Gebeurd

Tien dagen IJsland in een lijstje

Het schooljaar na mijn zesde middelbaar ben ik naar IJsland geweest met AFS (augustus 2003 tot eind juni 2004). Een kleine tien jaar geleden dus. Ik woonde daar bij een gastgezin en ging er gewoon naar school. Of skipte de school als ik er even geen zin in had, dat was ook een optie. Ahum.

Eerder dit jaar stond mijn oudste gastbroer hier voor de deur en dat deed het keihard kriebelen om terug te gaan naar IJsland. Ik wilde graag mijn gastouders nog eens terugzien, het huis waarin ik woonde, Reykjavik, de zwembaden en al die plekken die ik kende. Het Vriendje en ik hakten de knoop door en van 7 september tot 19 september was ik terug in dat wonderbaarlijke land daar in het hoge noorden.

IJsland baby trol en the vale

 • Mijn gastgezin (waar we trouwens ook bij logeerden) en hun huis voelden nog steeds aan als familie en als “thuis”. Het blijft een vreemd gevoel om zo warm onthaald te worden door mensen die eigenlijk geen bloedverwanten zijn, maar tegelijk is het een van de meest geweldige ervaringen.
 • Er was behoorlijk wat veranderd na tien jaar, maar wat wil je? Mijn slaapkamer was bijvoorbeeld een badkamer geworden. Yup.
 • Maar gelukkig was er een logeerkamer met een zalig bed. Amaai. Het Vriendje en ik hebben zelf geïnvesteerd in zeer goede matrassen en hotelbedden zijn dus vaak een ramp voor ons. Maar gelukkig vinden de gastouders een goed bed ook belangrijk, zelfs voor hun logees. Ik heb zeer goed geslapen en dat alleen al maakte de vakantie zalig.
 • Er staat zéér veel haar op mijn IJslands, maar tegen het einde van de reis kon ik wel praktisch alle gesprekken terug volgen. Spreken daarentegen… Miljaar zeg. Dus soms waren de gesprekken deels in het IJslands (gastgezin) en deels in het Engels (mijn antwoorden).
 • Drie talen door elkaar spreken en horen (IJsland en Engels en dan Nederlands met Het Vriendje) is op den duur behoorlijk verwarrend. Daardoor krijg je uitspraken als “We set the wekker” en dergelijken. Dolkomische situaties. Als u dus de komende week nog wat rare zinsconstructies of spellingsfouten tegenkomt hier, dan ligt dat voornamelijk aan mijn hoofd dat nog niet honderd procent terug op Nederlands staat. Mijn excuses alvast.

IJsland elfjeskerk en epic roadtrip

 • Onze vakantie verdeelden we in twee. De eerste helft brachten we door in Kopavogur/Reykjavik. Tijdens de tweede helft huurden we een piepklein autootje en trokken we naar Stykkisholmur op Snaefellsness. Mijn gastouders hebben daar een tweede huis gekocht en we mochten daar logeren. De vakantie zo indelen was eigenlijk perfect.
 • Het Vriendje en ik zijn absoluut geen planners, maar op de een of andere manier hebben we zo veel gedaan tijdens deze vakantie ook al was het met last-minute plannen. Alles liep gesmeerd.
 • We hebben tijdens onze tour rond Snaefellsness een zwaan gered. Dat was een behoorlijk intense ervaring die me nog behoorlijk lang zal bijblijven.
 • De zwembaden in IJsland zijn nog altijd de beste zwembaden in héél de wereld. Echt. We hebben zeer veel uren wekend doorgebracht in heita pottur. De ultieme ontspanning voor mij als watermensch.
 • Hoewel er wifi beschikbaar was hebben we onze internet en social media intake beperkt. Ik besloot wel wat foto’s op Instagram te werpen (de foto’s in dit blogbericht) en Goodreads op te volgen, maar dat was het. Voor de rest werd internet enkel gebruikt om dingen op te zoeken en uit te dokteren (Waar kunnen we best een auto huren? Wanneer vertrekt de Flybus zodat we op tijd op de luchthaven zijn voor onze vlucht?). Dat zorgde dat we echt hebben kunnen genieten van onze vakantie zonder met ons hoofd ergens anders te zijn. Ik kan dat alleen maar aanraden, zo op vakantie gaan.

IJsland - Kleinur en Appelsin

 • Er werden behoorlijk wat kleinur gegeten en mening liters Appelsin gedronken. De skyr moest ik helaas wat aan mij laten passeren wegens een kleine lactose intolerantie die weer besloot haar kop op te steken. Mopper ende brom.
 • Zaterdag was uiteraard Nammidagur. In IJsland krijg je op zaterdag 50% korting op schepsnoep, vandaar dat zaterdag ook nammidagur (snoepdag) wordt genoemd. Het was iets chaotischer dan ik het me herinnerde, maar ach, we wisten toch een kleine kilo snoep bij elkaar te scheppen.
 • De Reykjavik Welcome Card is een dikke aanrader en ik vermoed dat ik aan de kaart en onze avonturen daarmee nog wel eens een blogbericht zal besteden.
 • De uitspraak van de reis blijft wel: “Haha, gij pist en er verschijnt een regenboog!” (Het Vriendje). Terwijl ik mijn ding aan het doen was en met mijn bloot gat aan IJsland liet zien, besloot IJsland mij een regenboog te laten zien. Dank u, IJsland. Later die dag zagen we trouwens nog een drietal regenbogen.
 • Ik heb wildplassen trouwens verheven tot een kunst.

IJsland - Happy rock en regenboog

 • De prachtige natuur in IJsland blijft me iedere keer verbazen. Het Vriendje wist ook niet wat hij zag. Voor hem leek het af en toe alsof we door de landschappen uit één van zijn RPG games aan het rijden waren.
 • En de kleuren! Die zijn gewoon absurd. We hebben relatief veel geluk gehad met het weer en dan in die lage IJsland-zon alle prachtige herfstkleuren zien… Prachtig gewoon.
 • Ik bezocht mijn allerfavorietste plekje in IJsland opnieuw (Djupalonssandur) en dat was magisch. Op dat ene strand, bij die ene rotsformatie, starend naar de woeste golven, daar voel ik altijd alle energie tot mij terugkomen. Aaah. Soms wou ik dat dat strand hier gewoon om de hoek lag.
 • Er waren relatief weinig toeristen. De zomer is echt het hoogseizoen in IJsland en eens september, dan begint het “winterseizoen” op toeristisch gebied. Ik ben eigenlijk blij dat we deze periode hebben gekozen om te gaan. We hebben behoorlijk wat dagen goed weer gehad en ook een paar slechtere dagen, maar ach. Doordat we buiten het seizoen zijn gegaan was het relatief rustig aan bijvoorbeeld Thingvellir en de Blue Lagoon wat die ervaringen ook een pak aangenamer maakten.
 • Het centrum van Reykjavik alleen al telt behoorlijk wat boekenwinkels waarvan er een heel deel Eymundssons. En man, moesten ze hier zo’n boekenwinkels hebben, ik zou er al mijn vrije tijd in doorbrengen. Zeteltjes, een koffiebar, een zeer uitgebreide selectie Engelse boeken,… Het Vriendje heeft me moeten tegenhouden om niet iedere dag een Eymundsson binnen te stappen.

Met andere woorden, ik heb keihard genoten van deze vakantie. Het was gek om IJsland door de ogen van een toerist te zien, maar tegelijk ook zeer fijn. Het was een andere ervaring dan daar te wonen, dat zeker wel. Je ziet andere dingen, je doet andere dingen en je ervaart alles anders. Tegelijk heb ik er ook van genoten om even terug daar te zijn, in mijn tweede thuis met mijn gastfamilie. De batterij is serieus opgeladen en ik kan er weer een tiental jaar tegen aan voor ik terug moet naar die magische plek daar in het hoge noorden.

You Might Also Like

 • Greeun

  IJsland staat zéér hoog op mijn reisverlanglijstje, en nu nog meer!

 • meisje

  Ijsland staat bij mij ook op mijn reis-lijstje en dan twee keer, een keer in de zomer en een keer in de winter!

 • Nele84

  Oh, zo fijn om te lezen! Ijsland was ergens in mijn puberjaren (ik was 14) en toch kan ik het me nog enorm goed herinneren en heeft dat land veel meer een indruk op mij nagelaten dan pakweg Portugal of Hongarije.
  Van die verwarrende gesprekken heb ik trouwens altijd met mijn zus die nu in Engeland woont. Zeker als een bepaald woord Engels is, maar in het Nederlands ook bestaat en iets anders betekent, bv. “Geef die map eens!” Ik kijk als een debiel rond mij en zoek een kaft, blijkt ze het over een landkaart te hebben ;-).

 • Jessie

  wauw! Ziet er geweldig uit! Staat ook op mijn wishlist….toch maar s werk van maken!

 • An

  Nu wil ik weer terug 🙂

 • Ineken

  Staat in mijn top 3 van “wil ik zien”. Nu de andere helft nog overtuigen …

 • yab

  Mja, ik vind het spijtig dat ik jouw enthousiasme niet kan delen. De hoge verwachtingen die ik had, werden niet echt ingelost. Slecht weer en ik vond de meeste IJslanders vreemde mensen. Ik ben blij dat ik IJsland gezien heb, maar ik weet nu al dat ik er nooit meer zal terugkeren.

 • Madrina

  Ijsland staat zeer hoog op mijn lijstje. Ik kijk al uit naar de uitgebreide blogpost met foto’s 😉

 • Olga

  Wat heerlijk om na zo’n lange tijd weer terug te zijn, het klinkt als een fantastisch plek! Ik heb ook net een tripje down memory lane gedaan, naar Edinburgh. Daar studeerde ik een paar maanden, tien jaar geleden, ook een gouden tijd. 😀

 • meisje

  Ondertussen heb ik een knoop doorgehakt en beslist …
  Ik ga naar Ijsland – volgende zomer! Jipie 🙂

 • Pin It on Pinterest