Gebeurd

De Blogboek vragen – deel 3

Zoals ik maandag al schreef, kreeg ik van Kelly heel wat vragen toegestuurd voor haar Blogboek. Dolle pret om al die vragen te beantwoorden. Omdat die antwoorden misschien wel interessant konden zijn voor als je zelf een blog wil beginnen, dacht ik ze hier even verder uit de doeken te doen. Dus deze week ga ik aan de slag met de orginele vragen. Iedere dag pak ik vier vragen aan en hopelijke krijgen jullie zo misschien ook een beter idee van het hoe en het wat en en het waarom van mijn blog.

Heb je last gehad van negatieve comments? Wat doe je daarmee?
Eigenlijk niet echt. In het verleden heb ik er een paar gehad, maar die verwijder ik gewoon. Dit is mijn online “thuis” en ik maak hier de regels dus als iemand hier wilt trollen, dan verwijder ik die reacties gewoon. Als iemand mijn huis binnen kwam en die zou tegen mij beginnen schreeuwen dat ik stom ben en wat nog niet, dan zou ik die ook de deur uit smijten. Net hetzelfde voor mijn blog. Punt. Gelukkig gebeurt dat zelden tot nooit.

WordPress sluit ook automatisch (of heb ik er een plugin voor, ik ben niet zeker) de reacties na dertig dagen. Dat voorkomt langs de ene kant spam reacties, maar dat zorgt er ook voor dat mensen niet kunnen reageren op berichten die je vijf jaar geleden plaatste toen je nog jong en naïef was. Mensen veranderen en hetgeen vijf jaar geleden geschreven is, staat misschien nog wel online, maar is daarom misschien niet meer van toepassing. Daarom dat het wel handig is om je reacties te laten sluiten na een tijdje.

vriendjes

Wat is het leukste dat je aan bloggen hebt overgehouden? Wat het minst leuke?
Het staat ook in het boek zelf, maar het allerleukste wat ik aan bloggen heb overgehouden zijn alle geweldige mensen die ik via deze weg heb leren kennen. Een paar van mijn beste vrienden nu zijn mensen die ik jaren geleden heb leren kennen op blogmeetings. Door die blogmeetings heb ik mensen leren kennen die me aan een job hebben geholpen. Door die mensen hebben we ons huis gevonden. Door die mensen hebben wij twee geweldige poezenbeesten gevonden (dat staat een beetje in contrast met de foto van die twee schattige puppy’s hierboven, maar soit, details). Door die mensen die willen dat ik een illustratie voor hen maak omdat ze mijn tekeningen zagen op mijn blog, kan ik vier vijfde werken en een dag in de week voor mezelf werken of even tot rust komen als het nodig is.

Daarnaast heb ik ook een netwerk (ik heb het nu over jullie, lieve lezers) die klaar staan om te helpen als ik vragen heb of als ik hulp nodig heb. De reacties die op de 30 before 30 lijst kwamen illustreren dat zeer mooi en ik ben iedereen daar ook altijd zeer dankbaar voor. Het is geweldig om bij zo veel mensen terecht te kunnen.

Aan het minst leuke kan ik nu niet meteen denken. Positivo die ik ben. 😛

gras

Wat is je number one tip voor mensen die willen beginnen met bloggen?
Ik heb hem maandag al in het oranje gezet en ik ga hem hier opnieuw in het oranje zetten, want het is echt belangrijk.

Dames, heren, als jullie één ding moeten onthouden, onthou dan dit: bloggen moet leuk zijn en leuk blijven, anders hou je het geen dertien jaar vol.

Voor veel mensen is het een hobby, anderen verdienen er misschien een extra centje mee, maar het komt er altijd op neer dat het plezant moet blijven. Van zodra het niet meer plezant is en je het dik tegen je goesting gaat doen, dan ga je het niet blijven doen en je lezers gaan het ook merken als je geen goesting meer hebt.

Forceer jezelf niet om te bloggen. Als het niet je ding is, dan is het gewoon je ding niet. Punt. Ik ben van nature iemand die ontzettend graag schrijft en graag ideeën deelt met de wereld, dus een blog is het perfecte medium voor mij. Iemand die liever praat kan misschien beter een podcast beginnen of filmpjes maken voor op YouTube. Aan mij moet je bijvoorbeeld niet vragen om een podcast te maken, want dat zou vooral veel zenuwachtig gestotter met zich meebrengen, vrees ik. 😀

evernote

Welke apps zijn onmisbaar? Of andere systeempjes?
Ik ben een zeer grote fan van Evernote. Ze hebben een plugin voor Chrome waarmee je artikels die je online leest rechtstreeks kan opslaan in Evernote. Dat is superhandig. Ik hou op die manier artikels bij die ik nog wil lezen of waarnaar ik wil verwijzen als ik een blogbericht schrijf. 

