Vijf dingen die je zeker moet doen met je Reykjavik Welcome Card

Tijdens onze eerste week IJsland besloten we Reykjavik te ontdekken met onze Reykjavik Welcome Card in de aanslag. Deze kaart kan je kopen bij onder andere de toeristische dienst en hiermee kan je dan gratis binnen bij verschillende musea, je kan er gratis mee met de bus rijden en je kan enkele zwembaden uit de IJslandse hoofdsteden gratis bezoeken.

Je kan kiezen tussen een Reykjavik Welcome Card voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Wij kozen voor de laatste optie. Onze kaart ging om 10u55 van start en achteraf gezien was dat een beetje stom. De laatste dag waarop we de kaart konden gebruiken was een vrijdag en we wilden graag het fotomuseum van Reykjavik bezoeken, maar dat opent op vrijdag om 11u. Dus met onze kaart konden we er helaas niet meer binnen. Als je dus overweegt om zo’n kaart te nemen, dan denk ik dat je die best laat starten rond de middag. Soit. We zijn er die vrijdag uiteindelijk een ander museum mee binnen gegaan dat wel al om 10u open was, maar we hadden graag dat fotomuseum gedaan.

National Museum of Iceland
Achteraf gezien wist ik eigenlijk belachelijk weinig over IJsland. Ik heb mij nooit verdiept in de geschiedenis van dat land en had er dus maar vaag een idee rond. Foute boel, Verhetselke, foute boel. Dus toen we als eerste met onze Reyjavik Welcome Card naar het National Museum of Iceland (Þjóðminjasafn Íslands) trokken, waren zowel Het Vriendje als ik helemaal ondersteboven van dit museum. We hebben er behoorlijk lang rondgelopen en ik vermoed dat we praktisch ieder kaartje bij ieder object hebben gelezen. Het is eigenlijk ongelofelijk dat er zo lang mensen in zulke barre omstandigheden hebben kunnen wonen op dat eiland. Massa’s respect voor IJslanders en hun voorvaderen.

Árbæjarsafn

Árbæjarsafn
Ik was al in dit openluchtmuseum geweest tien jaar geleden, maar ik wilde het graag nog eens zien. Je kan het een beetje vergelijken met Bokkenrijk hier in België. Het enige spijtige was dat we niet alle huisjes konden bezoeken omdat het toeristische winterseizoen al was aangebroken. Hierdoor was er enkel om 13u een begeleide tour door het domein waarbij je maar een paar huisjes binnen ging. Maar het was eigenlijk best een interessante tour. We hadden een gids die het goed kon vertellen en dat doet natuurlijk veel. Mij hoort u absoluut niet klagen. Tijdens het zomerseizoen is er een pak meer te doen en dan is het natuurlijk echt wel de moeite.

Gratis de bus nemen
Reykjavik is geen heel erg grote stad op zich. Je kan het eerder vergelijken met een Antwerpen dan met een New York. Maar het is een behoorlijk uitgespreide stad, waardoor je niet zo makkelijk van hot naar her kan wandelen. Je bent dus aangewezen op het openbaar vervoer en IJsland kent geen treinen, trams of metro’s, maar er is wel een heel uitgebreid busnetwerk. De Lijn kan nog wat leren van Straeto als het op stiptheid aankomt. Normaalgezien betaal je per rit 350ISK (ongeveer €2,30) wat al snel behoorlijk kan oplopen als je verschillende musea wil bezoeken op een dag. Dus gratis met de bus kunnen reizen is ideaal. En hey, je kan ook gewoon een bus op stappen en rondrijden. Dat is bijna even goed als zo’n Hop On Hop Off geval. Wij hebben zo vaak de bus genomen dat we moesten we iedere keer hebben betaald, evenveel kwijt waren als dat we hebben betaald voor onze Welcome Card. En dan hadden we nog niet eens de musea en zwembaden gedaan. Daarvoor alleen al is zo’n kaart dus een goede investering.

Viðey

Met de ferry naar Viðey
Viðey is een klein eilandje vlakbij Reykjavik. Ik was er nog niet geweest en boottochtjes, zelfs al is het een ferry, zijn helemaal mijn ding. Op Viðey ben je even weg van alle drukte van Reykjavik en zit je in het “echte” IJsland. Je kan heel het eiland rondwandelen of enkele de westkant of oostkant. Wij kozen voor de iets kleinere en minder populaire westkant. Die kant is ietsje minder populair omdat daar geen verdwaalde gebouwen meer staan. Doordat het handjevol toeristen dat bij ons op de ferry zat naar de oostkant ging, hebben wij heerlijk rustig kunnen wandelen en kunnen uitwaaien, want er stond die dag behoorlijk wat wind. Als je maar voor een paar dagen in Reykjavik bent, bijvoorbeeld omdat je er moet zijn voor je werk of omdat je een tussenstop doet voor je verder reist met het vliegtuig, dan is Viðey the place to be om even een blik te werpen op de beeldschone IJslandse natuur. In vergelijking met de rest van het land is het peanuts, maar toch…

