Gelezen

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

The Strange and Beautiful Sorrow of Ava LavenderIk had The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender van Leslye Walton al een paar keer zien opduiken bij een paar van mijn favoriete BookTubers die zo’n beetje dezelfde boekensmaak hebben als mij. Het boek stond al een tijdje op mijn te lezen lijstje en na een avondje samples lezen, besloot ik dat dit boek er wel eens voor zou kunnen zorgen dat ik terug wat leesgoesting zou krijgen. En zo geschiedde.

Wanneer Ava wordt geboren weten de dokters niet goed wat aanvangen, want het meisje heeft twee vleugels op haar rug. Geen witte vleugels zoals engelen, maar bruine vleugels zoals vogels. En zij is niet de eerste in haar familie die een beetje anders is dan anders. Ook haar grootmoeder en haar moeder waren een beetje buitenbeentjes met speciale gaves. De een kon tekens lezen als geen ander, de ander kon ruiken en geuren interpreteren zoals niemand anders dat kon. Ava gaat op zoek naar wie ze is en wat ze is.

Meer ga ik er gewoon niet over vertellen. Dat moeten jullie zelf maar ontdekken. Het is een verhaal over familie, over generaties die met dezelfde problemen worstelen, over liefde, over liefde die niet beantwoord wordt en over gebroken harten. Het is niet zomaar een romantisch, laat staan fluffy verhaal. Het is droevig, passioneel en meeslepend. De personages zijn apart en een beetje anders dan anders, maar tegelijk zo herkenbaar. En het is prachtig geschreven. Zo ontzettend prachtig. Het is een verhaal waar je helemaal in op gaat en dat je niet opzij kan leggen.

Dit is een toppertje in het genre “magisch realisme”. Dat genre heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Het is een beetje fantasy-achtig zonder high fantasy te zijn, maar tegelijk is het toch nog relatief realistisch. Boeken en films die in dit genre vallen hebben vaak iets dromerigs en dat was ook het geval voor dit boek. Het beste voorbeeld dat ik kan geven van magisch realisme is Big Fish, u weet wel, de film van Tim Burton. Of Chocolat. Misschien is die film wat bekender omwille van het heerschap Johnny Depp.

Dit boek is een aanrader. Een dikke dikke dikke aanrader. Het heeft mijn hart helemaal gestolen. Ik kon het helaas geen zes sterren geven op Goodreads, want daar is het maximum aantal sterren dat je kan geven vijf. Maar moest ik dit boek zes sterren kunnen geven, ik had het gedaan met zeer veel plezier.

Dit boek verscheen helaas nog niet in het Nederlands. Ik hoop dat een uitgever hier werk van gaat maken, want boy oh boy. Intussen kan je wel het Engelse boek lezen.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest