Vlaamse boekhandels, nu nog zelden. Tsja. Ik lees er niet minder om, dus mij kan het eerlijk gezegd weinig schelen…

  (Toegegeven, als Liliths blogboek straks uitkomt, dan ga ik wel nog eens naar de boekhandel stappen. Maar dat is dus een uitzondering.)

 • Elke

  Ow ja, ik schreef ooit een thesis over e-boeken en heb dat van die prijzen proberen uitzoeken. Wat alle uitgevers beweerden: boeken drukken kost écht niet veel geld: papier en inkt zijn niet het probleem. De grote kost zit in schrijven, editen en dan vooral marketing en het percentage dat naar de detailhandel gaat. Oja, en stockage, dat kostte ook nog wat. Theoretisch gezien klopt die paar euro minder voor een ebook dan wel. En zelfs met dat in het achterhoofd, voor mij blijft de waarde van een ebook, gewoon wat bits en bytes emotioneel gezien toch véél lager.

 • Anouck

  Interessant artikel voor een bibliofiel zoals ikzelf! Mocht er nu eens iemand uit de uitgeverij-wereld die prijszetting kunnen uitleggen…

 • ktrn

  Goed gezegd! Dat is ook de reden waarom ik geen e-reader heb, ik koop dan liever het echte boek dan het e-book, hoewel ik daar tegenwoordig ook heel hard probeer in te snoeien. Lang leve de kringwinkel 😉

 • Piepow

  Waw, jij beschrijft wat ik al een tijdje denk. Goed zo, dan moet ik het niet meer doen 🙂
  Nog een probleem: ik kreeg een boekenbon van de Standaard, maar oei, sorry mevrouw, nee, daarmee kun je geen e-books kopen. *zucht* ik heb geen zin om een papieren boek te kopen, want als ik e-books koop en wat goed rondsnuister op hun site, heb ik er een viertal ipv eentje. Tja. “Er wordt aan gewerkt*
  Ik e-read, en zal blijven e-readen, maar er moet inderdaad toch wel nog een en ander veranderen.

 • Eline

  Ik heb dus, na het lezen van het artikel op de blog van Bruno een tijdje terug, bijna exact hetzelfde artikel geschreven! Alleen deze keer wel uit het standpunt van een piraat, want sorry aan bits & bytes kan ik moeilijk geld uitgeven (mss publiceer ik het om die reden wel nog). Ik zie nochtans heel graag gedrukte boeken, maar ze zijn zo duur in België en soms zo moeilijk te vinden, dus ik download en als ik ze echt goed vind dan pas haal ik ze in huis. Ik zou een papieren versie + digitale versie ook wel zien zitten, dat is het eerste wat ik dacht toen ik mijn Kindle kreeg een paar jaar terug. Waarom doet niemand dat? Onbegrijpelijk.

 • Ivy

  Amai, dit artikel verwoordt exact wat ik er ook al een tijdje over denk…
  Ik lees eigenlijk veel te weinig, maar op vakantie is er niets zo leuk als een ereader (van Sony, geen Kindle, sorry). Gewoon een heleboel boeken erop, en je begint in dat ene waar je op dat moment zin in hebt. En krijg ik om de een of andere reden het boek niet uit, dan kan ik er enkele weken later rustig in verder lezen. Dus het principe van de ebooks van de bib is voor mij ook minder interessant (zoals Lien al aanhaalde). De papieren boeken kan je tenminste nog twee keer (gratis) verlengen, zodat je een dikke 2 maanden over een boek kan doen ipv 4 weken…
  Ik heb al enkele ebooks gekocht op Bol, die zetten af en toe een boek in promotie (zoals bvb “De inwijding” van Veronica Roth, nu in promo voor 6.99 euro, maar ik heb slechts 3.99 euro betaald), en dat zijn bedragen die ik er gerust aan wil geven (in tegenstelling tot 15 euro als het papieren boek 20 euro kost).
  Wat je opmerking over 2dehands ebooks betreft, mijn man had vorige week iets gehoord over een website die daarmee begonnen is (http://tomkabinet.nl/). Blijkbaar heel veel kritiek op gekomen, maar het zou toch legaal zijn. Je moet het maar eens bekijken. Ik heb alleszins al enkele boeken gezien die nog op mijn “to read” lijstje staan, voor amper 3 euro. Misschien moet ik toch maar eens terug boeken gaan lezen op de trein…
  En die “Spotify voor boeken”, ook daarover had mijn man iets gelezen, nu op twitter. 10 ebooks voor 2.99 euro per maand op http://www.ellyschoice.nl/. Ik heb geen idee of het inderdaad top boeken zijn zoals ze aankondigen, maar misschien is het wel eens de moeite voor een boekenwurm zoals jij om uit te testen? Ik kijk uit naar een review 🙂

 • Ivy

  Btw, ik ga nu ook onmiddellijk jouw ebook eens downloaden…

 • Kathleen

  @Ivy: Elly’s Choice had ik eerder deze week ook al gezien. Het is een stap in de goede richting, maar wat als er in die selectie van tien boeken niets zit dat je aanstaat? Ik zag dat er deze maand maar een boek tussen zat dat me interesseerde en dat heb ik al gelezen. 😛
  Tom Kabinet ga ik eens checken, want daar heb ik nog nooit van gehoord. Merci voor de tip!

 • Pin It on Pinterest