Gelezen

#10Boeken

Ik zag de afgelopen dagen op Facebook en ook op een paar blogs de #10boeken challenge of stokje passeren. Het concept is eenvoudig. Je maakt een lijstje van tien boeken die een grote invloed op je hebben gehad, boeken die je altijd zullen bijblijven of veel betekenen voor jou. Vriendin Kristien tagde mij vorige week en hier is mijn lijstje met een woordje uitleg erbij.

 • De gebundelde sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Ik heb veel sprookjes gelezen toen ik klein was. Heel veel. Ik had dan ook alle sprookjes gebundeld in gigantische sprookjesboeken met mooie illustraties. Volgens mij hebben die sprookjes er voor gezorgd dat ik zo’n grote fan ben geworden van Fantasy, want sprookjes zijn nu eenmaal gevuld met draken, heksen, reuzen en aanverwanten.
 • Pride and Prejudice van Jane Austen. Ik denk dat ik de BBC reeks met Colin Firth als Mr. Darcy voor het eerst zag toen ik dertien of veertien was. En ik was verkocht. Volledig verkocht. Niet lang nadat ik de reeks zag, leende ik dan ook het boek uit de bibliotheek en toen begon de Jane Austen mini-obsessie. Die obsessie moet nog steeds af en toe gevoed worden. Dat kan door de orginele Jane Austen boeken opnieuw te lezen of door “knock offs” te lezen.
 • De GVR van Roald Dahl en eigenlijk Mathilde ook wel. Dat zijn mijn twee favoriete Roald Dahl boeken. Ik moet wel zeggen dat ik nooit fan was van de illustraties, maar ik heb intussen geaccepteerd dat die er gewoon bij horen. Roald Dahl was een meesterverteller. Hoe hij met woorden kon spelen en verhalen kon verzinnen, dat was wonderbaarlijk.
 • De Alchemist van Paulo Coelho. Dit boek was verplichte lectuur tijdens de les Nederlands in het vijfde middelbaar. Het is een boek dat ik sindsdien verschillende keren heb terug gelezen vooral als ik even door een moeilijkere periode gaat. Het heeft zo’n positieve boodschap en brengt standaard rust in mijn hoofd.
 • Dochter van het Woud van Juliet Marillier. Dit boek is eigenlijk een hervertelling van het sprookje De Zeven Zwanen. Door dit boek ontdekte ik dat Fantasy en sprookjes heel dicht bij elkaar liggen en ontdekte ik dat je als tiener of volwassene ook nog altijd ongegeneerd sprookjes kan lezen, hetzij in een iets complexere vorm.
 • On writing van Stephen King. Ooit wil ik een boek schrijven. Ooit. Fictie, that is, want ik weet niet of ik iets te vertellen heb voor een non-fictie boek. Stephen King geeft in dit boek heel wat interessante tips rond schrijven en tegelijk is het ook een autobiografie. Dat lijkt een vreemde mix, maar het werkt. Ik heb er heel wat van opgestoken. En ooit, ooit schrijf ik een boek.
 • Het Parfum van Patrick Suskind. Nog een boek dat we moesten lezen ergens in het middelbaar en dat heeft toen ook een serieuze indruk gemaakt. Heel het moord-gegeven om vervolgens een parfum te maken, vond ik fantastisch. Ziek, dat ook, maar fantastisch. Ik ben een hele lange tijd heel hard geïnteresseerd geweest in de psychologie van seriemoordenaars (zo hard zelfs dat criminologie op mijn shortlist stond van opleidingen die ik wilde volgen) en dit boek paste ook binnen die ietwat vreemde interesse. Dit boek wil ik graag binnenkort nog eens lezen.
 • I just like to make things van Lilla Rogers. Dit boek las ik begin dit jaar, maar het heeft behoorlijk wat losgemaakt bij mij en behoorlijk wat in gang gezet ook. Ik ben door dat boek enkele cursussen beginnen volgen en eigenlijk wil ik meer en meer doen met surface design en illustraties. En de titel alleen al is zo hard van toepassing op mij. Ik maak inderdaad gewoon graag dingen.
 • The Book Thief van Markus Zusak. Het is een boek dat te pas en te onpas terug in mijn hoofd schiet, dus dat wil zeggen dat het serieus wat indruk heeft gemaakt. Vraag me niet om uit te leggen waarom ik het zo’n geweldig boek vind, want dat kan ik niet uitleggen. Het is een mengeling van dingen, denk ik. Personages, de historische achtergrond, het vertelperspectief,… Soit. Het plan is om binnenkort de film eens te bekijken.
 • Neverwhere van Neil Gaiman. Ik denk dat Neverwhere het derde boek was dat ik van Neil Gaiman las en toen besefte ik echt dat die man briljant is. De manier waarop hij werelden schept is uniek en de verhalen die hij vertelt zijn gewoon geweldig. De andere twee boeken die ik al las van hem waren ook schitterend, maar dit is het boek dat mijn helemaal verliefd deed worden op zijn schrijfstijl, personages en werelden.