En daarnaast gebruik ik ook Photoshop om al mijn foto’s even wat meer vavavoom te geven voor ik ze op mijn blog zet.

tijd

Waar vind je de tijd? Heb je daar tips voor?
Tijd kan je maken, geloof het of niet. Ik ben van het principe dat als je iets graag doet, je er tijd voor maakt. Mijn blog is geen verplichting voor mij en ik doe het heel graag. Het is mijn uitlaatklep. Meestal schrijf ik zondagochtend een paar berichten. Het Vriendje zit dan vaak een documentaire te kijken of Reddit te lezen en dan is het even lekker rustig om een blogbericht of drie te schrijven. Ik schrijf relatief snel, dat moet ik er ook even aan toevoegen en dat is natuurlijk ook wel mooi meegenomen. Zondagochtend is trouwens ook zeer handig om foto’s te nemen, want dan is er natuurlijk licht in tegenstelling tot al die avonden dat je thuis komt en moet beginnen prutsen met lampen omdat het buiten al donker is. Ayup.

Oh en klein detail: wij hebben geen televisie. Ok, nee, we hebben wel een televisietoestel, maar geen kabelaansluiting, waardoor ik niet afgeleid wordt door de zoveelste bleitfilm op een of andere wijvenzender of door de liefdesperikelen van Simonneke uit Thuis of zoiets. Lieve, lieve mensen, echt waar, probeer eens een week geen televisie te kijken en dan zal je wel zien hoeveel vrije tijd je echt hebt. Zelfs als je alleen maar naar een soap kijkt die iedere werkdag speelt en een halfuurtje duurt, win je twee en een half uur tijd op vijf dagen. In twee en een half uur tijd, kan je toch wel een blogbericht of twee schrijven, lijkt mij.

En dat waren alle vragen! Ik hoop dat jullie er iets uit hebben opgestoken. Also: free stockphoto galore! Als dat niet het geval was of je wil je verder verdiepen in de wondere wereld der blogs, dan kan ik je zeker het Blogboek van Kelly aanraden. Het is nog steeds te koop in de betere boekhandel.

You Might Also Like

 • Miss Fabuleus

  Ik kijk echt iets te veel tv naar mijn zin, maar er zijn zoveel toffe series en film. Daarom hebben wij tvloze avond in het leven geroepen. Een paar maanden geleden schreef ik er een blogbericht over:http://www.missfabuleus.be/2014/03/tvlozeavond.html. Je kan echt heel veel tijd besparen als je geen of minder tv kijkt.

 • Sas

  Wat een leuk geschreven artikel vol handige tips!

 • meisje

  Ik ben zelf een beginnend blogster, dus deze tips zijn meer dan welkom! Natuurlijk ook gewoon leuk om te lezen hoe bij het jou allemaal begonnen is!

 • Abfabulies

  Hier ook geen kabeltelevisie. Toen ik dat indertijd (al 3 jaar geleden ondertussen) aan de Telenetman doorgaf, kon die zijn oren niet geloven. Bleef erop hameren dat we dus wel degelijk ook analoog niets meer gingen zien. En vond het heel raar dat ik bleef aandringen. Maar kijk, ik heb er nog altijd geen spijt van. Al kijk ik nog altijd te veel series naar mijn goesting (damn you, dvd’s!)

 • Heleen

  Ah, daarom kan ik niet reageren op de post van een jaar geleden over ‘Fangirl’! Dan laat ik hier maar weten dat ik dat boek gisteren gekocht heb omdat ik het kende van je blog (en de Engelstalige sectie in de Estse boekwinkel redelijk beperkt was) en voor een Harry Potterfan als ik is het zeker de moeite! Ik ga mijn boekenkeuze nog door je laten inspireren!

 • Goofball

  Ik ben iemand die vaak vertraging heeft in mijn feedlezer maar die toch graag af en toe een comment laat zodat mensen weten dat ik langsgekomen ben en dat ik hun post apprecieerde. Als je door ziekte, een zwangerschap, een reis, … eens echt gigantisch veel achterstand heb, dan is die cut-off periode van 30 dagen comments echt te weinig. Ik vind het dan zo ontgoochelend dat ik de moeite neem om die oude berichten nog te lezen, maar dan precies niet meer welkom ben.

 • Hi-ke

  Aha, bij deze heb ik ook het antwoord op mijn vraag van een tijdje geleden waarom ik niet meer op berichten kon reageren 🙂 Op zich snap ik het wel, maar 30 dagen vind ik – net als Goofball – wel héél kort. Misschien die periode verlengen naar bijvoorbeeld drie maand ofzo?

 • Pin It on Pinterest