Gebeurd

De doelstellingen voor 2014

Aan het begin van het jaar stelde ik een lijst op met een aantal doelstellingen voor het nieuwe jaar. Dat doe ik ieder jaar. Het was voor één keer een korte lijst, maar dat wil niet zeggen dat ik die doelstellingen heb genegeerd.

 • Minstens 100 foto’s nemen die niet blog gerelateerd zijn. Alleen al tijdens onze reis in IJsland trok ik duizend foto’s. Ik kan deze doelstelling dus met een zeer gerust hart schrappen.
 • Geen nieuwe projecten beginnen. Ik ben braaf geweest, vind ik. Ik heb niet mee gedaan aan 365 days of happiness en aanverwanten. Nope. Het enige kleine project waarmee ik ben begonnen is de Verbeelding Bookclub, maar dat is ontzettend lowkey en bij die bookclub wordt er gelukkig niet al te veel van mij verwacht.
 • Georganiseerder leven. Ik heb het gevoel dat ik zeker een stap in de goede richting heb gezet. YNAB is een godsgeschenk als het op een georganiseerd finaniceel leven aankomt en in mijn Filofax slaag ik er in om een soort van overzicht te bewaren van al mijn to-do’s en afspraken, vooral sinds ik met mijn eigen inserts werk. Ik vergeet nog altijd veel. Het liefst van al zou ik mijn mailverkeer nog onder controle willen krijgen (ik vergeet heel vaak te antwoorden op mails) en dat vervloekte huishouden, maar dat zal voor een andere keer zijn vrees ik.
 • Naaien voor mezelf. Ik maakte inderdaad vier projecten voor mezelf. Meer dan vier zelfs! Ha! De meeste daarvan maakte ik wel allemaal tijdens dat naaiweekend in maart, maar dat zijn details. Allemaal details.
 • Verder werken aan de Life List. Ik schrapte nummertje 76: mijn gastouders uit IJsland terug zien en ik schrapte ook nummertje 95: Plan ouder worden. Dit laatste deed ik met mijn bedrijfje Fanny&Laura. Door een kleine herziening van mijn Life List kon ik ook nummertje 104 schrappen: Vijf jaar op een rij deelnemen aan NaNoWriMo en uiteraard aan de 50,000 woorden geraken. Drie puntjes op een jaar, dat vind ik zeker niet slecht!
 • De 28 before 29 lijst tot een goed einde brengen. Ik slaagde er niet in om alle items te schrappen, maar eindigde met 75% van de items geschrapt. Dat leek me al meer dan voldoende.

Ik ben nog aan het twijfelen of ik een doelstellingen lijst ga maken voor het jaar 2015. Het komende jaar gaat ontzettend hectisch worden met verbouwingen en wat nog niet. Misschien is het dan interessanter om gewoon doelstellingloos door het leven te gaan en om te zien wat de dag brengt. Langs de andere kant is het misschien net beter om in zo’n hectische tijden wat doelstellingen op te stellen waaraan ik me kan vasthouden.

Soit. Ik heb nog een achttal dagen om hierover na te denken. Tijd zat! 😉

Hadden jullie doelstellingen of goede voornemens gemaakt aan het begin van het jaar? Wat is er daar mee gebeurd?

You Might Also Like

 • trijnewijn

  de kindjes poetsen sinds januari élke dag hun tandjes, dus de belangrijkste doelstelling hebben we gehaald (ja, daarvoor waren we slechte ouders…). Ik pak iets meer tijd voor mezelf en negeer op die momenten meer de ‘dingen die ik zou moeten doen’, waardoor 2014 voor mij geslaagd lijkt.

  Als je gaat verbouwen, is je hoofd niet verliezen volgens mij een goede doelstelling. Misschien, als je dat ziet zitten, ook tijd inplannen voor jezelf en jullie tweetjes (dat vergeet je snel als je zelf helpt met de werken, met roofbouw op je lichaam als gevolg). Vaker neen zeggen is nog zo eentje, zodat je niet (te ver) over je grenzen heen gaat. En genieten van elk resultaat, of dat nu het afbreken van een muur is of het schilderen van een stuk of het uiteindelijke geheel. Veel succes ermee!

 • Pin It on Pinterest