Gelezen

Ik ben een gorilla

Eigenlijk ben ik een beetje te oud voor kinderboeken en aangezien ik geen kinderen heb, kan ik die ook niet bepaald als uitvlucht gebruiken. Af en toe lees ik gewoon graag een kinderboek. Een goed kinderboek. Niet zomaar eender wat. Zo kwam Ik ben een Gorilla van Katherine Applegate op mijn radar, want dat was zo een van die boeken waar vol lof over gesproken werd en dat ook verschillende prijzen in de wacht had gesleept.

Ivan is een gorilla. Hij woont in een winkelcentrum dat deels winkelcentrum deels circus is. Hij woont daar al bijna heel zijn leven en op zich is hij daar niet echt ongelukkig. Uiteraard is hij er ook niet supergelukkig, maar zolang hij z’n ding een beetje kan doen en hij op tijd eens wat kan tekenen of schilderen, dan is het allemaal goed voor hem. Maar dan komt er een klein olifantje, Ruby, in het winkelcentrum wonen en opeens is alles anders. Er komen herinneringen aan de jungle, z’n mama en zusje terug naar boven. Ivan besluit de touwtjes in handen te nemen en er voor te zorgen dat Ruby en hijzelf een beter leven kunnen leiden.

“Als ik zit te tekenen, denk ik nergens aan. Ik denk niet aan waar ik ben, aan gisteren of aan morgen. Ik beweeg alleen maar mijn potloden over het papier,”

Misschien zijn die roze dingetjes op de foto hierboven je wel opgevallen. Dat zijn sticky notes om aan te duiden welke passages ik mooi vond. Dit, mijn beste mensen, doe ik zelden tot nooit. Heel af en toe kom ik een boek tegen waarvan ik denk: “Dit moet ik onthouden!” en dan probeer ik op de een of andere manier aan te duiden wat ik wil onthouden. Dit boek stond vol met geweldige uitspraken, fantastische one-liners en paragrafen die me deden giechelen. Ivan z’n gevoel voor humor is geweldig. Volgens mij zouden Ivan en ik het goed kunnen vinden met elkaar.

Ik ben een gorilla

Er staan ook supermooie illustraties in het boek van Patricia Castelao. Dat is voor mij ook een zeer grote plus, want ik kijk graag naar mooie illustraties. Het zijn er helaas niet zo heel veel, maar wel net genoeg. De tekenstijl van Castelao is eigenlijk echt perfect bij het verhaal. Ze kan heel veel emoties in de uitdrukkingen van haar personages leggen en aangezien er een paar tekeningen staan bij zeer droevige scènes, heb ik een paar keer een pruillip getrokken. Nee, ik heb niet geweend bij dit boek, nee. Nope. Bij andere tekeningen en blije scènes in het boek, werd ik dan weer helemaal gelukkig, zoals bij de tekening hierboven. Kijk eens hoe blij die Stella is. Awwww…

Het is boek is en blijft een kinderboek. Het is eenvoudig geschreven uiteraard, maar net die eenvoud gemengd met het gevoel voor humor van Ivan, maken het zeer fijn om te lezen. Ik denk dat dit een heel leuk boek is voor kinderen van ongeveer 10 jaar die begaan zijn met dieren. Er zijn een paar scènes in het boek die gaan over geweld tegen dieren, dus als je een gevoelige dochter of zoon hebt, dan kan je best die stukken samen lezen om ze wat achtergrond te bezorgen. En het kan zeker ook een tof voorleesboek zijn omdat het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken.

Maar al bij al vond ik dit een zeer fijn boek dat ik zelfs als volwassene zeer graag heb gelezen. Het is een beetje een zondagmiddagfilm met dieren, maar dan in boekvorm en soms heb je gewoon nood aan een zondagmiddagfilm, al dan niet in boekvorm.

Ik ben een Gorilla werd uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo. Hen moet ik ook bedanken voor het recensie exemplaar van dit boek. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en kost €12,99.

You Might Also Like

  • Karlijn

    Je bent nooit te oud voor kinderboeken. Althans dat vertel ik mezelf 😉

  • Literasa

    Klinkt goed!

  • Hi-ke

    Och, hier ook geen kinderen en desondanks lees ik soms ook kinderboeken of sprookjes. Ik lees gewoon waar ik zin in heb op dat moment!

  • Pin It on Pinterest