Een lijst maken van tien boeken is helemaal niet evident. Er zijn heel wat titels die me zijn bijgebleven die ik niet heb vermeld. A Monster Calls van Patrick Ness is bijvoorbeeld een boek dat ik recent las en dat me niet wil loslaten. Me before you van Jojo Moyes was ook een prachtig boek, Life after Life van Kate Atkinson duikt van tijd tot tijd terug op in mijn hoofd en de hele Harry Potter reeks kan ik ook niet negeren.

Zeg eens, lieve mensen, welke boeken maakten er op jullie indruk? Welke boeken zullen jullie nooit vergeten?

You Might Also Like

 • Karlijn

  Oh wat een leuke challenge zeg. Ik heb net mijn eerste Jane Austen boek gelezen en nu ga ik snel door met haar andere boeken. Maar even denken hoor, ‘the secret garden’ van Frances Burnett, ‘What is the Wat’ van Dave Eggers, ‘Hoe ik nu leef’ van Meg Rosoff, ‘Wonder’ van R.J Palaccio, ‘the NightCircus’ van Erin Morgenstern, ‘Me before You’ van Jojo Moyes. Hoe langer ik erover denk hoe meer er bij komen 🙂

 • Chantal

  Ja, Paulo Coelho! Prachtig boek is dat inderdaad. Ben vandaag begonnen in zijn nieuwste 🙂
  Leuk lijstje 🙂

 • appelstien

  Leuk lijstje! De helft van uw lijstje heb ik ook gelezen, wat mij ertoe doet besluiten om de andere helft op mijn to-read-lijst te zetten, merci!

 • mie

  De Quincunx door Charles Palliser. Heeeeeeel lang geleden gelezen, waardoor het mij niet meer zo duidelijk is waarom het zo’n indruk heeft gemaakt.Maar het is mij altijd bijgebleven.
  Als ik eens een week plat komt te liggen wordt dit een herlezertje !

 • Piepow

  Tof! Meteen een paar nieuwe leestips erbij.
  Boeken die mij altijd maar bijblijven: De Verborgen Geschiedenis (Donna Tartt), De Ontdekking van de Hemel (Harry Mulisch), De Schaduw van de Wind (Carlos Ruiz Zafon), zijn er zo drie die ik meteen kan opnoemen. Maar er zijn er zoveel meer…

 • Elisse

  Mijn lijstje (in totaal willekeurige volgorde!) ziet er zo uit:
  Harry Potter (allemaal, duh) – J.K. Rowling
  Looking for Alaska – John Green
  Blinker en de bakfietsbioscoop – Marc De Bel
  Komt een vrouw bij de dokter – Kluun
  Tongkat – Peter Verhelst
  The Thief of Time – John Boyne
  The Virgin Suicides – Jeffrey Eugenides
  Bijna iedereen kon omvallen – Toon Tellegen
  A Home at the End of the World – Michael Cunningham
  Hoe de Wereld perfect functioneert zonder mij – Joost Vandecasteele

  De alchemist en het parfum wil ik ook heel graag eens lezen!

 • Lies

  Neil Gaiman is briljant :). Ik vond Neverwhere zijn beste boek. Al heb ik nog maar drie boeken van hem gelezen. Zijn laatste is ook subliem: “De Oceaan aan het Einde van het Pad”. Verder las ik nog “Ster” dat verfilmd werd met Claire Danes die ik al jaaaren super graag zie spelen. Dat herinnert mij eraan dat ik dringend “Coraline” van hem moet lezen.

 • Pin It on Pinterest