Gebeurd

De Blogboek vragen – deel 2

Zoals ik maandag al schreef, kreeg ik van Kelly heel wat vragen toegestuurd voor haar Blogboek. Dolle pret om al die vragen te beantwoorden. Omdat die antwoorden misschien wel interessant konden zijn voor als je zelf een blog wil beginnen, dacht ik ze hier even verder uit de doeken te doen. Dus deze week ga ik aan de slag met de orginele vragen. Iedere dag pak ik vier vragen aan en hopelijke krijgen jullie zo misschien ook een beter idee van het hoe en het wat en en het waarom van mijn blog.

Wie heeft jouw blog ontworpen? Hoe heb je de technische kant uitgewerkt?
Ik denk niet dat heel veel mensen dit over mij weten, maar ik weet graag hoe dingen in elkaar zitten. Het maakt niet uit of dat over een relatie tussen verschillende mensen gaat, over een computerprogramma of over mijn eigen naaimachine. Bekentenis van de dag: ik heb mijn eigen naaimachine al meerdere malen open gegooid om er zelf iets aan te repareren. Ayup. Ik ben van nature uit behoorlijk nieuwsgierig en ook leergierig. Dat zorgde er dus voor dat ik ook wilde weten hoe een blog in elkaar zat en hoe ik dat allemaal naar mijn hand kon zetten zodat ik het er kon laten uitzien zoals ik dat zelf wilde.

Dus door de jaren heen heb ik me al die dingen zelf aangeleerd: webdesign, het opzetten van een WordPress blog, het maken van een WordPress theme,… Kathleen de Nerd, represent. Het is trouwens door het prutsen aan blogdesigns dat ik uiteindelijk webdesign en grafische vormgeving heb geleerd, wat vandaag de dag mijn hoofdberoep is. Ha! Jawel. Ook dat kan je overhouden aan bloggen. Maar dus ja, de technische kant en al die shizzle doe ik volledig zelf. Girlpower en zo.

notitieboekje

Hoe organiseer je je? Waar vind je inspiratie? Weet jij wat je volgende week gaat schrijven? Heb je een notitieboek?
Toen Kelly deze vraag stelde tijdens het interview, voegde ze er meteen aan toe: “Jij bent waarschijnlijk wel een georganiseerd persoon die zo een notitieboekje of zo heeft hiervoor, denk ik,”. Ik moest daar keihard mee lachen, want ik ben echt waar de grootste chaoot van Vlaanderen en ik ben de helft van de tijd all over the place. Dus ja.

Er is hier geen apart notitieboekje voor mijn blog. Er zijn hier zelfs geen rondslingerende papiertjes met blogideeën op, wat al behoorlijk wat is, want ik heb van alles minstens één rondslingerend papiertje. Ik maak wel gebruik van een kalender plugin, waardoor ik zeer overzichtelijk blogberichten kan inplannen. Soms staan er al berichten ingepland voor de volgende week, maar meestal ook niet. Maar ik schreef hierover in januari een heel mini-e-boek, dus veel verder ga ik hier niet op ingaan.

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn eigen leven. Ik schrijf recensies over de boeken die ik lees, ik schrijf over de zaken die mij bezig houden zonder té persoonlijk te worden, soms schrijf ik dingen over iets wat ik las op het internet of in de krant,… Eén van die dingen die je vaak leest als je boeken leest over het schrijven van boeken (lekker ingewikkeld), dan is het dat je moet schrijven over dingen die je kent. En ik ken mezelf nu eenmaal het beste in de hele wereld (lekker egocentrisch) of dat hoop ik toch alleszins.

geld

Hoe sta je tegenover geld verdienen via je blog? Doe je zelf dingen om er iets uit te halen?
Ik verdien nul komma nul euro met mijn blog en de afgelopen jaren is dat bedrag altijd hetzelfde geweest. Ik zie deze blog als een hobby, een uitlaatklep en ik vrees dat als iemand me er voor gaat betalen, dat het dan gewoon niet meer leuk gaat zijn.

