Gegeten

Snacks, veggie burgers en de ultieme hangplek in Reykjavik

Na mijn schooljaar IJsland woog ik maar liefst tien kilo meer dan ervoor. Oeps. Jawel. Ik was ongeveer iedere maand een kilo bijgekomen. Ahum. Dat zegt genoeg, lijkt me. Ja. Eten in IJsland was niet bepaald wat ik gewend was en dat was te merken aan het cijfertje op de weegschaal.

Het traditioneel IJslands eten is uhm… niet zo heel lekker. Haai stinkt uren in de wind, skata idem, schapenkloten zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven, Thorablot is een verschrikking waarbij ogen van schapen en schapenhoofden en massa’s orgaanvlees wordt gegeten en… ja. Niet zo mijn ding. Maar in IJsland zijn er heel wat junkfood restaurants te vinden en ook de overheerlijke snacks vielen behoorlijk bij mij in de smaak.

 • IJsjes. Jaja, ijsjes in IJsland. Dolle pret. Het Vriendje en ik hebben maar een keer een ijsje gegeten toen we in Reykjavik waren, maar pfoeh. Dat was meer dan genoeg, zelfs voor Het Vriendje die ijs zou kunnen eten als ontbijt, lunch en avondeten. Ik denk zelfs dat het ijsjes even groot was als mijn hoofd en voor een keer ben ik niet aan het overdrijven. Eerlijk waar! En dat was dan nog maar de “small”. Jikes. In andere ijsshops kan je trouwens een potje ijs bestellen en drie soorten snoep kiezen en die door het ijs laten mengen. Je kan dan bijvoorbeeld een ijsje hebben waar je gummybeertjes, snickers en noa kropp tussen vindt.
 • Kleinur. (zie foto boven) Dit zijn eigenlijk een soort snack gemaakt uit een gelijkaardig deeg als donuts, alleen zijn ze ietsje minder luchtig en iets kruidiger. Je kan een zakje met tien of vijftien kleinur kopen in de supermarkt. Ik heb belachelijk veel van die zakjes leeg gegeten tijdens mijn verblijf daar en nu opnieuw werden er behoorlijk wat kleinur gegeten. Het Vriendje was ook meteen verkocht. We hebben ook verse kleinur gekocht bij een bakkerij in Reykjavik en die waren helemaal hemels. Dus binnenkort onderneem ik eens een poging om ook kleinur thuis te maken, want mijn god, een leven zonder kleinur is geen leven.
 • Appelsin. (zie foto boven) Appelsin is eigenlijk van die mierzoete, knaloranje limonade die je even goed bij de Aldi kan kopen. Eigenlijk. Feitelijk. Maar om de een of andere reden is Appelsin zo lekker. Ik steek het op het IJslands water. Doodgewone Cola is trouwens ook lekkerder in IJsland door het water. Het Vriendje lachte me eerst keihard uit toen ik een fles Appelsin wilde kopen in de supermarkt, maar na dat eerste glas was hij toch ook verkocht. Tsss.
 • SkyrSkyr. Skyr is de IJslandse platte kaas. Het lijkt qua structuur en smaak heel hard op Griekse yoghurt. Het kost nauwelijks iets en je kan het in alle mogelijke smaken en vormen vinden. Je hebt skyr met stukjes fruit er in, met fruitsmaken, met muesli er bij zodat je het als volwaardig ontbijt kan eten,… Tegenwoordig hadden ze zelf drinkskyr, zoals drinkyoghurt, maar dan met skyr. Dat was er in mijn tijd niet, zenne. Tien jaar geleden at ik praktische iedere ochtend een potje van dat goedje. Deze keer heb ik er helaas wat minder van gegeten. Mijn gastvader vertelde dat ze skyr steeds meer en meer aan het uitvoeren zijn en ik hoop het binnenkort in een belgische supermarkt te vinden.
 • Noa KroppNoa Kropp. Nog zo eentje waarvan Het Vriendje dacht dat het gewoon boecht ging zijn. Noa Kropp kan je vergelijken met Maltesers, alleen zijn ze luchtiger en lekkerder. Toen Het Vriendje doorhad dat het een pak lekkerder was dan wat hij verwachtte at hij in z’n eentje bijna de helft van ons zakje op in een keer. Ja.

IJslandse ijsjesFotografisch bewijs. IJsjes zo groot als mijn hoofd. Zonder zwanzen.

Reykjavik eet-favoriet
Aangezien we bij mijn gastouders verbleven, hebben we daar regelmatig gekookt en gegegeten. Dus op zich zijn we niet heel veel gaan uit eten. De enige restaurant tip voor Reykjavik centrum die ik jullie zeker wil meegeven is de Icelandic Bar (Islenski barinn). Het is een beetje een donker restaurant dat in de zijstraat van Laugavegur ligt, de grootste winkelstraat van Reykjavik (die eigenlijk niet groter is dan de Diestestraat in Leuven). We wisten niet goed wat we er van moesten verwachten, maar het menu sprak ons aan. Wat bleek? We hadden De Werf van Reykjavik ontdekt. Jawel. De gerechten zijn een beetje zotjes en worden op grappige manier geserveerd, net zoals bij De Werf in Leuven. Je kan er bijvoorbeeld pylsur zonder worst bestellen, een hot dog zonder dog, maar met een andere vulling.

Ik besloot uiteindelijk voor een veggie burger te gaan. Ik had mijn groentjes nodig op dat moment en oh mijn goede god. Dat was de beste veggie burger die ik ooit heb gegeten. Hands down. Ook Het Vriendje was laaiend enthousiast over zijn hot dog zonder dog. Toen ik hem van mijn burger liet bijten, kreeg ik hem bijna niet terug omdat Het Vriendje hem verder wou opeten. Noooeesss! Bij mijn burger kreeg ik frietjes van zoete aardappel. Frietjes van fokking zoete aardappel. Hemels.

Kex Hostel Reykjavik

Reyjavik bar-favoriet
En als je een toffe bar zoekt om een beetje te chillen en te hangen, dan moet je bij Kex Hostel zijn. Het is een hostel, ja, maar er zit ook een grote bar en lounge aan, waar blijkbaar regelmatig ook live muziek is. Helaas niet toen wij er waren. De hele hostel en bar zijn ingericht met gerecyleerde en tweedehands items. Zo zijn een hele boel tafeltjes in de bar van die oude naaitafeltjes waar normaalgezien een naaimachine aan zit. U weet wel, de oude Singers en zo. Het hostel zit trouwens in een oude koekjesfabriek! Ha! Een zeer belangrijk IJslands woord om te kennen: kex = koekje. Ayup. Maar dus, je kan er heerlijk slurpen aan een Appelsin en onderuit zakken in een van de zetels.

Voor de liefhebbers van alcohol: alcohol is DUUR in IJsland net zoals in de meeste Scandinavische landen. U weze gewaarschuwd. Lang leve geen alcohol drinken. Moeha.

You Might Also Like

 • Lobke

  Ik heb nu zo’n zin in Skyr!!

 • Literasa

  Ik krijg honger er honger van!

 • Pin It on Pinterest