Gelezen

[Giveaway] Schim en Schaduw

Dit boek leek me te achtervolgen. Ik zag het overal op Booktube opduiken en iedereen was laaiend enthousiast over deze trilogie. In IJsland haalde Het Vriendje deel twee uit de rekken omdat hij vond dat dat boek wel een hele mooie cover had. Het smeekte om gelezen te worden, deze Schim en Schaduw van Leigh Bardugo en als een boek smeekt om gelezen te worden, sja, dan moet je het gewoon lezen.

Ravka was ooit een rijk en welvarend land, maar eeuwen geleden zorgde een Grisha met duistere krachten er voor dat het land in twee werd verdeeld door de Schaduwvlakte. Deze Schaduwvlakte is een ondoorgrondelijke duisternis waarin monsters leven. Alina is cartografe bij het Eerste Leger wanneer zij op een dag de Schaduwvlakte moet oversteken loopt het helemaal mis. Ze worden aangevallen door die geheimzinnige monsters, maar wanneer Alina haar beste vriend Mal wil beschermen komt er plots een kracht in haar tot leven waarvan ze het bestaan nog niet kende. Al gauw verspreidt het nieuws van haar bezondere gave zich en wordt ze opgenomen in het Tweede Leger, het leger van de Grisha, een leger vol met mensen met uitzonderlijke gaves. Aan het hoofd van die leger staat de mysterieuze Duisterling.

Er zitten heel wat standaard young adult elementen in dit boek. Er is een meisje die plots uitverkoren is om iets groots te doen, er zijn twee male love interests, er is een moment in het boek dat het hoofdpersonage beseft dat ze iets gaat doen met die krachten dat ze heeft en daarna kan ze opeens bijna alles wat er haar wordt opgedragen… Dat soort zaken. Als je veel young adult leest, dan merk je zo’n zaken helaas op.

Maar, en nu komt de grote maar, het is ontzettend goed gedaan. Het mag dan nog een soort van young adult template volgen, het is niet zomaar een boek van dertien in een dozijn. Het verhaal is vlot geschreven, de wereld die wat weg heeft van Rusland is ontzettend goed opgebouwd, de personages zijn interessant, er gebeuren een aantal zaken die je niet helemaal verwacht en heel stiekem zit er zelfs politiek in het boek. Ha! Leigh Bardugo kan zo schrijven dat je het hele verhaal voor je ogen ziet afspelen als een film. Ik zag het Kleine Paleis waar de Grisha verblijven zo voor mij met de lange gangen, de hoge plafonds en de massieve eiken deuren (hoewel ik dat er dan weer bij verzin in mijn hoofd), ik kon zo de prachtige Dzjenya voor mij zien in haar eenvoudig witte kefta en ook het landschap doemde zonder enige problemen voor me op. Ik weet niet helemaal hoe dat komt, want Bardugo gebruikt geen ellelange omschrijvingen, maar op de een of andere manier gebeurt het gewoon.

Het verhaal werd ook heel geloofwaardig gemaakt door bepaalde termen die gebruikt worden en die ook echt Russische woorden zijn blijkbaar (I checked). Ravka, dat lijkt op het Rusland van begin negentiende eeuw, maakte het boek toch uniek. Heel wat fantasyverhalen spelen zich af in Groot-Brittanië (of een wereld die daarop is geïnspireerd) of toch alleszins een Europees aanvoelende wereld. Een wereld die gebaseerd was op Rusland was ik nog niet tegengekomen en ik vond het heerlijk! Het kostte me absoluut geen moeite om helemaal op te gaan in dit boek en de wereld die Bardugo heeft geschapen.

Schim en Schaduw is het eerste deel in de Grisha trilogie en hoewel ik niet zo aan reeksen ben, kan ik u nu al zeggen dat ik deze trilogie héél graag wil verder lezen. Deel twee, Dreiging en Duisternis, ligt alvast in de winkel dus dat is goed nieuws. Hoera! En oh! Dit is weer zo’n boek met een book trailer. Ik ben zot van book trailers en de trailer die bij dit boek hoort is vrij epic.

Door een foutje in het systeem bij Blossom Books kreeg ik per ongeluk twee exemplaren van dit boek opgestuurd. Oeps. Het tweede exemplaar mag ik van de vriendelijke mensen bij Blossom Books weggeven aan een Verbeelding lezer. Ik vind dat dit boek en de andere boeken in de trilogie de mooiste covers OOIT hebben. Welk boek heeft volgens jou de mooiste cover OOIT? Deelnemen aan deze giveaway kan door een antwoord te geven op die vraag in de reacties tot en met vrijdag 24 oktober. Easy peasy. Laat zeker ook een correct e-mailadres achter zodat ik je kan contacteren moest je gewonnen hebben!

You Might Also Like

 • Margot

  klinkt cool! Mijn favoriete cover: de Engelstalige Harry Potter van de “signature edition” allemaal pareltjes, maar daaruit is mijn favoriet Harry Potter and the Half-blood Prince

 • merel vermeiren

  mijn favoriete cover (op dit moment) is een pocketversie van Alice’s Adventures in Wonderland, precies geschreven met doornstruiktakken (ISBN 978-0-14-102355-7)
  (merel.vermeiren@gmail.com

 • Alfonsiene

  Ik vind de boeken van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children wel een leuke kaft hebben, gewoon om dat ze zo mysterieus zijn dat ze uitnodigen om te lezen.

 • lien

  zwellend fruit, van peter verhelst, eenvoudige paarse cover met gele strook paper erover, de titel hierop in paarse letters. ook in het boek zelf zijn de letters in het (donker) paars.

 • Karlijn

  Oh wauw. Ik kende dit boek nog niet, maar je hebt me echt mega nieuwsgierig gemaakt zeg. Ik heb hem meteen op mijn lijstje gezet, maar hoop natuurlijk dat ik hem win & lekker snel zelf kan lezen.
  Pff wat een moeilijke vraag, er zijn zoveel mooie covers. Maar okee, op dit moment vind ik de mooiste cover die van Wildwood. Een boek van Colin Meloy en prachtig vormgegeven!

 • An

  Ik doe weer graag mee, klinkt als een veelbelovend boek. Wel een moeilijke vraag, ik ben altijd blij geweest met de covers van de Nederlandstalige Harry potterboeken, veel schoner dan de Engelse omdat ze de gezichten van de personages niet tonen.
  En een andere, niet echt de cover, maar eerder de uitvoering van het boek die me aansprak: de gone serie van Michael grant. Ik heb die boeken gewoon gekocht omdat ik ze zo mooi vond met de zwarte kaft en de gekleurde bladzijden. Gelukkig bleken het ook goede boeken te zijn.

 • Zjizjipke (@Zjizjipke)

  Er zijn veel mooie covers 🙂 Bijvoorbeeld de hardcovers van de boeken van de levende schepen van Hobb of de gouden editie van in de ban van de ring of de meeste covers van Marillier…

 • Yente Van den Abbeele

  The Unbecoming of Mara Dyer door Michelle Hodkin heeft naar mijn mening één van de mooiste covers aller tijden. Het doet me denken aan de foto’s die Tyler Shields zou maken en dat is echt een waanzinnig compliment!

 • Kruimel

  Hoewel niet echt een boek alleen voor volwassenen, ben ik gek van Het kleine theater van Rebecca, van Rébecca Dautremer.

 • Piepow

  Zeg dat is wel een moeilijke vraag hé. De cover van De Schaduw van de Wind heb ik altijd heel mooi gevonden, past perfect bij de sfeer van het boek. En verder vind ik de covers van de boeken van Rébecca Dautremer altijd prachtig – en niet alleen de covers eigenlijk.

 • E.N

  De kaft van Vrees Me! Echt fantastisch verhaal met een ontzettend mooie en ook een mysterieus kaft! 😀

 • kim

  Momenteel vind ik de cover van de edelsteentrilogie de mooiste. Op de covers is zoveel te zien dat ik iedere keer weer iets anders zie en de covers volgen elkaar ook op. Er komt steeds weer eirs anders bij of het word steeds groter.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze cover ook wel heel erg gaaf vind! Misschien dat deze nog wel eens mooier is dan die van de de edelsteentrilogie. Maar dan moet ik het boek natuurlijk wel eerst in het echt zien.

  Ik maak graag kans op dit mooie boek!

 • Femke

  Moeilijk! Ik heb 2 favorieten, maar ga voor De Reputaties van Juan Gabriel Vásquez: de mooie warme kleuren en die prachtige combinatie daarvan!! Schim & Schaduw vind ik ook prachtig, maar die heb ik nog nooit in mijn handen gehad. Wie weet wordt De Reputaties verstoten? 😉

 • Sara

  Dit boek klinkt echt geweldig ik zou hem heel graag willen lezen en de cover is ook zo mooi!
  Mijn favoriete cover(s) vind ik die van robijnentriologie. De cover(s) passen goed bij het verhaal en hebben een soort magische tint wat ik heel erg leuk vind, en ze zijn echt geweldig en super mooi en passen echt heel goed bij deze fantastische boekenserie.

 • Amy

  Oei, wat een moeilijke vraag! Om eerlijk te zijn staat de cover van Schim En Schaduw ook wel echt hel erg hoog in mijn mooiste-covers-lijstje, haha. Zoals hier ook genoemd is zijn de covers van Tahereh Mafi ook echt ge-wel-dig evenals de boek covers van De 100 en De 100: Dag 21 van Kass Morgan. Tja…Als het puntje bij paaltje komt vind ik eigenlijk dag Blossom Books de mooiste covers altijd uitgeeft! Want deel twee van De Grisha-triologie; Dreiging en Duisternis is ook adembenemend!

 • Maja

  ik was vroeger zot van de cover van “heksenkind”
  http://www.bol.com/nl/p/heksenkind/666772114/?country=BE
  Een boek waar ik goeie herinneringen aan heb, al kan ik me het verhaal zelf niet meer herinneren. Soms heb je gewoon een goed gevoel bij een boek zeker? 🙂

 • Mieke

  The Night Circus, vond ik een heel intrigerende cover, en de inhoud bleek mijn verwachting ook in te lossen.

 • Lotte

  Ik vind ‘Een koffertje vol dromen’ van Mariette Vanhalewijn nog steeds een prachtige cover hebben! Zo’n nostalgie ook 🙂

 • Nele84

  Eén van de prachtigste covers is ongetwijfeld die van het boek Birth Day van Lieve Blancquaert. <3

 • Pin It on Pinterest