Wat ik me wel heb voorgenomen is om de voorstellen die bedrijven mij soms sturen, serieus te overwegen. De afgelopen jaren heb ik die mails gewoon genegeerd, maar af en toe kan een samenwerking met een bedrijf echt een meerwaarde bieden. Of ik probeer nu af en toe ook naar een bedrijf toe te stappen en te zeggen: “Hey, volgens mij kunnen wij iets moois samen opbouwen,”. Zo vind ik de samenwerking tussen Verbeelding en Funny tot nu toe echt super. Ik verdien er geen eurocent aan, maar ik ben volop mocktails aan het maken met de flessen die me werden bezorgd. Daardoor heb ik dan weer inspiratie voor nieuwe blogberichten! Win-win. Ik wil wel altijd eerlijk zijn over de producten die me toegestuurd worden. Als iets echt niet goed is, dan zal ik het ook zeggen. Punt.

En natuurlijk is er ook Fanny&Laura. Omdat ik vroeger regelmatig illustraties plaatste (veel meer dan dat ik dat nu doe, jikes), kreeg ik praktisch iedere maand een mailtje met de vraag of ik een geboortekaartje kon maken of een illustratie voor op een blog of dat ik een flyer kon ontwerpen. Ik hield die opdrachten altijd af, want als ik zoiets wilde doen, dan wilde ik dat officieel doen. In juli 2011 startte ik dan Fanny&Laura op en er komen nog altijd mensen vanaf deze blog daar terecht om een geboortekaartje op maat of een toffe illustratie aan te vragen. Ik ga er zeker niet rijk van worden, maak u geen illusies, maar het is tof om te doen!

dipje

Heb je ooit overwogen om ermee te stoppen? Last gehad van een blogdip? Hoe kruip je daar weer uit?
Een blogdip hoort er helaas af en toe bij, vrees ik. Soms is de inspiratie gewoon zoek en dan zit je daar wat voor je uit te staren. Je kan dan gewoon voor je uit blijven staren en hopen dat de muses je binnenkort weer gunstig gezind zijn OF je kan zelf de touwtjes in handen nemen. Als ik in een blogdip zit, dan schrijf ik meestal een bericht om mij terug in gang te zetten. Dat is meestal gigantische boecht. Serieus. Dat ziet er dan zo uit bijvoorbeeld. Maar voor mij werkt dat. Iets schrijven en de bal aan het rollen brengen.

Echt overwogen om te stoppen heb ik nooit echt gedaan, denk ik. Ik ben wel een paar keer verhuisd van blog in die uhm… dertien jaar en dat was af en toe wel om een nieuwe boost te krijgen. Niets zo leuk als iets nieuws beginnen. Intussen hou ik het hier op Verbeelding al acht jaar vol en hier heb ik nog niet echt het gevoel gehad dat ik wilde stoppen. Ik blijf nog effe dus. Geen paniek. 😉

En dat was deel 2 weeral! Hoera! Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie hier iets uit opsteken buiten het feit dat ik eigenlijk, misschien, zo’n beetje zo, nog een grotere nerd ben dan dat jullie al dachten dat ik was. Oh noeeees!

You Might Also Like

  • Maai

    Ik vind het vooral heel erg leuk om te lezen en ben super benieuwd naar je eboek.

  • Hi-ke

    Jouw e-book heb ik een tijdje geleden ook eens afgeprint om een beetje organisatie te krijgen in de ideetjes in mijn hoofd. Enerzijds heb ik berichtjes die ik niet op voorhand kan inplannen (als ik schrijf over de gebeurtenissen van de afgelopen week bijvoorbeeld), maar voor de “lossere” zaken, zoals een recept of een interessant gebouw, gebruik ik nu wel jouw kalender. Anders wordt het een soort “3 berichten op 1 dag en dan 2 weken niks”.
    Heb je eigenlijk nog plannen voor nieuwe Fanny&Laura kaartjes? Kaartjesaddict hier, dus hoe meer leuke kaartjes er te vinden zijn, hoe liever ik het heb! 😉

  • Pin It on Pinterest