Gratis toegang tot zwembaden
Zei ik al dat zwembaden in IJsland hemels zijn? Nee? Zwembaden in IJsland zijn hemels. In IJsland kunnen ze warm water gewoon uit de grond pompen (geothermische blahdiblah) en ze hebben daar in het hoge noorden dan niets beter op gevonden dan daar hun zwembaden mee te vullen. Alle zwembaden (behalve ééntje) in heel IJsland zijn buiten. Jawel. Buiten. Maar al het water van die zwembaden is verwarmd. Jawel. Verwarmd. Ze hebben er ook heitur pottur, wat eigenlijk gewoon hot pots zijn, kleine baden gevuld met lekker warm water. Je kan meestal kiezen tussen verschillende van deze baden op basis van temperatuur. Ieder zwembad heeft een heitur pottur van 35° tot 38° (meestal het populairste bad), één van 38° tot 40° en een van 40° tot 42°. Mensen, een heitur pottur is zalig. Dat is zoals een bad nemen dat nooit koud wordt. Heaven. Ik wil er zo een in mijn badkamer, alleen hebben we hier in België helaas geen geothermische blahdiblah. Eén van mijn favoriete zwembaden uit Reykjavik is Árbæjar sundlaug (sundlaug = zwembad). Dat ligt vlakbij Árbæjarsafn, dus perfect te combineren.

Sundlaug Bron: Visit Reykjavik

Kleine waarschuwing: in IJslandse zwembaden heb je twee kleedkamers: één voor de mannen, één voor de vrouwen. In die kleedkamers zijn geen aparte kleedhokjes. Het is een grote ruimte met lockers. Je kleedt je er om, doucht eerst in de gemeenschappelijke douches voor jouw kleedkamer voor je je badpak/bikini/whatever aandoet en gaat dan het zwembad in. Zeer belangrijk, dat douchen voor je het zwembad in gaat. IJslanders bekijken je vies als je dat niet doet. En het is ook de bedoeling dat je je wast. Niet even wat water over je kop laten stromen, nee, nee, douchegel, haren wassen, heel de reutemeteut. Nadat je uit het zwembad komt douche je trouwens nog een keer. IJslanders hebben absoluut geen probleem met elkaar naakt te zien en in de kleedkamers hangt er meestal ook een zeer gezellige sfeer en wordt er heel wat gepraat en gelachen. Sommige toeristen die een beetje preutser zijn kunnen met het hele naakt rondlopen voor andere mensen misschien wat problemen hebben. Zeg niet dat ik u niet op tijd heb gewaarschuwd.

Dankzij deze Reykjavik Welcome Card en de semi-goedkope vliegtuigtickets (dat is relatief natuurlijk) van IcelandAir of een paar andere luchtvaartmaatschappijen, kan je eigenlijk perfect een citytrip naar Reykjavik doen. Zo kan je de sfeer daar een beetje opsnuiven en als dat land je ding blijkt te zijn, kan je altijd even terug voor een een grotere reis. Ik kan het iedereen van harte aanraden.

10 thoughts on “Vijf dingen die je zeker moet doen met je Reykjavik Welcome Card

  1. Ik heb er nooit echt gedacht om daar heen te gaan, maar het ziet er wel heel erg mooi uit! In dat verwarmde zwembad zou ik ook wel willen zwemmen 🙂

  2. Mmm, wij hebben toen in Myvatn in de baden gezeten, zo zalig. Je moet er eigenlijk enkel uitkomen omdat je helemaal verrimpeld bent. Er hangt wel een zwavelgeurtje aan die zwembaden :p

  3. Zucht, je doet ons nóg meer goesting krijgen om naar Ijsland te reizen.
    Staat op m’n wensenlijstje, maar zal zeker afgevinkt worden 🙂

  4. Ik ging er ongeveer 15 jaar geleden op reis met een vriendin die helemaal IJlandgek is. Ijsland heeft de meest prachtige natuur die ik ooit zag en die zwembaden zijn idd. hemels!

  5. Het gezamelijk douchen, ik dacht dat ik door de grond ging toen ik dat ontdekte de eerste keer 🙁 Gelukkig zijn ze in IJsland niet zo erg bezig met hoe hun lichaam er uitziet… blubberbuiken, uitgezakte borsten, schaamhaar bij de vleet… OEF! Ik kwam er als herboren uit, en dan had ik nog geen voet in het water gezet! 🙂

  6. Nog nooit geweest, en eigenlijk ook nooit over nagedacht qua vakatie oid, maar als ik het zo lees en zie is het er erg mooi!

Comments are closed.