Gemaakt

De schildpad en de haas

Ik probeer hier iedere week een stukje te schrijven over mijn ervaringen in de cursus Make Art That Sells van Lilla Rogers. Die stukjes schrijven heb ik blijkbaar nodig om mijn ervaring te verwerken, want man, iedere week brengt een klein trauma, een mentaal worstelpartijtje met mezelf en uiteindelijk toch een happy ending met zich mee. Het heeft wat weg van het gemiddelde bevallingsverhaal, nu ik er zo over nadenk, alleen waarschijnlijk ietsje minder pijnlijk. Maar toch. Pfoeh.

Ik keek keihard uit naar de kinderboeken week. Dat moet ongeveer de markt zijn die me het meest aanspreekt van alle mogelijke markten. Boeken, jongens, boeken. Mét tekeningen. Meer woorden ga ik er zelfs niet aan vuil maken. Bij de mini opdracht op maandag werd al duidelijk wat de grote opdracht van woensdag zou zijn. We moesten namelijk voor de mini schildpadden tekenen en ergens helemaal onderaan stond dat als we tijd hadden misschien ook eens moesten proberen om de woorden “The tortoise and the hare” te handletteren. De schildpad en de haas. Jawel. Ik was enthousiast, want ik vind dat eigenlijk een heel leuk verhaal met een belangrijke boodschap.

Maandag tekende ik wat schildpadden en moest ik opeens terugdenken aan de schildpad die vroeger door de tuin van mijn oma dwaalde. Toto. Vreemd hoe zo plots opeens herinneringen naar boven kunnen komen tijdens het tekenen, maar ik besloot alle schildpadden die ik tekende gewoon Toto te noemen. Dinsdag trokken Het Vriendje en ik naar de nocturne van de Boekenbeurs en daar verdiepte ik mezelf even in wat kinderboeken. Ik werd helemaal verliefd op de stijl van Benjamin Lacombe, maar laten we eerlijk zijn, dat is niet iets wat ik kan. Woensdag was het weer een belachelijk drukke dag Fanny&Laura-gewijs. Donderdag maakte ik een schets en moest ik het daarbij houden, wegens volledig uitgeteld. Soms moet je gewoon even op tijd je bed in kruipen.

De schildpad en de haas - Kathleen Verhetsel

Vrijdag werkte ik een schildpad verder uit, maar ik merkte dat het me toch niet echt lag en dat ik mezelf niet honderd procent aan het geven was. Zaterdag had ik nauwelijks de tijd om te werken aan de illustratie omdat er een dagje Brussel op de planning stond. Maar ‘s avonds besloot ik alles in de vuilbak te gooien. Ik merkte dat praktisch iedereen met traditionele media aan de slag was gegaan en ik ben een computermeisje. Ik werk het liefst in Illustrator met heerlijk strakke vector illustraties. Stiekem heb ik nauwelijks tekenspullen in huis. Ik teken al jaren gewoon op mijn computer. Ik heb geen penselen laat staat verf in huis en het doosje pastelkrijtjes dat ik eerder deze week terugvond telt negen kleurtjes. Negen. Daarmee zou ik geen geweldige illustratie kunnen maken. Zelfs niet met de beste wil ter wereld. Op de koop toe lijkt iedereen en z’n moeder die die cursus volgt al een keer een kinderboek te hebben geïllustreerd. Opnieuw sloeg de twijfel toe en sloeg ik een beetje tilt. Zo gaat dat dan. Zondagochtend begon ik helemaal vanaf nul om een uur of tien. De deadline voor de wekelijkse opdrachten is om 23u zondagavond. Om 19u leverde ik mijn opdracht in. Ik werkte bijna acht uur door aan mijn illustratie. Acht uur. Jawel.

Handlettering is iets wat ik nog niet onder de knie heb. Binnenkort moet ik daar maar eens een cursus rond volgen of een boek over in huis halen. Het is iets wat ik heel graag wil leren, maar waar ik helaas nog niet toe ben gekomen. Ik combineerde dus wat zelfgeschreven letters met een lettertype dat ik op mijn computer had rondslingeren. Het is niet het properste resultaat, maar toen ik het uiteindelijk klaar had na acht uur werken was het helemaal ok voor mij. Mijn personages zijn leuk en schattig en ik ben blij dat ik wat diepte en beweging in de illustratie heb gekregen door die tienduust streepjes te trekken. De aanhangers van het pointillisme of het divisionisme zullen het graag zien. En iedere uitgever van kinderboeken die in die besloten Flickr groep terecht zou komen waar we onze opdracht moeten uploaden zou een hoogdag beleven. Het niveau bij deze opdracht was absurd hoog.

Deze week staat er wall art op het programma en om eerlijk te zijn zegt me dat bijzonder weinig. Ik vermoed dus dat ik het wat rustiger aan ga doen deze week en een beetje ga genieten van mijn vakantie.

You Might Also Like

 • Zjizjipke (@Zjizjipke)

  Wauw!! #blijftfan

 • emmel

  Als je Benjamin Lacombe leuk vindt dan zal Mark Ryden je ook wel aanstaan, niet?

 • Marij

  Prachtig! En, Kathleen, ik ben zo benieuwd naar je uiltje dat je hebt ingekleurd. Moest je niet winnen, zet je het dan zeker eens op je blog?

 • Kathleen

  @Marij ik heb geen foto genomen van dat uiltje dat ik inkleurde dus helaas kan ik het je niet tonen. Stom dat ik er niet aan gedacht heb om er een foto van te nemen. :s

 • Ruth

  Mooi hoor! En dat klinkt als een leuke cursus zeg….

 • Olga

  Geweldig om elke week je illustratie avonturen te volgen. Het resultaat is weer fantastisch!

 • gerhilde maakt

  Wauw, mooi!

 • Hi-ke

  Weeral heel mooi! De hele tekening is vrolijk, maar ik word extra blij van dat schattige eekhoorntje 🙂
  Ga je eigenlijk achteraf iets doen met wat je nu ontworpen hebt? Ik kan mij bij dit bijvoorbeeld wel wat Fanny&Laura-kaartjes bij inbeelden, in deze combinatie of de beestjes apart uitgewerkt. Ik zou ze kopen alleszins! 🙂

 • Pin It on Pinterest